Τι έγραφαν οι εφημερίδες το 1986 για το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 11 Ιουνίου 2019

?

Τρόμος στην Ευρώπη, Το εκ Ρωσίας νέφος, Οργή και ανησυχία στην Ελλάδα, ήταν μόνο μερικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον Απρίλιο του 1986, σχετικά με το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Στην Ελλάδα, ήταν ξημερώματα της Κυριακής των Βαϊων όταν συνέβη το ατύχημα και η χώρα έμπαινε σε κλίμα Μεγάλης Εβδομάδας. Όλοι σχεδίαζαν πώς θα περάσουν το Πάσχα (όχι ότι άλλαξαν τα σχέδιά τους) ενώ οι πληροφορίες με την κατάσταση στο Τσερνομπίλ έφταναν καθυστερημένες. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μετά από τρεις μέρες έγιναν γνωστοί  δύο θάνατοι -μέχρι τότε μιλούσαν μόνο για τραυματίες- ενώ υπήρχαν πολλοί περισσότεροι. Δειλά δειλά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έφτασαν πληροφορίες για την κατάσταση στο Τσερνόμπιλ, αλλά καθαρή εικόνα για το τι είχε συμβεί, είχαμε μετά το Πάσχα και μάλιστα μετά από εβδομάδες. Το καλοκαίρι που αρκετές πληροφορίες είχαν κάνει το γύρο του κόσμου για το τρομακτικό ατύχημα, ήταν πιο έντονη η ανησυχία όλων.

?

Ας ρίξουμε μια ματιά τι έγραφαν οι εφημερίδες σε εκείνα τα πρώτα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι κανείς δεν ξέρει τι συνέβη ακριβώς:

-Στη Σοβιετική Ένωση σημειώθηκε έκρηξη σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι ήταν μία από τις χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. ‘Η τουλάχιστον αυτό ανακοινώθηκε. Κανείς πάντως δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη.

-H έκλυση της ραδιενέργειας πρέπει να προκάλεσε πολλά θύματα. Ίσως να καταστράφηκε και ολόκληρη η πόλη του Τσερνόμπιλ, πιθανώς το Κίεβο να εκκενώθηκε. Κανείς πάντως δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη

-Κάτω από τη σκιά του τρόμου ζουν οι λαοί των χωρών της Ευρώπης, ενώ όλες οι κυβερνήσεις -μηδέ της ελληνικής εξαιρουμένης- βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από τη διαρροή της ραδιενέργειας. Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή με την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και ενημερώνεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το τρομακτικό ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της ρωσικής πόλης Τσερνόμπιλ. Παράλληλα, οι Έλληνες επιστήμονες μετρούν συνεχώς το επίπεδο της ραδιενέργειας για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ή όχι αύξηση. Στη Ρωσία οι Αρχές αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες για την τραγωδία και δεν ανακοινώνουν αριθμούς νεκρών ή τραυματιών. Μόλις χθες όμως κι ενώ μιλούσαν μόνο για τραυματίες, ομολόγησαν δύο θανάτους.

-Το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί απέκρυψαν την καταστροφή, που θεωρείται η χειρότερη του είδους σε καιρό ειρήνης, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους λαούς της Ευρώπης, έχει προκαλέσει την οργή όλων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, που κατηγορούν ανοιχτά τη Μόσχα για ανεύθυνο και υποκριτικό χειρισμό.

-Οι μετρήσεις στην Ελλάδα για το ποσοστό ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, έκανε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση και δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία. Αυτό ανακοινώθηκε μόνο από την ΕΡΤ, ενώ οι εφημερίδες αγνοήθηκαν. Όλοι παρακολούθησαν με δέος αυτές τις ανακοινώσεις για το ραδιενεργό νέφος ενώ οι εφημερίδες έγραφαν ότι υπάρχουν πολλά θύματα και ότι η ραδιενεργός σκόνη περιέχει 5-6 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από την ανώτατη για την υγεία δόση.

-Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για τη σιωπή των Σοβιετικών. Έγραφαν χαρακτηριστικά: Από μέρες έπαθαν το ατύχημα και δεν ειδοποιούσαν τον κόσμο. Αν δεν το είχαν επισημάνει οι Σουηδοί με τους μετρητές τους, ίσως να σιωπούσαν ακόμα. Αλλά και όταν αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν τι συνέβη, πάλι τα είπαν μασημένα. Ούτε πόση η ραδιενέργεια, ούτε πόσα τα θύματα, ούτε οι πιθανές αιτίες

Chernobyl: Αποκάλυψη τώρα…

Αυτές είναι οι 10 σειρές με την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDB

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2019/06/12 στις 13:17

    Παναγίτσα μου, τι σκοτεινή εποχή. Ακόμα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σκέτη απελπισία!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *