Tυχεροί όσοι βρεθήκαμε στο Ηρώδειο για την πανελλήνια πρώτη της παράστασης Αμύντας σε δραματική προσαρμογή και σκηνοθεσία από τον Σπύρο Ευαγγελάτο. Ο Αμύντας τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο αλλά ήταν ο ίδιος ο Σπύρος Ευαγγελάτος που ανακάλυψε πριν από χρόνια, ότι πίσω από τον ανώνυμο συγγραφέα κρυβόταν ο επτανήσιος ιατροφιλόσοφος και ποιητής από τα Κύθηρα Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790).
«Ο “Αμύντας” εγκαινιάζει τις ονομαζόμενες “ποιμενικές κωμωδίες”, είδος δημοφιλές που διαδόθηκε στην πανευρωπαϊκή δραματουργία. Ξετυλίγεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια, ανύπαρκτα στην Ευρώπη, θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα, όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα. Η μόδα αυτών των έργων επηρρέασε την πανευρωπαϊκή δραματουργία, ακόμα και τον Σαίξπηρ (“Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”, “Όπως σας αρέσει”, “Τρικυμία” κ.ά). Το ελληνικό κείμενο ακτινοβολεί μία αίσθηση εφηβικής δροσιάς με γοητευτικό χιούμορ και συναρπαστική γλώσσα, ανάμειξη κοινής με ιδίωμα των Κυθήρων, ενώ δεν λείπουν λόγια ή ψευδο-λόγια στοιχεία
Δείτε βίντεο με την υπόκλιση των ηθοποιών και του σκηνοθέτη στο Ηρώδειο:
Ένα κορμί χωρίς ψυχή, σαπίζει και βρομίζει, δίχως αγάπη μια καρδιά, μαραίνει και χλωμιάζει. Ώχου, και να εμπόρουμουν τη ζωή ν’ αγοράσω με την αγάπη μου, γοργά είχα τον αγκαλιάσω. Μα εγώ με το χεράκι μου σήμερα τον πλερώνω, οϊμένα, χάνω τη ζωή, το νου μου πλιο δεν νιώνω.
Ο Αμύντας θεωρείται δράμα με σύνθετη πλοκή, έρωτες και περιπέτειες. Στα έμπειρα χέρια του Σπύρου A. Ευαγγελάτου έγινε μια αισθηματική περιπέτεια με πολύ χιούμορ, ρομαντισμό, γεύση από όνειρο, ποιητική φάρσα με διαφορετικές αισθητικές εκφράσεις. Ο έρωτας του Αμύντα για την Σίλβια, που μισεί τους άντρες και της αρέσει μόνο το κυνήγι -ακόμα κι όταν ένας σάτυρος τη γυμνώνει και τη δένει από τα μαλλιά σε ένα δέντρο, με τις χειρότερες προθέσεις, δεν δείχνει καμιά ευγνωμοσύνη στον Αμύντα που την ελευθερώνει- περνάει από το μπαρόκ, το ροκοκό, το ρομαντισμό, τον 20ο αιώνα και φτάνει στον 210 αιώνα. Η ωραία ποίηση του Αμύντα είναι έξοχα και περίτεχνα δουλεμένη και μαγικά τα σκηνικά και τα κοστούμια που επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος έγινε ο Αμύντας και σάρωσε την επιβλητική σκηνή στο Ηρώδειο. Η ζωντάνια του, η ενέργειά του, η ερμηνεία του απογείωσαν την παράσταση και το κοινό τον επιβράβευσε με παρατεταμένο χειροκρότημα στο φινάλε, αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Η Φαίη Ξυλά στο ρόλο της Σίλβιας -το νεαρό κορίτσι κορίτσι που ζει στα δάση, η κακομαθημένη πριγκίπισσα που θέλει να πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι πιο ανεξάρτητη από ό,τι πραγματικά είναι και νομίζει ότι μπορεί να αποφύγει τον έρωτα- ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Χωρίς υπερβολές, σωστή στην σκηνική εξέλιξη του χαρακτήρα της, μας έδειξε μια πλευρά του ταλέντου της, καθοδηγούμενη από ένα σπουδαίο σκηνοθέτη, όπως είναι ο Ευαγγελάτος.
Δάφνη: ο έρωτας τη γνώμη σου έχει να τη νικήσει, με το στανιό τη θέληση σ’ αγάπη να γυρίσει.
Τίρσης: δεν ημπορεί να νικηθεί όποιος αλάργα στέκει.
Δάφνη: ποιος ημπορεί στου έρωτος τα δίκτυα να μην μπλέκει;
Μεγάλο συν της παράστασης οι ερμηνείες του Θανάση Κουρλαμπά και της Βίκυς Βολιώτη. Η Δάφνη κι ο Τίρσης ξεχώρισαν και άρεσαν πολύ.
Ο Θανάσης Δήμου, η Χριστιάννα Μαντζουράνη, ο Θωμάς Γκαγκάς, ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης συμπληρώνουν το θίασο του Αμύντα. Στην παράσταση συμμετείχαν οι μουσικοί: Άκης Στρατουδάκης (βιολί), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο) και Έλενα Παπανικολάου (πιάνο), η μουσική σύνθεση έγινε από τον Γιάννη Αναστασόπουλο, κίνηση: Αντιγόνη Γύρα και φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.
Ο Αμύντας του Μόρμορη σίγουρα δεν είναι αριστούργημα. Είναι όμως ένα κείμενο με αξιόλογες ποιητικές αρετές και με γλωσσικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία με ενδιαφέρουσες νύξεις για την εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας και του κοινωνικού βίου στα Επτάνησα του 18ου αιώνα. Ο Μόρμορης είναι ένας υπολογίσιμος κρίκος στη σύνθεση της παλαιότερης θεατρικής ιστορίας μας και του άλλοτε ποτέ πνευματικού μας βίου. Ως παράσταση ο Αμύντας ευτύχησε στα σκηνοθετικά χέρια του Σπύρου A. Ευαγγελάτου με “όπλο” τις ερμηνευτικές ικανότητες των ηθοποιών.
Φαίη Ξυλά
Βίκυ Βολιώτη
Θανάσης Κουρλάμπας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Φαίη Ξυλά, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ο “Αμύντας” όχι μόνο πάνω, αλλά και κάτω από τη σκηνή, κατάφερε να γοητεύσει το κοινό
Πολλοί οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την πανελλήνια πρώτη -και μοναδική- παράσταση του Αμύντα. Ανάμεσά τους οι: Άννα Φόνσου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Φέρρης, Βασίλης Κατσικονούρης, Λήδα Ματσάγγου, Μαρία Φιλίππου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Καίτη Κωνσταντίνου, Τάκης Τζαμαργιάς, Μαίρη Σταυρακέλλη, Θεοδώρα Σιάρκου, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Μαραβέγιας και πολλοί άλλοι που θα τους δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω:
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Άννα Φόνσου, Κώστας Φέρρης
Πέγκυ Τρικαλιώτη
Κερασία Σαμαρά
Κωστής Μαραβέγιας
Πυγμαλιών Δαδακαρίδης, Λήδα Ματσάγγου
Μαριαλένα Ροζάκη, Ιλιάς Λαμπρίδου
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος
Θανάσης Κουρλαμπάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Φαίη Ξυλά, Τάκης Τζαμαργιάς, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Καίτη Κωνσταντίνου
Βίκυ Βολιώτη, Μαίρη Σταυρακέλλη
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Φιλίππου
Φαίη Ξυλά, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με φόντο το Ηρώδειο
Φωτεινή Δάρρα, Δημήτρης Παπαδημητρίου
Χριστιάννα Μαντζουράνη, Λήδα Ματσάγγου
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Φωτεινή Δάρρα, Βίκυ Βολιώτη
Πέγκυ Τρικαλιώτη, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Ευγενία Μαραγκού, Στέλλα Χατζημιχελάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θεοδώρα Σιάρκου
Φαίη Ξυλά, Αμαλία Αρσένη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Λήδα Ματσάγγου, Φαίη Ξυλά, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μιχάλης Μητρούσης
Φαίη Ξυλά, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Βασίλης Νικολαΐδης, Κώστας Γεωργουσόπουλος
Βασίλης Κατσικονούρης
Μαριαλένα Ροζάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς
Γιάννα Ζάννη, Φαίη Ξυλά, Χρυσάνθη Αυγεροπούλου
Θανάσης Κουρλαμπάς, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Ο Αμύντας είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με τη Λυκόφως-Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016.
Σχόλια για αυτό το άρθρο