Ύστερα από μια εβδομάδα φούλ δουλειάς, χρειαζόμαστε μια μικρή ανάπαυλα και μικρές εξορμήσεις. Την απόλυτη ηρεμία μπορείς να τη βρείς στη μικρή πόλη της Άμφισσας, τη γενέτειρα μου. Τα γνωστά σε όλους μας Σάλωνα κατά το παραδοσιακό άσμα.
Ιδιαίτερη περιοχή η παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας, το χωριό των ταμπάκιδων. Η πλατεία με τα πλατάνια και τα δροσερά νερά. Σπίτια πετρόχτιστα μισογκρεμισμένα, άλλα διατηρητέα. Ο θρύλος θέλει την περιοχή να την προστατεύει το στοιχειό του Κωσταντή- φύλακας άγγελος των ταμπάκιδων (οι γνωστοί βυρσοδέψες)- που για τα μάτια της ωραίας του Λενιώς , όταν πληροφορήθηκε το χαμό της από κεραυνό, στοίχειωσε την περιοχή, τριγυρνώντας στα καλντερίμια της.
Το θλιβερο της ιστορίας είναι πως το παραδοσιακό επάγγελμα του βυρσοδέψη δυστυχώς πέθανε. Ο μοναδικός ταμπάκης της περιοχής και του κόσμου όλου ο κ. Κώστας Μερινόπουλος, μας ξενάγησε στο ταμπάκικο του και μας ανέλυσε την όλη διεργασία που θα υποστεί ένα δέρμα μέχρι να δοθεί στην εκάστοτε εταιρεία να το μεταποιήσει. Δεν είναι και εύκολο πραγμα.
Τελειώντας η ξενάγηση, δεν θα μπορούσαμε να μην απολαύσουμε τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ στη χόβολη κάτω από τα πλατάνια, στην πετρόχτιστη πλατεία με τα νερά να σχηματίζουν αυλάκια δίπλα σου. Η ονομασία της καφετέριας, δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς: Παραδοσιακό καφέ ΧΑΡΜΑΙΝΑ.
H Lizzie μου, το αγαπημένο μου yorkie το χάρηκε με τη ψυχή της να κυνηγάει τα πλατανόφυλλα που σου άφηναν έναν ωραίο ήχο στα αυτιά κατά το θρόισμα τους. Ωραίο πράγμα να συναντάς αγαπημένους σου φίλους και ας έχεις καιρό να τους δείς – σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ένα μικρό catch up με την αγαπημένη μου hair stylist Γεωργία Μπάφα και τον φωτογράφο Νίκο Ρέσκο, ήταν ότι έπρεπε.
Επσικεφτείτε την Άμφισσα και η πόλη θα σας υποδεχτεί όσο πιο φιλόξενα μπορεί, απέχει μόλις 2 ½ ώρες από την Αθήνα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο