Η Eurovision από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της τηλεόρασης και του τραγουδιού. Είτε σ’ αρέσει είτε όχι, υπήρξε πολλές φορές το βήμα για νέους καλλιτέχνες, ή ένα δυνατό comeback για άλλους. Ας θυμηθούμε μερικές στιγμές από τις ελληνικές συμμετοχές με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
Το Μάθημα Σολφέζ –δείτε εδώ αναλυτικά- εξώφυλλο στη Ραδιοτηλεόραση, 1977
Το 1978 “Να τος κι έρχεται από τη γωνία, καπελάκι μαύρο ασορτί’’…Ο Τσάρλι Τσάπλιν σε στίχους Γιάννη Ξανθούλη και μουσική Σάκη Τσιλίκη, έρχεται με ένα εκλεκτό επιτελείο συντελεστών. Ερμηνεύτρια η Τάνια Τσανακλίδου με τη δροσερή φωνή της. Ενδυματολόγος ο Dozia, που την έντυσε σαν Σαρλώ, ώστε να καταλάβουν όλοι για ποιον μιλάει το τραγούδι, χωρίς να γνωρίζουν Ελληνικά. Τη θεατράλε χορογραφία επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Ντε Πιαν ενώ την Τάνια, συνοδεύει στο πιάνο ο Μάρκος Αλεξίου. Το έγχρωμο φιλμάκι του τραγουδιου σκηνοθέτησε ο Νίκος Κουτελιδάκης.
Η επιλογή του Ελληνικού τραγουδιού είχε αρκετό παρασκήνιο. Έγινε δύο φορές. Την πρώτη βραδιά, νικητής ήταν ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και δεύτερος ο Δώρος Γεωργιάδης, με το τραγούδι Ο κύριος Νόμπελ. Αναμεσά τους υπήρξε έντονη διαμάχη με ενστάσεις και καταγγελίες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα τραγούδια και να γίνει δεύτερος γύρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο τραγούδια της πρώτης βραδιάς, τα ερμήνευσε η Άννα Βίσση! Ο Τσάρλι Τσάπλιν βγήκε παμψηφεί στη δεύτερη επιλογή. (Για την ιστορία, στην Eurovision ήρθε 8ο σε 20 χώρες με 66 βαθμούς).
Τάνια Τσανακλίδου και Μακώ Γεωργιάδου στο αεροπλάνο για την επιστροφή.
Πάμε στο 1979. “Θεό, Θεό, Θεό, Θεό δε σε λένε, κεριά…κεριά…κεριά…κεριά…κεριά δε σου καίνε’’. Ο Σωκράτης με το ισχυρό ρεύμα που είχε η Ελπίδα στη νεολαία (κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα) μας εκπροσώπησε άψογα στη Γιουροβίζιον. Σε μουσική Δώρου Γεωργιάδη και στίχους Σώτιας Τσώτου, ο Σωκράτης κατηγορήθηκε ως αντιγραφή του Jesus Christ Surerstar ως προς το θέμα, αλλά όλα αυτά ξεχάστηκαν με τις θετικές εντυπώσεις που άφησε.
Μαζί με την Ελπίδα, τέσσερις νέες φωνές . Ο Στέλιος Γολιέλμος, η Λία Βίσση (αδελφή της Άννας), η Πωλίνα, που εξελίχθηκε σε καταπληκτική τραγουδίστρια και show woman και ο Γιάννης Σαμψιάρης. Τη χορογραφία -δεξί χέρι μικρόφωνο, αλλάγή αριστερό χέρι, βήμα μπροστά, αλλαγή δεξί χέρι, βήμα μπροστά, αλλαγή αριστερό, ελαφρό σκύψιμο μπροστά- έκανε η Μαριάννα Τόλη. Στο τέλος του τραγουδιού, οι ερμηνευτές δείχνουν ψηλά ένα τεράστιο προβολέα που μοιάζει σαν μεγάλο αστέρι.(Σωκράτη εσύ Superstar!).
H Eλπίδα με μαλλί Φάρα Φώσετ (βλέπε: Άγγελοι του Τσάρλι) ενθουσιάζει το Ισραήλ και αμέσως κάνει προσωπικό δίσκο που γίνεται χρυσός, ενώ ο Σωκράτης γίνεται μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. (Για την ιστορία, πήρε την 8η θέση, σε 19 χώρες με 69 βαθμούς).
Στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων
Το 1980 είναι η χρονιά του Ωτοστόπ (αναλυτικό αφιέρωμα εδώ). Η Άννα Βίσση πάει στη Χάγη και έρχεται 13η ανάμεσα σε 19 χώρες με 31 βαθμούς. Στη φωτο πάνω με την ελληνικλή αποστολή στη Χάγη και φωτο κάτω στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Βασίλης Δερτιλής και Θάνος Καλλίρης, ή αλλιώς Bang! To 1987 υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανανέωσης με τη συμμετοχή μας στη Eurovision. Tελική κατάταξη 10η θέση σε 22 χώρες με 61 βαθμούς.
Την επόμενη χρονιά, 1988, Κλόουν..κλόουν…είμαι ο κλόουν…χα,χα,χα,χα. Αφού στείλαμε το Σαρλώ, στείλαμε και τον Κλόoυν! Η γελοιογραφία από περιοδικό της εποχής τα λέει όλα. 10 βαθμούς και 17η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες.
Και μια Κυπριακή συμμετοχή. Η Κωνσταντίνα “Η αγάπη ακόμα ζει“, 1983.
Το 1991 πάμε στη Ρώμη με πολλές ελπίδες! Ο Ανδρέας Μικρούτσικος γράφει την Άνοιξη και η φωνή της Σοφίας Βόσσου φέρνει την Ελλάδα στην 13η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες με 36 βαθμούς, παρόλο που τα προγνωστικά και οι προβλέψεις μιλούσαν για καλύτερη θέση.
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είχε δηλώσει τότε: Η Άνοιξη φτιάχτηκε για να είναι ένα τραγούδι που νατ τα έχει όλα με τη δική μας όμως υπογραφή. Πραγματικά τα είχε όλα, κυρίως διαχρονική επιτυχία
Ελλάδα, χώρα του φωτός! 1993 και η Καίτη Γαρμπή με 64 βαθμούς κατακτά την 9η θέση σε 25 χώρες.
Το βίντεο κλιπ του τραγουδιου γυρίστηκε στην πανέμορφη Ύδρα
Μετά από δύο χρόνια απουσίας από το διαγωνισμό, έρχεται δυναμικό comeback με τους Αntique. Η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης με το Die for you δίνουν την ανάσα ζωής που χρειάζεται ο θεσμός και το ενδιαφέρον για τη Eurovision είναι πάλι εδώ. 3η θέση για την Ελλάδα, ανάμεσα σε 23 χώρες με 147 βαθμοιύς.
Say, say the magic word, sagapo – S.A.G.A.P.O! O Mιχάλης Ρακιντζής -μουσική, στίχους- στην πιο ανατρεπτική εμφάνιση που συζητήθηκε όσο καμιά άλλη, κατακτά την17η θέση σε 23 χώρες με 27 βαθμούς.
To 2005, ανήμερα της γιορτής της, η Έλενα Παπαρίζου φέρνει την Eurovision στη χώρα μας. Πρώτη θέση για το τραγούδι My Number One -στίχοι: Ναταλία Γερμανού, συνθέτης: Χρήστος Δάντης- σε 24 χώρες με 230 βαθμούς. Το δρόμο προς τη νίκη, είχε στρώσει την προηγούμενη χρονιά ο Σάκης Ρουβάς με το Shake It -3η θέση σε 24 χώρες με 252 βαθμούς- ενώ η Ερτ, με τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου κάνει τηλεθέαση ρεκόρ, με 94,2%!
Σχόλια για αυτό το άρθρο