-Ποια είναι η σκηνοθετική σας ματιά στη «Μικρή μας Πόλη»;
Οι δύο τελευταίες ατάκες του κεντρικού ήρωα είναι: «Οι σοφοί του κόσμου δεν έχουν ακόμη απαντήσει αν υπάρχει ζωή στην άλλη πλευρά… Εσείς τι πιστεύετε;» «Σκαλίζω» αυτό το αναπάντητο ερώτημα και από αυτήν την εξόρυξη αναδύονται αλήθειες για το πως τελικά όλοι μας αντιμετωπίζουμε την ίδια τη ζωή και τα δεδομένα της. Πως μπορούν να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα όταν μας καλεί η άλλη πλευρά. Τους καλώ να νιώσουν σα να «πήγαν» και να «ήρθαν», σα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και τότε… Όλα παίρνουν άλλη διάσταση. Η επικοινωνία, το άγγιγμα, η διαπραγμάτευση, η ματιά, το κάλεσμα, η αλήθεια μας. Και επομένως σωστά αναρωτιέται η ηρωίδα μας : «είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν το νόημα της ζωής; Να μην καταλαβαίνουν το θείο δώρο που λέγεται ζωή;»
– Το συγκεκριμένο έργο έχει ανέβει στο θέατρο Τέχνης, στο Εθνικό, αλλά και στο ελεύθερο θέατρο παλαιότερα. Τι είναι εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει;
Η αλήθεια του. Ακούγονται και γίνονται πράγματα επί σκηνής, που ο καθένας θα ήθελε να τα πει , να τα νιώσει, να τα ζήσει.
-Γιατί κάποια έργα αντέχουν στο χρόνο;
Γιατί είναι αληθινά. Είναι έργα που αγγίζουν το μύχιο της ψυχής… δεν ακουμπούν μόνο στην λογική αλλά αγγίζουν και το συναίσθημα.
– Πιστεύετε ότι στα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου είναι απαραίτητοι οι νεωτερισμοί και τα σκηνοθετικά εφέ που πολλές φορές γίνονται για να εντυπωσιάσουν η για να «φανεί» πιο πολύ ο σκηνοθέτης ή μήπως αποδομούν τον λόγο του κειμένου;
Η ερώτηση σαφώς δεν μπορεί να αφορά εμένα. Ειδικά εσείς κ. Παπαβασιλείου που έχετε παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις μου, θα έχετε δει ότι πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα έργα και οι ηθοποιοί. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Βούρος δεν αυτοπροβάλλεται, αλλά εξυπηρετεί το έργο και τους συναδέλφους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις ερμηνείες αυτές, συζητιούνται ακόμη.
-Τι άλλες καλλιτεχνικές καινοτομίες σχεδιάζετε για το μέλλον του ΚΘΒΕ;
Ας κάνουμε καλλιτεχνικό ταμείο την Κυριακή των Βαΐων και ανάλογα με την επιχορήγηση, η οποία είναι πενιχρή πια, θα προσαρμόσουμε και τα πλάνα μας. Θυμίζω ότι τη βαλίτσα σου τη γεμίζεις ανάλογα με τον προορισμό του ταξιδιού σου!
Σχόλια για αυτό το άρθρο