Από την αρχαιότητα ο πετεινός ήταν το σύμβολο του ήλιου, γιατί το λάλημά του κάθε πρωί φέρνει το ξημέρωμα. Στις ανατολικές θρησκείες είναι επίσης σύμβολο της ανάστασης των νεκρών. Οι Ινδοί τον θεωρούν ενσάρκωση της ηλιακής ενέργειας και οι Ιάπωνες τον αποκαλούν “πρώτο φως”. Οι Κινέζοι αποδίδουν στον πετεινό 5 αρετές, τις οποίες πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα στο 2017: Αξιοπρέπεια , ευγένεια, θάρρος, αφοσίωση, καλοσύνη.
Φανταστείτε τον καινούργιο χρόνο σαν κόκορα, που επιβλέπει το κοτέτσι στο οποίο ζούμε εμείς οι κότες. Θα απαιτήσει λοιπόν αξιοπρέπεια (να μην αφήνουμε το κάθε “κοκοράκι” να μας πηδήξει), ευγένεια (να δίνουμε τη θέση μας στις παλιές κότες), θάρρος (να μην αφήνουμε τις άλλες κότες να μας τρώνε το ψωμί), αφοσίωση (να προστατεύουμε τα μικρά κοτοπουλάκια μας), και καλοσύνη (να αγαπάμε όλες τις άλλες κότες). Θα απαιτήσει επίσης υπευθυνότητα (τα αβγά να είναι καλής ποιότητας), αξιοπιστία, (να κακαρίζουμε μόνο όταν γεννάμε το αβγό μας), αίσθηση του χρόνου (να γεννάμε τα αβγά στην ώρα τους), παραγωγικότητα (όχι ένα αβγό στη χάση και ένα στη φέξη) και προτεραιότητα (πρώτα το αβγό και ύστερα η κότα)
Από την άλλη, ο καινούργιος χρόνος-κόκορας, θα μας σπάσει τα νεύρα γιατί κάθε πρωί θα μας ξυπνάει με τα “κικιρίκου!” του. Θα βγαίνουμε από τις φωλιές μας και μέχρι να γυρίσουμε, θα τις έχει δώσει σε άλλες, πιο “κοκότες”, πιο τσουπωτές από εμάς, που θα γεννάνε συνεχώς μόνο μεγάλα αβγά. Αν κάποια σταματήσει να γεννάει, ο χρόνος-κόκορας θα την πετάει αμέσως έξω από το κοτέτσι. Κάθε μέρα θα γίνονται “κοκορομαχίες” των ηγετών και εμείς θα πρέπει να τις παρακολουθούμε και να κάνουμε αρχηγό μας τον νικητή. Ακόμα και την ώρα που θα σκύβουμε να τσιμπολογήσουμε κανά σποράκι, θα έρχεται ο χρόνος-κόκορας και θα θέλει να μας πηδήξει!
Το νόημα το καταλάβατε. Αν είστε παραγωγικές και δραστήριες κότες, η φετεινή χρονιά-πετεινός, θα είναι θετική και θα περάσετε όμορφα στο παγκόσμιο κοτέτσι. Οι υπόλοιπες, θα καταλήξετε σούπα στην κατσαρόλα ή το πολύ-πολύ στο φούρνο με πατατούλες…
Σχόλια για αυτό το άρθρο