Η Σωτηρία Λεονάρδου έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ασυμβίβαστες και εμβληματικές προσωπικότητες στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο τραγούδι. Έγινε πασίγνωστη το 1983, όταν πρωταγωνίστησε στην πολυβραβευμένη ταινία Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη με τον οποίο έγραψαν μαζί και το σενάριο. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της ταινίας αλλά και προσωπικά της Σωτηρίας Λεονάρδου στο ρόλο της Μαρίκας που το κοινό την ταύτισε με το ρεμπέτικο τραγούδι και έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως ρεμπέτισσα. Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της στον Αντώνη Μποσκοϊτη: Θα πω τρία – τέσσερα στο ρεπερτόριο μου σαν αναφορά, επειδή μου αρέσει πραγματικά το ρεμπέτικο τραγούδι. Δεν μου αρέσει όμως η μιζέρια που βγάζουν κάποιοι όταν το τραγουδάνε. Είναι δική μου άποψη αυτή! Σας λέω, επειδή ήμουν πολύ πειστική στην ταινία και συγκίνησα κόσμο, νόμιζαν ότι κι η δική μου ζωή ήταν έτσι, ένα ρεμπέτικο δράμα!
Η ζωή της μπορεί να μην ήταν ένα ρεμπέτικο δράμα, όμως τα τελευταία εννέα χρόνια, είχε γίνει ένα δράμα λόγω της σπάνιας ασθένειας που την είχε καθηλώσει στο σπίτι της επηρεάζοντας νεύρα του εγκεφάλου της και προκαλώντας κινητικά προβλήματα, με αντίκτυπο και στη φωνή της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραγουδήσει. Στο πλάι της όλο αυτό το διάστημα ήταν η κόρη της που είναι γιατρός.
Είχε βραβευθεί το 1984 με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 για το «Ρεμπέτικο», το 1985 έλαβε το 1ο κορφιάτικο βραβείο γυναικείου ρόλου για το «Ρεμπέτικο», το 1985 το 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου για το «Ρεμπέτικο», το 1996 το Β’ κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, το 1986 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση της Ακαδημίας της Αλεξάνδρειας για το σύνολο της ταινίας «Ρεμπέτικο», το 1985 βραβείο Β΄ Γυναικείου ρόλου και επίσης ειδική μνεία Ακαδημίας Αλεξανδρείας.
Πριν το Ρεμπέτικο (την ίδια χρονιά), η Σωτηρία Λεονάρδου πρωταγωνίστησε στην ελληνική σειρά Οικογένεια Ζαρντή, ένα σίριαλ εποχής του Κώστα Φέρρη. Υποδύθηκε την Υβόν, μια Ελληνογαλλίδα τραγουδίστρια του καμπαρέ και μαζί της έπαιζε ως ηθοποιός και ο Παύλος Σιδηρόπουλος ενώ η μουσική ήταν του Σταύρου Λογαρίδη. Η Οικογένεια Ζαρντή είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στην πρώτη της προβολή, τόσο για τις ερμηνείες των ηθοποιών όσο και για κάποιες δυνατές σκηνές που περιείχε, όπως η τολμηρή σκηνή του μαστιγώματος της Μαρίας Σπαντιδάκης. Η Σωτηρία Λεονάρδου ξεχώρισε με την ερμηνεία της και το φωτογενές πρόσωπό της, που της έδωσαν το διαβατήριο για την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στο Ρεμπέτικο.
Την επόμενη χρονιά, το 1984, η Σωτηρία Λεονάρδου πρωταγωνίστησε σε ακόμη μία σειρά, σύγχρονη αυτή τη φορά, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να την δούμε σε κάτι μοντέρνο. Ο ρόλος της Μαρίας στη σειρά Το πάθος, ήταν μιας γυναίκας με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, μπλεγμένη σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Η σκηνοθεσία ήταν του Πολ Σκλάβου και αν και πρόκειται για ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος “Ο Ηλίθιος” του Ντοστογιέφσκι, η σειρά ήθελε να είναι κάτι ανάμεσα σε Δυναστεία -που σάρωνε τις τηλεθεάσεις τότε- και κοσμοπολίτικη ερωτική περιπέτεια. Αξιόλογη σειρά με πολλούς πρωταγωνιστές -Πέτρος Φυσσούν, Μάρω Κοντού, Δάνης Κατρανίδης, Άλκης Παναγιωτίδης, Κώστας Μεσσάρης κ.α.- και την Σωτηρία Λεονάρδου σε ένα κόντρα ρόλο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το τότε τηλεοπτικό κοινό.
Η Σωτηρία Λεονάρδου σε σπάνιο εξώφυλλο στο περιοδικό Τηλέραμα, την εποχή του τηλεοπτικού “Πάθους”
Προσωπική Δισκογραφία:
1996 – Δεν έχω χρόνο μάτια μου (σε μουσική Μπάμπη Στόκα)
1999 – MIS (σε μουσική Μ. Μάτσα και στίχους Ισαάκ Σούση)
2006 – Γυναίκες (σε μουσική Μ. Νικολούδη και στίχους της Μ. Παπαδάκη)
Συμμετοχές:
1983 – Ρεμπέτικο (Το soundtrack της γνωστής βραβευμένης ταινίας του
Κώστα Φέρρη, σε μουσική Στ. Ξαρχάκου και στίχους Ν. Γκάτσου)
1987 – 60 ζόρικα λεπτά στο Φανάρι του Διογένη (Νικόλα Άσιμου)
1995 – Αμάν Αμήν (Σταύρου Ξαρχάκου – Ζωντανή ηχογράφηση)
1996 – Ακροπόλ (Soundtrack – Μουζάκη)
1997 – Για τους πρίγκιπες της Δυτικής όχθης (Πυξ Λαξ)
1997 – Ο μάγος της πόλης (Μ. Μάτσα)
1998 – Το τραίνο φτάνει τελικά στην Κατερίνη
Ταινίες:
1983 – Ρεμπέτικο (Σκηνοθεσία Κ. Φέρρης, Σενάριο: Σωτηρία Λεονάρδου)
1984 – Oh Babylon
1985 – Η Αυλή της Μορμόνας (σκην. Κώστας Μαζάκης) – μικρού μήκους
1985 – Ανταύγειες Πάθους (σκην. Σπύρος Βασιλείου)
1986 – Ντανίλο Τρέλες (σκην. Σταύρος Τορνές)
1995 – Ακροπόλ (σκην. Παντελής Βούλγαρης) – Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1999 – Η Κοιλιά Της μέλισσας (σκην. Βασίλης Ελευθερίου)
2000 – Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά (σκην. Αλ Κολάτος)
2006 – The last porn movie (Η τελευταία πορνοταινία) (σκην. Κώστας Ζάππας)
Θέατρο:
1988 – Αντιγόνη (Σοφοκλή), Αρχαίο Θέατρο Ελευσίνας
1996 – Επιστρόφεια, Θέατρο των Καιρών
1997 – Ο Δίκρανος Ντίσνεϊ (Φίλιπ Ρίντλεϊ) , Τεχνοχώρος
1995 – Πέρσες (Αισχύλου), Λυκαβηττός
1998 – Ρομπέρτο Τσούκο (Κορτές), Θεατρική ομάδα Ιηττός
2000 – Ορέστης (Ευριπίδη, μετάφ. Γιάννης Τσαρούχης), Θεατρική ομάδα Ιηττός
2003 – Η Γυναίκα του Σωκράτη (μονόλογος του Δημήτρη Κολλάτου)
Το 1987 πρωταγωνίστησε στην ταινία Ανταύγειες Πάθους σε σενάριο και σκηνοθεσία Σπύρου Βασιλείου
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της ηθοποιού και τραγουδίστριας Σωτηρίας Λεονάρδου. «Η δυναμική παρουσία και ένα έντονο, μαγνητικό βλέμμα χαρακτήριζε τις ερμηνείες της Σωτηρίας Λεονάρδου στο τραγούδι, στον κινηματογράφο, στο θέατρο», δήλωσε η υπουργός πολιτισμού για την ηθοποιό και τραγουδίστρια που έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη με σπάνια ασθένεια.
«Η παιδεία της ήταν ευρύτατη. Είχε επηρεαστεί από πολλές διαφορετικές κουλτούρες, είχε απορροφήσει στοιχεία από αυτές και τα είχε επεξεργαστεί στην εκφραστικότητά της. Η ερμηνεία της στο «Ρεμπέτικο» παραμένει εμβληματική για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, από εκείνες που έχουν στοιχειώσει τη μεγάλη οθόνη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της», δήλωσε ακόμη η κ. Μενδώνη για την απώλεια της Σωτηρίας Λεονάρδου.
Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την Σωτηρία Λεονάρδου. Αξίζει όμως να σταθούμε στη συνέντευξη που έδωσε στον Αντώνη Μποσκοϊτη το 2009 και είναι ένας πραγματικός θησαυρός για να γνωρίσουμε καλύτερα -έστω και μετά το πέρασμά της στην αιωνιότητα- την προσωπικότητα της Σωτηρίας Λεονάρδου, ενός αερικού που άφησε το στίγμα της στο καλλιτεχνικό -κι όχι μόνο- κόσμο μας…
Σχόλια για αυτό το άρθρο