Με αφορμή την έναρξη των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Κολλεγίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αλέξης Φυλακτόπουλος και ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης υποδέχθηκαν δημοσιογράφους για μια σύντομη παρουσίαση του Κολλεγίου και των στόχων του με έμφαση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εκατονταετηρίδας που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα. Είχε προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη «Πομπή προς την Πόλη». Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την καλλιτέχνιδα και τον επιμελητή της έκθεσης και απόφοιτο του Κολλεγίου Θεόφιλο Τραμπούλη.
Το Κολλέγιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1925 και ανήκει στο κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ξεχωριστός θεσμός του Σχολείου από την ίδρυσή του έως και σήμερα αποτελεί το Ταμείο Υποτροφιών, το οποίο κάθε χρόνο παρέχει οικονομική στήριξη σε εκατοντάδες μαθητές.
Το 2025, το Σχολείο εισέρχεται στη δεύτερη εκατονταετία του, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ουσιαστικής συμβολής στην ελληνική εκπαίδευση. Πορεύεται βασισμένο στην παράδοσή του, εμπλουτισμένη με τις απαιτήσεις του σήμερα. Ο κ. Πολλάλης σημείωσε ότι το Σχολείο δίνει έμφαση στην ολοκληρωμένη παιδεία, όπως πρεσβεύει το επετειακό λογότυπο της Εκατονταετηρίδας με το ΠΟΛΙΤΑΣ ΤΡΕΦΟΝ. Παράλληλα, ο Ιδρυτικός Νόμος του Κολλεγίου επιτρέπει να παρεκκλίνει από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και να εμπλουτίζει διαχρονικά το πρόγραμμά του με εκπαιδευτικές καινοτομίες.
Κατά τη διάρκεια της Εκατονταετηρίδας, έχουν προγραμματισθεί μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις που θα αναδείξουν τα επιτεύγματα της εκατοντάχρονης πορείας του Σχολείου, καθώς και τους πρωτοποριακούς θεσμούς που έχουν διαμορφώσει την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Κεντρική θέση στον εορτασμό έχουν δύο διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια που θα εστιάσουν στις καινοτόμες μεθόδους που ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου και στον τρόπο που η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θέματα του 21ου αιώνα. Ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα θα αναφερθούν σε θέματα ηθικής και αξιών της εκπαίδευσης, πολιτειακής αγωγής και δημοκρατίας και στον ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Την Άνοιξη του 2026 θα πραγματοποιηθεί και τρίτο συνέδριο, στο οποίο θα συζητηθούν οι αρχές που διέπουν το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μέλλον του Κολλεγίου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Έχουν προγραμματισθεί μια μουσική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή μαθητών από τις Ορχήστρες και τις Χορωδίες του Σχολείου και αποφοίτων μουσικών, καθώς και μια Εικαστική Έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο με έργα μαθητών και αποφοίτων καλλιτεχνών. Επίσης, στο Θέατρο του Κολλεγίου θα παρουσιαστεί η επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια ιστορίας του Κολλεγίου Αθηνών, με υλικό που έχει συγκεντρωθεί από μέλη της Κολλεγιακής οικογένειας.
Συγχρόνως πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε το Σχολείο, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, να μην στηρίζεται μόνο σε δίδακτρα για να συνεχίσει απρόσκοπτα να παρέχει στην ελληνική εκπαίδευση.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Σχολείου www.athenscollege.edu.gr
Aλεξάνδρα Αθανασιάδη, Χριστίνα Πολίτη, Υακίνθη Καραβίτη Πολίτη
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Βασίλης Νάτσιος
Υακίνθη Καραβίτη Πολίτη
Βασίλης Νάτσιος, Δέσποινα Σαββοπούλου
Άρης Καβατζίκης, Χριστίνα Πολίτη
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Βασίλης Νάτσιος
Στέλιος Καφαντάρης
Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 εγκαινιάσθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών η ατομική έκθεση της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη «Πομπή προς την πόλη», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Σχολείου. Με κεντρικό εκθεσιακό χώρο την πλατεία του Θεάτρου, τα έργα, γλυπτά και επιτοίχια, παρουσιάζονται επίσης στους εσωτερικούς χώρους της Βιβλιοθήκης, του Μπενακείου Διδακτηρίου και του Θεάτρου.
Τα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη εκτίθενται σε σημεία από τα οποία περνούν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες. Η παιδαγωγική αξία της παρουσίας έργων τέχνης σε έναν εκπαιδευτικό χώρο είναι ανεκτίμητη. Εκτός από την αισθητική απόλαυση που προσφέρουν, γεννούν ερωτήματα, εξάπτουν τη φαντασία και απευθύνονται στο συναίσθημα. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη συνεργάστηκε με εκπαιδευτικούς και ενέπλεξε μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου στην προετοιμασία της έκθεσής της. Έχει άλλωστε συνεργαστεί και στο παρελθόν με παιδιά του Σχολείου, που εμπνέονται από την τέχνη της, για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Το Κολλέγιο, που διαχρονικά πρωτοπορεί ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στην εκπαίδευση, από την εποχή του Κάρολου Κουν και του Μίνου Δούνια αγκαλιάζει καινοτόμες παιδαγωγικές πρωτοβουλίες και στον χώρο των τεχνών, με σημαντική επίδραση στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και μαθητριών του.
Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης:
«Σε ένα σχολείο που αναδεικνύει τον ρόλο και τη σημασία της πολιτειότητας, τα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη αποκτούν μια ιερή, τελετουργική διάσταση που αγγίζει τον πυρήνα του ανθρώπινου ως πολιτικού υποκειμένου. Οι στιβαρές αρχέγονες μορφές τους, τα άλογα, οι θώρακες, οι μνήμες και οι γραφές μοιάζουν να παρατάσσονται σε μια πομπή που κινείται στον δημόσιο χώρο του Σχολείου. Η πλατεία ανάμεσα στο διδακτήριο και το Θέατρο σχετίζεται οργανικά με την ιδιαίτερη λειτουργία που έχουν οι δύο θεσμοί – σχολείο και θέατρο – ως μηχανισμοί πολιτικής αγωγής. Το θέατρο δεν είναι ένας χώρος ουδέτερης καλλιτεχνικής πράξης, είναι ένας χώρος συνάθροισης και μεταστοιχείωσης του πολιτικού.
Το γλυπτικό έργο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη χαρακτηρίζεται από τις στιβαρές φόρμες και τη χρήση ευρεθέντων υλικών, κυρίως ξύλων και μετάλλων. Η Αθανασιάδη επανέρχεται μέσα στα χρόνια σε ορισμένες βασικές γλυπτικές ενότητες, όπως τα άλογα και οι ανθρώπινοι θώρακες, τις οποίες αναπλάθει και εμβαθύνει. Σε διαρκή διάλογο με την κλασική ελληνορωμαϊκή κληρονομιά, όπως την υποδέχθηκε και την επεξεργάσθηκε ο Μοντερνισμός, το έργο της διακρίνεται για το υπαρξιακό του βάθος και μια υπαινικτική παιγνιώδη διάθεση.»
H Aλεξάνδρα Αθανασιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και έργα της έχουν εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και σε διάλογο με αυτούς, όπως στους Δελφούς και στην Αρχαία Μεσσήνη. Το 1995 τιμήθηκε με το Princess Grace Foundation Award.
Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την πραγματοποίηση εκθέσεων καταξιωμένων καλλιτεχνών στο Σχολείο τα επόμενα χρόνια. Αυτή η προοπτική θα υποστηριχθεί σημαντικά με την επικείμενη δημιουργία του «Κτιρίου Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος», που θα λειτουργήσει ως καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινωνία μέσω των εκθεσιακών του χώρων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος τεχνών του Κολλεγίου.
Για την έκθεση «Πομπή προς την πόλη» το Κολλέγιο Αθηνών διοργανώνει ξεναγήσεις για το κοινό από τον επιμελητή της έκθεσης.
Επιμέλεια έκθεσης: Θεόφιλος Τραμπούλης
Διάρκεια έκθεσης: 30 Οκτωβρίου 2024 – 28 Φεβρουαρίου 2025
Διεύθυνση: Κολλέγιο Αθηνών, campus Ψυχικού
Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό
Ξεναγήσεις: 8/2/2025 , στις 12:00
Κράτηση θέσεων: τηλ. 210 6798100 (εσωτ. 4793), azaousi@athenscollege.edu.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο