Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η επιλογή της Καμεράτας και του διευθυντή της Γιώργου Πέτρου να δώσουν ένα γκαλά ελληνικής οπερέτας, καθώς η Καμεράτα, πέραν των αμιγώς ορχηστρικών συναυλιών με έργα κλασικής μουσικής, έχει στο πρόσφατο παρελθόν ανεβάσει και δύο ελληνικές οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, τον Βαφτιστικό (2012) και το Πικ-Νικ (2014). Άλλωστε, οι τέσσερις από τους πέντε ερμηνευτές που συμμετείχαν στη μουσική βραδιά ανήκουν στους μόνιμους σχεδόν συνεργάτες της Καμεράτας: η Μυρσίνη Μαργαρίτη, που συμμετείχε στο Πικ-Νικ και φέτος στα Carmina Burana, η Ειρήνη Καράγιαννη, που πρωταγωνίστησε στον Βαφτιστικό, το Πικ-Νικ και το Kiss me Kate, ενώ από το πρόσφατο σκηνικό ανέβασμα του West Side Story η Ελένη Σταμίδου και ο Γιάννης Καλύβας.
Δίπλα σε αυτούς ο Δημήτρης Πακσόγλου, του οποίου οι πρόσφατοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στα οπερετικά ανεβάσματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Θέλω να δω τον Πάπα και Βαφτιστικός) τον έχουν καταστήσει, στη συνείδηση του κοινού, ιδανικό ερμηνευτή για ένα τέτοιο γκαλά. Όλοι τους υπήρξαν εξαιρετικοί είτε στα ντουέτα είτε στα σόλα τους, αλλά αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η Ελένη Σταμίδου στο τραγούδι του τίτλου από την οπερέτα Θέλω να δω τον Πάπα, με μια καθ’ όλα άρτια τραγουδιστική και υποκριτική εκτέλεση.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ωστόσο να γίνει στα αμιγώς ορχηστρικά μέρη του γκαλά, που φαίνεται τελευταία να αποτελούν ένα προσωπικό στοίχημα του Γιώργου Πέτρου. Πάνω στην ίδια λογική με την οποία ο Πέτρου είχε ενσωματώσει μουσικά ορχηστρικά μέρη στο πρόγραμμα του Franco Fagioli με μεγάλη επιτυχία, έτσι και εδώ η Καμεράτα έθεσε τη μουσική ως αυτόνομο τμήμα της παρουσίασης και κατάφερε πέραν πάσης αμφιβολίας να κερδίσει τις εντυπώσεις. Το πρελούδιο από το μελοδραμάτιο Πόλεμος εν πολέμω του Σπύρου Σαμάρα, η εισαγωγή από τους Απάχηδες των Αθηνών του Νίκου Χατζηαποστόλου, ο χορός από τη Χαλιμά και το Intermezzo από τα Παραπήγματα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη απέσπασαν δικαίως το χειροκρότημα του κοινού, που φάνηκε να εκτιμά πολύ την καλοκουρδισμένη, άριστα προβαρισμένη και, εντέλει, απολύτως αρμονική εκτέλεση.
Με τρόπο τελείως διαφορετικό από την Καμεράτα προσέγγισαν το δικό τους αφιέρωμα στην οπερέτα και το ελαφρό τραγούδι η Ειρήνη Καράγιαννη και ο Χάρης Ανδριανός. Σε μια σαφέστατα θεατρικότερη παράσταση, με τη συνοδεία πιάνου από τον Δημήτρη Γιακά, οι δύο σολίστες ερμήνευσαν ντουέτα αλλά και μονωδίες από οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και του Νίκου Χατζηαποστόλου, καθώς και τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη.
Στο ενδιαφέρον πρόγραμμά τους συμπεριέλαβαν και δύο τραγούδια από την Εύθυμη Χήρα του Franz Lehár, οπερέτα στην οποία οι δύο σολίστες είχαν δοκιμαστεί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Μέγαρο Μουσικής μόλις ένα χρόνο πριν (Δεκέμβριος 2015), αλλά και τραγούδια των Gardel, Tosti και Poulenc. Ταυτόχρονα, στη σκηνή συνυπήρχε μαζί τους και συντόνιζε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, εκπέμποντας μια ραδιοφωνική εκπομπή, προλογίζοντας τα τραγούδια, συνομιλώντας με τους ερμηνευτές αλλά και προσφέροντας στους ακροατές, από κοινού με τον Δημήτρη Γιακά, διευκρινιστικά σχόλια για την οπερέτα, τα ρεύματα και τις επιρροές που δέχτηκε και άσκησε.
Από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς, το κωμικό ντουέτο One step to massage ή Τρίβε-τρίβε του Θεόφραστου Σακελλαρίδη κατά το οποίο οι δύο μονωδοί, πέραν των αδιαμφισβήτητων φωνητικών τους δυνατοτήτων, ξεδίπλωσαν με επιτυχία και τις υποκριτικές.
Ο Κώστας Καρασαββίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ θεατρολογίας με επιστημονικές δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται με την κριτική παραστάσεων και θεατρολογικών εκδόσεων.
Σχόλια για αυτό το άρθρο