Σάτυροι, μαινάδες και γλεντοκόποι γέμισαν το κέντρο της Αθήνας 1700 χρόνια μετά. Τα Φαλληφόρια, η πιο αυθεντική ελληνική διονυσιακή γιορτή, για 4η συνεχόμενη χρονιά,συνάντησης την είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης και βρέθηκαν …παντού! Ψυχή της διοργάνωσης των Φαλληφορίων, είναι ο πολιτισμολόγος Παρμενίδης Ι. Μπουσίου, σε συνεργασία με τον τελεστικό θίασο «Διόνυσος Ελευθερεύς» και την ομάδα τέχνης και χορού «Ατραπός»με υπεύθυνη χορογραφιών την Λίλλυ Καραδήμα. Τα προσωπεία φιλοτεχνήθηκαν από τον γλύπτη και ζωγράφο Εξηκία Τριβουλίδη.
Οι ρίζες
Φαλληφόρια ονομάζονταν μία αρχαία εορτή που επιτελούνταν στην Αττική στα πλαίσια των κατ’ αγρούς Διονυσίων. Οι ρίζες των Φαλληφορίων, διακλαδώνονται αρμονικά από τα βάθη των αιώνων ως σήμερα, με κυρίαρχο στοιχείο τους, τη μέθεξη και τον ερωτισμό (διονυσιασμό), για τη διασφάλιση της ευκαρπίας και της ευγονίας της γης, το καλωσόρισμα δηλαδή της Άνοιξης.
Οι απαρχές της Διονυσιακής λατρείας, έχουν σχέση με την παραγωγική διαδικασία. Τις συναντάμε στα πρώτα χρόνια που ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές και άρχισε να καλλιεργεί και να παρακολουθεί τον ετήσιο κύκλο της ανθοφορίας και της βλάστησης. Σε μια κρίσιμη καμπή του χρόνου, στο πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη, οι άνθρωποι, με τις προεαρινές τελετουργίες και το ξέφρενο ξέσπασμα χαράς πανηγύριζαν την ετήσια αναγέννηση του κόσμου. Κάπως έτσι, κάποιοι έφτασαν στις σημερινές απόκριες και ο τελεστικός θίασος Διόνυσος Ελευθερεύς στα Φαλληφόρια.
Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη γιορτή:
Σχόλια για αυτό το άρθρο