Κάτω από το βλέμμα της Ακρόπολης, η Δελφική Ιδέα ξαναζωντάνεψε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στο Μουσείο Ακρόπολης. Ένα πνευματικό και πολιτιστικό όραμα με ρίζες στην αρχαιότητα, έγινε αντικείμενο αναστοχασμού στη σύγχρονη εποχή των τεχνολογικών, πολιτισμικών και υπαρξιακών μεταβολών.
Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Κέντρου, Καθηγητής Ανδρέας Γκόφας, υπογράμμισε τη συμβολική σημασία της επιλογής της Αθήνας και του Μουσείου Ακρόπολης ως τόπου της εκδήλωσης. «Η Ακρόπολη – σύμβολο της δημόσιας σφαίρας, της δημοκρατίας και του ορθού λόγου – συνομιλεί ουσιαστικά με τους Δελφούς, τόπο μυσταγωγίας, ενότητας και οικουμενικού στοχασμού», σημείωσε. Δύο τόποι-σύμβολα, δύο όψεις της ίδιας πολιτιστικής συνείδησης.
Η Καθηγήτρια Έρη Σταυροπούλου (ΕΚΠΑ) ανέδειξε τις βαθμίδες διαμόρφωσης της Δελφικής Ιδέας στο έργο του Άγγελου Σικελιανού – από την ποιητική του αναζήτηση μέχρι το οικουμενικό αίτημα των Δελφικών Εορτών. Όπως τόνισε: «Δεν πρόκειται απλώς για ένα αισθητικό ή πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά για μια ουτοπία συλλογικής υπέρβασης – ένα πνευματικό κάλεσμα ενότητας».
Ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ (ΕΚΠΑ) ανέλυσε τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930 ως μορφές σύγχρονης τελετουργίας και πολιτισμικής αναβίωσης, με έμφαση στη θεατρική πρωτοπορία και την πολιτιστική τους απήχηση εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως σημείωσε: «Άφησαν ανεξίτηλα αποτυπώματα στην ιστορία της αναβίωσης του αρχαίου δράματος και της θεατρικής ιστορίας του νεοελληνικού κράτους».
Ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου (ΕΚΠΑ) τοποθέτησε τις Δελφικές Εορτές στο ιστορικό και πνευματικό πλαίσιο του Μεσοπολέμου, τονίζοντας την ανάγκη για αναζήτηση αξιών και σταθερών μετά τις εθνικές και παγκόσμιες τραγωδίες των αρχών του 20ού αιώνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επίκληση στο Απολλώνιο φως ήταν μια πράξη πίστης – και αντίστασης – απέναντι στα σκοτεινά ρεύματα της εποχής».
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός(Harvard) παρουσίασε την ιστορική και πνευματική συνέχεια της Δελφικής Ιδέας, αλλά και την ανανεωμένη αποστολή του Ε.Π.Κε.Δ. στον 21ο αιώνα. Σήμερα, σε μία από τις δυναμικότερες μεταβατικές φάσεις στην εποχή του ανθρωπόκαινου που διανύουμε, το όραμα του Σικελιανού επανέρχεται επίκαιρο. «Οι Δελφοί καλούνται να γίνουν ξανά σημείο αναφοράς και στοχασμού για τα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το ΕΠΚεΔ αποτελεί φύσει, νόμω και έργω, τον σύγχρονο συνεχιστή της πιο προοδευτικής όψης της Δελφικής Ιδέας».
Η εκδήλωση εγκαινίασε έναν νέο κύκλο δράσεων που θα κορυφωθούν το 2027, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τις πρώτες Δελφικές Εορτές και 50 ετών από την ίδρυση του Κέντρου.
Ανδρέας Γκόφας, Βασίλης Νάτσιος
Ερση Πίτα, Παναγιώτης Ροϊλός
Γιώργος Δελμούζος, Ανδρέας Γκόφας
Φαίδων Κυδωνιάτης, Παναγιώτης Ροϊλός
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ανδρέας Γκόφας, Μάκης Προβατάς
Ερση Πίτα, Ηβη Γόντικα, Σάκη Κυπραίου, Μπριγκίτα Παπασταύρου
Παναγιώτης Ροϊλός, Μπριγκίτα Παπασταύρου
Ηβη Γόντικα, Φανή Μαρία Τσιγκάκου
Παναγιώτης Ροϊλός, Μάκης Προβατάς
Ερασμία Σταυροπούλου, Βάλτερ Πούχνερ
Βάλτερ Πούχνερ, Παναγιώτης Ροϊλός, Ερασμία Σταυροπούλου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Παναγιώτης Ροϊλός, Βάλτερ Πούχνερ
Σχόλια για αυτό το άρθρο