Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υποδέχτηκε την καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, Πλούτος του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο. 15.000 θεατές κατέκλυσαν το Αρχαίο Θεάτρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου.
Η παράσταση του Nikita Milivojevic με τον μικτό θίασο, από Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς, συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας, στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα.
Κατάμεστη η Επίδαυρος χειροκρότησε τον Πλούτο και τους συντελεστές του, ενώ πολλοί ήταν οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση -ανάμεσά τους και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός με την σκηνοθέτιδα σύζυγό Γιολάντα Μαρκοπούλου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Κιμούλης, η Έλενα Ακρίτα, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Αθηνά Μιχαλακοπούλου, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ κ.α – έδωσαν συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο για την ερμηνεία του στο ρόλο του Πλούτου.
Φωτογραφίες από την πρεμιέρα στη Επίδαυρο: ndp
: facebook.com/EthnikoTheatro/
Χάρις Αλέξίου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Γιώργος Κιμούλης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Όλγα Παυλάτου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Χάρις Αλεξίου, Μαρία Χατζηπαναγιώτη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Koραλία Τσόγκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαίρη Ραζή
Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Γάλλος, Μάνος Βακούσης
Όλγα Παυλάτου, Χάρις Αλεξίου, Έλενα Ακρίτα, Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Αθηνά Μιχαλακοπούλου
Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Γιώργος Μιχαλάκοπουλος, Γιώργος Κυρίτσης
Το έργο
Ο Χρεμύλος μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία κι η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής. αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).
Σημείωμα σκηνοθέτη
Μία από τις μεγάλες μου απορίες εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα… Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τί κάνει μοιάζει παντελώς αδιάφορο: οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου. Ο Πλούτος προφανώς είναι ακόμη ο πιο ισχυρός Θεός του πλανήτη, η κινητήρια δύναμη του κόσμου, ενώ διάφορα «οικονομικά συμφέροντα» καθορίζουν τα πάντα. Η Ελλάδα και η Σερβία (και με ευρύτερη έννοια και ολόκληρα τα Βαλκάνια), είναι οι δύο όψεις του νομίσματος στα ψιλά του Πλούτου. Ο ρόλος μας σε τούτη την επ’ άπειρον επίκαιρη παγκόσμια κωμωδία είναι πάντα ίδιος: κορώνα ή γράμματα για μας δεν υπάρχει διαφορά.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια: Marina Medenica
Συνθέτης: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου
Χορογράφος: Αμάλια Μπένετ
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος (Χρεμύλος), Στέλιος Ιακωβίδης (Καρίων), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Πλούτος), Μάνος Βακούσης (Βλεψίδημος), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Πενία), Γιάννης Κότσιφας (Ασκληπιός/Χορός), Κώστας Κορωναίος (Γυναίκα Χρεμύλου / Δίκαιος / Χορός), Μιχάλης Τιτόπουλος (Συκοφάντης / Ερμής / Χορός), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Γυναίκα / Χορός), και χορός μουσικών από την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου του Βελιγραδίου.
Ελευσίνα – 2/9, Θεσσαλονίκη – 6/9, Ωδείο Ηρώδου Αττικού – 10/9, ενώ 19 έως 29/9 θα βρίσκεται στο Βελιγράδι.
Σχόλια για αυτό το άρθρο