Ένα δυνατό διεθνές μήνυμα για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου στέλνουν σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο του τριήμερου 20ου High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center, που πραγματοποιείται στην Αθήνα . Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και ιδρυτικό μέλος του Nizami Ganjavi International Center μαζί με τους Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρο της Λετονίας, και Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποδέχονται αρχηγούς κρατών, κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους του πολιτικού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναλυθούν σε βάθος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, με ομιλία του στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε ένδειξη αναγνώρισης των σημαντικών πρωτοβουλιών του για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή και τη συμβολή του στα θέματα κλιματικής αλλαγής απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο του Nizami Ganjavi International Center από την Co Chair του Οργανισμού Vaira Vike Freiberga. Ο Προκόπιος Παυλόπουλος παρέλαβε το Βραβείο ευχαριστώντας για τη μεγάλη τιμή και τόνισε στην ομιλία του: «Τα συμπεράσματά της πρωτοβουλίας σας θ’ αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για τον καθορισμό της όλης Πολιτισμικής Πολιτικής της Ελλάδας, υπό όρους αποτελεσματικότητας, συνέπειας και συνέχειας. Άλλωστε εμείς, οι Έλληνες, δεν ξεχνάμε το ιδιαίτερο βάρος που μας αναλογεί για την υπεράσπιση και διάσωση της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεσογείου, σύμφωνα με την φύση και την αποστολή του Ελληνικού Πολιτισμού, από τις καταβολές του ως τις μέρες μας αλλά και με γνώμονα τον ορίζοντα της μελλοντικής του προοπτικής. Τονίζω δε, με έμφαση, ότι η ως άνω αποστολή αναλογεί σ’ εμάς, τους Έλληνες, ως Λαού και ως Έθνους του οποίου ο Πολιτισμός είναι προορισμένος να διαλέγεται με τους άλλους Πολιτισμούς. Και ένας τέτοιος διάλογος σημαίνει, αυτονοήτως, και την υπεράσπιση της σημασίας και των άλλων Πολιτισμών, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των Λαών στον σύγχρονο ταραγμένο Κόσμο μας».
Από την πλευρά της η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην εισαγωγική της ομιλία είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η πολιτιστική κληρονομιά της ιστορικής περιοχής της Μεσογείου, με την τεράστια παγκόσμια αξία, βρίσκεται υπό τον άμεσο κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά από τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου έχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη νερού, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη δραστική αλλαγή των περιβαλλοντικών παραγόντων που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος. Για αυτό το λόγο, η διαρκής αφοσίωση και δέσμευση των Προέδρων της Ελλάδας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ιταλίας, για τη βιωσιμότητα, την κλιματική δράση και την προστασία της κοινής ιστορίας μας, είναι πολύ σημαντικές και μέσα από αυτές γεφυρώσαμε το πρόσφατο High Level Meeting που με τόση επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Ρώμη, το φετινό High Level Meeting την Αθήνα και το Φόρουμ του Μπακού που ακολουθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να στείλουμε ένα μακροχρόνιο μήνυμα για το πόσο σημαντικές είναι οι κρίσεις με τις οποίες ο κόσμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος». Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απηύθυναν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Διευθύντρια για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και την Ανάπτυξη του Τομέα Πολιτισμού της UNESCO Paola Leoncini-Bartoli, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κύριος Anar Huseynov, o Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Νathalie de Gaulle, Ιδρύτρια Societer και NB-INOV. Αμέσως μετά ακολούθησαν δύο πάνελ με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων.
To πρώτο πάνελ είχε θέμα: «Τι πρέπει να γίνει για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής;». Συντονιστής ήταν ο Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Co Chair του NGIC και ομιλητές ο Πρέσβης Antonio Zanardi, πρώην Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Rexhep Meidani, ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, o Abdulaziz Altwaijri, πρώην Γενικός Διευθυντής της ISESCO και ο Benedetto Zacchiroli. Το δεύτερο πάνελ είχε θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να δράσουμε». Συντονιστής ήταν ο Zlatko Lagumdzija, πρώην Πρωθυπουργός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η Eka Tkeshelashvili, αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Γεωργίας, ο Mats Karlsson, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Rosen Plevneliev, πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, o David Pan, Πρύτανης Schwarzman College, Tsinghua University, o Mirko Cvetkovic, πρώην Πρωθυπουργός της Σερβίας και ο Shaukat Aziz, πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα «Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο», την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε η Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγήτρια Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας, και ο Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τις ομιλίες στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ο Ακαδημαικός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, o Δρ. Ismail Serageldin, Co Chair του NGIC πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Nathalie de Gaulle, δισέγγονη του Charles de Gaulle και Ιδρύτρια Societer και NB-INOV και ο Καθηγητής Ekmeleddin Ihsanoghlu, 9ος Γενικός Γραμματέας του Organisation of Islamic Cooperation.
Κωστής Χατζηδάκης, Προκόπιος Παυλόπουλος, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Δημήτρης Παντερμαλής
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mrs. Paola Leoncini Bartoli
Dr. Vaira Vike Freiberga, Προκόπιος Παυλόπουλος κατά την απονομή
Αλεξία Βαρδινογιάννη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος
Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Χρήστος Ζερεφός, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Vaira Vike Freiberga, Ismail Serageldin
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΩ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΤΣΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Λουκάς Παπαδήμος, Shanna Ingram Παπαδήμου
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΕΦΗ ΖΕΡΕΦΟΥ
ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Shanna Ingram ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΜΑΪΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ
ΡΙΤΑ ΠΙΚΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
Σχόλια για αυτό το άρθρο