Είναι η καλλιεπής συγγραφέας των επιτυχιών! Όλα τα βιβλία της γίνονται best sellers. Τι να γράψω εγώ για την εξέχουσα και καταξιωμένη Μάρα Μεϊμαρίδη, όταν το τόσο αξιόλογο ,αξιέπαινο και μεστό βιογραφικό που διαθέτει, τα λέει όλα! Είναι πολυπράγμων, ιδιοφυής, αριστοκρατική, φινετσάτη και αποπνέει μία αύρα γοητείας . Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει διαβάσει, έστω και ένα βιβλίο της! Αγαπημένη συγγραφέας όλων μας. Αφορμή της συνέντευξης, το ολόφρεσκο βιβλίο της ‘’Κατίνα’’, η συνέχεια από τις ‘’Μάγισσες της Σμύρνης’’, που θα χαρούμε να το δούμε κι αυτό να ζωντανεύει επί σκηνής ή στην τηλεόραση.
-Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;
Δύσκολα να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα. Δεν σηκώνεσαι ένα πρωί, δέκα παρά δέκα και να πεις… Α! τι να κάνω σήμερα… αχ πόσο πολύ βαριέμαι… Ας γράψω ένα βιβλίο! Γράφεις όταν έχεις κάτι να πεις. Και αυτό το «κάτι» είναι εσωτερικό. Δηλαδή γράφεις όταν εσύ ο ίδιος είσαι σε μία κατάσταση ψυχικής εσωστρέφειας, θλίψης, και δημιουργείς τότε ένα μικρόκοσμο μέσα στον οποίον παίρνεις χαρά όταν κινείσαι. Τότε ο εσωτερικός σου κόσμος μπορεί να μιλήσει, να φανταστεί, να δημιουργήσει. Αν το τελικό προϊόν -το βιβλίο που θα γράψεις δηλαδή- θα είναι επιτυχές ή όχι, αυτό ο κόσμος θα το καθορίσει. Μου έχει τύχει να ανοίξω βιβλία και με τίποτα να μη μπορώ να πάω πέρα από τη σελίδα είκοσι. Όπως αντίθετα μου έχει τύχει να χάσω το σταθμό που θα κατέβαινα επειδή με είχε απορροφήσει η ανάγνωση.
-Από που εμπνέεστε και από αντλείτε ιδέες για τη συγγραφή των έργων σας;
Από τα όνειρά μου κυρίως.
-Έχετε αγαπημένους συγγραφείς Έλληνες ή ξένους; Έχετε επηρεαστεί από αυτούς;
Α ναι, διαβάζω πολύ. Αποκλειστικά επιστημονικά συγγράμματα, όμως. Τα τελευταία χρόνια έχω πέσει με τα μούτρα στη μελέτη της Φιλοσοφίας πάνω στα religious studies. Oι αγαπημένοι μου πλέον συγγραφείς είναι άνθρωποι όπως οι Robert Price, Robert Eisenman, SGF Brandon, Bart Ehrman, Richard Carrier… Είναι όλοι καθηγητές σε μεγάλα Πανεπιστήμια. Κι αυτό, γιατί πειραματίζομαι τώρα να γράψω ένα νέο κείμενο για τον 1ο αιώνα μ.Χ. Βιβλίο να ξέρετε γράφεις, όταν έχεις μια δική σου θεωρία να αναπτύξεις. Για τέτοιου είδους βιβλία μιλάω. Εδώ, στο τομέα αυτό, έχω δύο καθοδηγητές τον Christopher Lawson και τον Dr. Robert Price. Με ρωτάς αν έχω επηρεαστεί. Επηρεάζεσαι ευκολότερα όταν ακούς μία άποψη και αμάσητη την ενστερνίζεσαι. Προτιμώ να ακούω όλες τις απόψεις , ή όσο δυνατόν περισσότερες. Γιατί τότε μπαίνεις σε ένα σενάριο κριτικής, σύγκρισης και πολλές φορές αυτό σε οδηγεί σε δικές σου απόψεις ή θεωρίες. Κάποια στιγμή ρώτησα τον Dr Price, αν ο Σίμων ο Μάγος δίδασκε στη Σαμάρεια όχι μόνο με ομιλίες, αλλά και μέσω του θεάτρου -όπως ο Ευριπίδης- κι ο καθηγητής-φανταστείτε που έχει γράψει τόμους για την προσωπικότητα αυτή του Σίμωνα Μάγου και τους Γνωστικούς – είπε σκεπτόμενος πως σίγουρα θα μπορούσε, πως σίγουρα είχε μια φοβερή ιστορία να διηγηθεί (όλο αυτό με την Ελένη της Τροίας και την πόρνη Ελένη από τα πορνεία της Τύρου) αλλά πως ο ίδιος δεν το είχε σκεφτεί ποτέ, και έβαλε μπρος να το ψάξει γιατί τον ενδιέφερε.
-Ένα βιβλίο είναι πιο πολύ μέσο ψυχαγωγίας ή πνευματική τροφή;
Για εμένα ξεκινά από το δεύτερο, κι επειδή με πάθος το ασπάζομαι, σίγουρα εξελίσσεται σε μια μοναδική απόλαυση. Ακόμα και σήμερα που υπάρχει τόσο πολύ You tube, Τικ Τοκ, Facebook, απίστευτος βομβαρδισμός από το Νέτφλιξ και άλλα παρόμοια, πιστεύω ότι ο νεοφλοιός, απολαμβάνει περισσότερο το διάβασμα που του επιτρέπει να δημιουργεί μόνος του εικόνες και φαντασίες. Βλέποντας μια ταινία, ο νεοφλοιός ροχαλίζει τον ύπνο του δικαίου, δεν ενδιαφέρεται δεν εξάπτεται η φαντασία του. Ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα επειδή ακριβώς διαθέτει αυτόν τον νεοφλοιό και κατά συνέπεια φαντασία. Οι διαβάζοντες πολλά βιβλία έχουν ενεργό αυτόν το μηχανισμό. Είναι παρατηρητικοί, εύστροφοι, πιο αναλυτικοί, πιο κριτικοί, πιο διορατικοί, τα ημισφαίρια συνεργάζονται καλά, οι σκέψεις είναι πιο αξιόπιστες. Οι βλέποντες πολλές ταινίες και οι έχοντες κολλημένους τους οφθαλμούς στην οθόνη ενός κινητού, παίρνουν εικόνες εμβόλιμες, σαν σε μια πλύση εγκεφάλου. Ακόμα τότε και τα όνειρά τους είναι αναπαραγωγή διαφημιστικών σποτ.
-Η οικονομική δυσπραγία και η πανδημία επηρέασαν τις πωλήσεις;
Το ποσό που δαπανά κάποιος για ένα βιβλίο δεν είναι δα και τόσο τραγικό για να το σκεφτεί. Πιο πολλά χαλάμε σε λαχανικά που σαπίζουν και τα πετάμε – ο άντρας μου με μαλώνει πάντα γι΄ αυτό – οπότε δεν κλονίστηκαν οι πωλήσεις του.
-Μιλήστε μου για το ολόφρεσκο βιβλίο σας με τίτλο ‘’Κατίνα’’; Πιστεύετε ή επιθυμείτε να ζωντανέψει κι αυτό επί σκηνής;
Είναι η συνέχεια της ζωής της, τότε που έρχεται Αθήνα στα χρόνια της καταστροφής της Σμύρνης. Το βιβλίο περιγράφει τον τέταρτο σύζυγό της, ένα λόγιο Κερκυραίο και τη ζωή της μαζί του. Για την αλήθεια, ήταν ο Γιάννης Κεντ- που έχει το θέατρο Παλλάς, ξέρετε- το 2018 που με έβαλε κάτω λέγοντάς μου: Μην το αφήνεις για αργότερα, γράψ’το τώρα. Αλλά σας διαβεβαιώ πως αν δεν ήταν η καραντίνα, δεν θα’χα στρωθεί. Θα το έγραφα βέβαια το βιβλίο αυτό κάποια στιγμή, επειδή ήθελα να ενημερώσω τις αναγνώστριες μου περί του τι απέγιναν η Ευταλία, η Φούλα, η Δέσποινα, τα πρόσωπα του βιβλίου που τόσο αγαπήσανε.
-Πού οφείλεται και όλα τα βιβλία σας γίνονται best sellers από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας τους; Τι είναι αυτό που τραβά το αναγνωστικό κοινό σα μαγνήτης για να τα διαβάσει;
Πιστεύω πως αυτό οφείλεται στους χαρακτήρες που περιγράφονται. Να, για παράδειγμα η Κατίνα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο της βιβλίο, οι Μάγισσες της Σμύρνης που κυκλοφόρησε το 2002 δηλαδή δεκαεννιά χρόνια πριν, ποτέ δεν έφυγε από τη δημοσιότητα. Ούτε εκείνη ούτε εγώ. Έρχονται κοπέλες και μου λένε «Η Κατίνα με έσωσε» Σε μια δύσκολη καμπή της ζωής τους, αντί να σκεφτούν με τον τρόπο που είχαν συνηθίσει να σκέφτονται έως και ανάλογα να πράττουν, ξαφνικά, σκέφτηκαν και έπραξαν σαν την Κατίνα. Όταν το αποτέλεσμα τις ικανοποίησε, συνειδητοποίησαν πως ήταν η αλλαγή στη νοοτροπία που τις οδήγησε σε αυτό. Ήτοι: έκοψαν τις παρορμήσεις, τους θυμούς, τα παιδιάστικα πείσματα και σκέφτηκαν ώριμα, λογικά, υπέρ του συμφέροντός τους. Για την Κατίνα δεν υπήρχε το «Αχ δεν μπορώ…» Υπήρχε πως «και αυτό θα το αντιμετωπίσω». Συνειδητοποιείς κάποια στιγμή πως η ζωή σου αλλάζει, αν αλλάξεις ιδέες και νοοτροπία.
-Πόσα βιβλία έχετε γράψει; Ξεχωρίζετε κάποια από αυτά;
Απ’ όλα μου τα βιβλία πάντα το πιο αγαπημένο μου είναι αυτό που γράφω τώρα, το καινούργιο. Από τα ήδη υπάρχοντα μ’ αρέσει πολύ η’’ Ντάσταρ’’.
–Οι Έλληνες είναι βιβλιοφάγοι; Διαβάζουν βιβλία; Ασχολούνται με τη λογοτεχνία; Την κατατάσσουν στα ενδιαφέροντα τους;
Ό,τι και νά΄ναι, την Κατίνα την διάβασαν πολλοί. Και χαίρομαι γι’ αυτό.
-Τι καινούργιο ετοιμάζετε;
Ετοιμάζω το κείμενο αυτό που σας είπα, που περιγράφει τη ζωή μιας κοπέλας τον 1ο αιώνα, η οποία είναι μια παλαιότερη ενσάρκωση της Μαρίας. Η Ραχέλ – έτσι λεγόταν αυτή- γεννήθηκε το 48 μ.Χ στην Κρήτη, σε μια εβραϊκή οικογένεια. Εβραιοπούλα. Ο πατέρας της ήταν έμπορος και η κοπέλα ερωτεύτηκε έναν Φαρισαίο ονόματι Ιωσήφ μπεν Ματθία που έφτασε με το καράβι του στην Κρήτη καθ’οδόν για τη Ρώμη, μαζί με τον Σαούλ Αντονίν (Αυτόν που ο κόσμος ξέρει σαν Απόστολο Παύλο). Τον ακολούθησε στην Ιουδαία όταν ξέσπασε ο πόλεμος του 66 μ.Χ, η εξέγερση ενάντια στη Ρώμη. Εκεί θα πουληθεί στα σκλαβοπάζαρα μια δύσκολης εποχής.
Το άλλο που ετοιμάζω είναι μία τηλεοπτική σειρά, κωμωδία, που έχει τίτλο «Μάγεψέ με» και μιλάει για μια μικρή μάγισσα στο σήμερα.
Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστέλλα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτήτρια πήρε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές της σπουδές Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Sorbonne I) στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση σπουδών, στρεφόμενη προς την Βιολογία και Ιατρική Ανθρωπολογία, στο Université Paris-Jussieu και στο École de Médecine de Saints-Pères, από όπου αποφοίτησε με άριστα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μέρος σε ανασκαφές (Θράκη και Άβδηρα) μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του παιδιού στο ΙΥΠ –Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία -Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής πάνω σε θέματα φυσιολογίας και αυξολογίας. Ήταν η κύρια ερευνήτρια της έρευνας «Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων 6-18 ετών», που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών και έκανε τη διατριβή της με θέμα «Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων – Ακτινοδιαγνωστική μελέτη» στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά. Το 2000 ξεκίνησε νέο κύκλο σπουδών, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο UMD. Στη συνέχεια σπούδασε ψυχοθεραπεία –εξαετούς φοίτησης στη συστημική και ραϊχική μέθοδο. Από το 1990 δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ενώ εργάστηκε και στην τηλεόραση («Ιστορίες Μυστηρίου» -ANT1, «Πρωινό καφέ» -ANT1, «Υπάρχει λόγος» -Star, στη σειρά «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» -Mega, «Ευτυχείτε» -OPEN).
Η απόφασή της να ψάξει τα μπαούλα της οικογένειας που οι θείες της μετέφεραν από την Σμύρνη, την έφεραν σε επαφή με τις συνταγές και τα ξόρκια, κουλτούρα μιας εποχής που εκλείπει, και της άνοιξε τον δρόμο για να γράψει το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο τις “Οι Μάγισσες της Σμύρνης”, μια μεγάλη επιτυχία με 250 εκδόσεις από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ακολούθησε το βιβλίο “Deste η Τράπουλα της Κατίνας ”, “Βιβλίο Μαγείας 1” “Ατταρτικός κύκλος” “Βάλτρια -Απόκρυφος Κώδικας της Μαγείας”, “Ντάσταρ” το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο και τώρα το νέο της βιβλίο με τον τίτλο “Κατίνα 1922-1925” που θα κυκλοφορήσει στις 5 Φεβρουαρίου του 2021. Έχει δύο μαγαζιά στην Αθήνα: το «Μάγισσες της Σμύρνης Shop», με όλη τη σμυρναίικη κουλτούρα, και «Το Μποτέ της Ευταλίας», με σπιτικά σμυρναίικα καλλυντικά από παλιές συνταγές.
Ιστότοπος: www.meimaridi.gr
Facebook: https://www.facebook.com/marameimaridi
Instagram: https://www.instagram.com/marameimaridi/
TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMJTjbaP9/
Σχόλια για αυτό το άρθρο