Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας χωρίζεται στο πριν και στο μετά τον Νίκο Τσελεμεντέ. Πριν από αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές είχαν ένα φτωχικό μαγειρικό ρεπερτόριο βασισμένο στο σλόγκαν “Ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά”. Μετά ήρθε ο Τσελεμεντές και τις έμαθε τα φαγητά που τρώνε οι βασιλιάδες…
Ήταν ο πρώτος Έλληνας σεφ. Ο “Οδηγός της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής” που εξέδωσε το 1926 ΄”έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό” όπως έγραψε ο Σπύρος Μελάς. Ο οδηγός αυτός έγινε το απόλυτο μαγειρικό Ευαγγέλιο της Ελληνίδας νοικοκυράς που ήθελε να μάθει τι είναι το ραγκού, πώς φτιάχνεται η σωστή μπεσαμέλ και ποια μυστικά κρύβει το αβγολέμονο.
Ο Νίκος Τσελεμεντές γεννήθηκε το 1878 στο χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Γυμνάσιο και μετά εργάστηκε σε συμβολαιογραφείο. Η κλίση του όμως στη μαγειρική τον οδήγησε στο εστιατόριο του θείου του. Δούλεψε εκεί για λίγο και μετά έφυγε στη Βιέννη όπου σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική. Όταν γύρισε στην Αθήνα, εργάστηκε σαν σεφ σε διάφορες πρεσβείες.
Έγινε γνωστός με το περιοδικό “Οδηγός Μαγειρικής” που άρχισε να εκδίδει το 1910 και το οποίο περιείχε εκτός από συνταγές, διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα και νέα της μαγειρικής. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου “Ερμής” και τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική όπου δούλεψε σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και στη διαιτολογία.
Τον Απρίλιο του 1926 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής” που ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός στη χώρα μας. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανατυπώθηκε πάνω από 15 φορές τις επόμενες δεκαετίες. Επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και ίδρυσε μια μικρή σχολή. Το 1950 δημοσίευσε στα Αγγλικά ένα βιβλίο για την ελληνική κουζίνα, το “Greek Cookery”.
Επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα ο Τσελεμεντές υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας. Πήρε τις Ελληνίδες από τη φασολάδα και τις φακές και τις έμαθε την μπεσαμέλ, τη μαγιονέζα, τα πιροσκί και την μουγιαμπέσα. Αντικατέστησε σε πολλά φαγητά το ελαιόλαδο με το φρέσκο βούτυρο, το αγαπημένο των Γάλλων σεφ, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για νόθευση της ελληνικής κουζίνας. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι πήρε την ελληνική κουζίνα με τα βαριά ανατολίτικα φαγητά και την έκανε ευρωπαϊκή.
Ο Νίκος Τσελεμεντές πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 στην Αθήνα, σε ηλικία 80 χρόνων. Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής και το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος μαγειρεύει καλά. Tιμώντας την προσφορά του στη μαγειρική, η πατρίδα του η Σίφνος, οργανώνει κάθε χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις που φέρουν το όνομά του.
Σχόλια για αυτό το άρθρο