Τον Αύγουστο του 1973 στην πλατεία Norrmalmstorg της Στοκχόλμης συνέβη η ληστεία της τράπεζας που κατέληξε να γίνει υπόθεση ομηρίας και να δώσει το όνομα της σουηδικής πρωτεύουσας στο διάσημο “σύνδρομο”, όπως ψυχολογιοποιήθηκε η συμπάθεια που έδειξαν οι όμηροι στον άνθρωπο που τους κρατούσε. Ήταν μάλιστα η πρώτη κακουργηματική πράξη που μεταδόθηκε από κανάλι στην τηλεοπτική ιστορία της χώρας. Ο Jan-Erik Olsson, κατά την απόπειρα της ληστείας πήρε ομήρους τέσσερις πελάτες.
Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος επέτρεψε να φέρουν από τη φυλακή στην τράπεζα τον πρώην συγκρατούμενο του Όλσον, Clark Olofsson. Ζήτησε ακόμη 3 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες, δύο όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και ένα αυτοκίνητο για τη διαφυγή τους. Ο Όλσον ήταν σεσημασμένος, με αρκετές ένοπλες ληστείες και βίαιες πράξεις στο ενεργητικό του, η πρώτη εκ των οποίων σε ηλικία 16 χρονών. Μία από τις ομήρους δήλωσε αργότερα ότι αισθανόταν ασφαλής με τους δύο ληστές και φοβόταν περισσότερο μία βίαιη επέμβαση της αστυνομίας. Ο Όλσον και ο Όλαφσον είχαν οχυρωθεί με τους ομήρους στο εσωτερικό κύριο χρηματοκιβώτιο της τράπεζας. Ο Όλσον μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Όλαφ Πάλμε και απείλησε ότι θα σκότωναν τους ομήρους εάν δεν τους επέτρεπαν να τους πάρουν μαζί τους κατά τη διαφυγή τους. Για να κάνει την απειλή του πιο πειστική έπιασε μία όμηρο από το λαιμό σε λαβή στραγγαλισμού και οι κραυγές της ακούγονταν ενώ έκλεινε το τηλέφωνο.
Η ίδια όμηρος την επόμενη μέρα μίλησε με τον Πάλμε, λέγοντάς του ότι ήταν πολύ δυσαρεστημένη με τον τρόπο που η αστυνομία χειριζόταν την υπόθεση και ζήτησε να επιτραπεί στους ληστές να διαφύγουν με τους ομήρους, ενώ ο Όλαφσον σιγοτραγουδούσε το “Killing me softly” της Ρομπέρτα Φλακ. Στις 26 Αυγούστου η αστυνομία έκανε μία τρύπα στο χρηματοκιβώτιο από το υπερκείμενο διαμέρισμα, περνώντας μία κάμερα προς την οποία πυροβόλησε ο Όλαφσον, τραυματίζοντας στο πρόσωπο έναν αστυνομικό. Δύο μέρες μετά η τρύπα χρησιμοποιήθηκε για να διοχετευτεί δακρυγόνο αέριο στο χρηματοκιβώτιο και μία ώρα μετά οι δύο ληστές παραδόθηκαν. Κανείς από τους ομήρους δεν υπέστη μόνιμο τραυματισμό.
Οι δύο ληστές καταδικάστηκαν, αλλά αργότερα ο Όλαφσον που ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε να κρατήσει ήρεμη την κατάσταση άσκησε έφεση και αθωώθηκε. Αργότερα, συνάντησε μία από τις ομήρους αρκετές φορές και οι οικογένειες τους ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις. Ο Όλσον που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση έγινε δέκτης πολλών γραμμάτων στη φυλακή από θαυμάστριες που τον έβρισκαν ελκυστικό. Όταν αποφυλακίστηκε, διέπραξε οικονομικά εγκλήματα και απέφευγε τη σύλληψη για αρκετά χρόνια μέχρι που το 2006 παραδόθηκε στην αστυνομία, μόνο και μόνο για να τον πληροφορήσουν ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.
Η υπόθεση έγινε δύο φορές ταινία, ενώ το 2021 έκανε πρεμιέρα στο Netflix μία σειρά 6 επεισοδίων με το όνομα Clark και πρωταγωνιστή τον Bill Skarsgård
(crp)
Σχόλια για αυτό το άρθρο