Η Αγνή Μαριακάκη είναι ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια. Διευθύνει την εταιρία κοινωνικών μελετών MindSearch, και έχει εκπονήσει πάνω από 4000 focus groups, για περισσότερα από 300 brands, σε πάνω από 15 χώρες. Επίσης, είναι διαπιστευμένη θεραπεύτρια τραύματος, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά.
-Συγγράψατε ένα βιβλίο με τίτλο «Σου αξίζει να ευτυχήσεις». Έχουμε πάρα πολλούς λόγους να είμαστε ανήσυχοι και προβληματισμένοι. Πώς λοιπόν θα ευτυχήσει κανείς, σε μια τόσο προβληματική εποχή;
Το ερώτημα αυτό το συναντώ συνέχεια. Ακριβώς, σε μια τέτοια δύσκολη εποχή είναι απαραίτητη η ικανότητα του να ισορροπεί κανείς, να μπορεί να νιώθει όμορφα μέσα του παρά τις συνθήκες. Οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι για το συναίσθημα της ευτυχίας, γιατί αυτή οπλίζει την ανθεκτικότητα στις δυσκολίες, αλλά και δίνει την ψυχραιμία που ωθεί στις εκβάσεις που έχει κανείς ανάγκη.
-Ποιος είναι ο ορισμός της ευτυχίας για εσάς;
Η ευτυχία είναι η ικανότητα να νιώθεις μέσα σου επαρκής και ευγνώμων για όσα έχεις, λίγα ή πολλά, χωρίς να παρασύρεσαι από τις εύκολες ή δύσκολες περιστάσεις της ζωής σου. Αυτή η εσωτερική επάρκεια είναι που κάνει τον άνθρωπο δυνατό και ανθεκτικό όταν ανατρέπεται η ζωή του, οι προσδοκίες του, όταν βρίσκεται μπροστά σε εμπόδια και προβλήματα.
-Τι μπορεί κανείς να κάνει για να ενισχύσει την ικανότητά του για ευτυχία;
Το πρώτο και κύριο είναι να καταλάβουμε ότι η ίδια μας η κουλτούρα μας ωθεί στο άγχος και την αγωνία μέσα από ένα διαρκή βομβαρδισμό με στερεότυπα επιτυχίας, ομορφιάς και τρόπου ζωής που κανείς μας δεν θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε και όμορφοι, και κομψοί και μοδάτοι, και εύποροι και ταξιδεμένοι και κοσμοπολίτες και δημοφιλείς… Όταν συνειδητοποιούμε πόσο μας επηρεάζουν όλα αυτά, και πόσο εγκαθιστούν μέσα μας το ανικανοποίητο και την έλλειψη, έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα.
-Υπάρχουν εμπόδια στην ευτυχία που είναι στο χέρι μας;
Πολλοί νομίζουν ότι είναι τα δύσκολα γεγονότα που μας κάνουν δυστυχείς. Αλλά δεν ισχύει αυτό.
Οι δύσκολες περιστάσεις μας κάνουν δυνατούς και ανθεκτικούς. Εκείνο, που μας ανατρέπει είναι το άγχος. Και θέλω να ξέρετε ότι το άγχος είναι κι αυτό μια συνήθεια. Περιμένουμε να φύγει μόνο του χωρίς να κάνουμε τίποτα. Θεωρούμε τον εαυτό μας αβοήθητο μπροστά στα αρνητικά μας συναισθήματα. Αυτό που είναι στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε αντίσταση στην άκρατη τάση μας να βλέπουμε τα πάντα αρνητικά. Δεν είναι εύκολο βέβαια, και ποια συνήθεια ξεριζώνεται εύκολα; Αλλά η αρχή γίνεται με το να είναι κανείς ευγνώμων που ακόμη ζει κι αναπνέει. Όσο αναπνέουμε ακόμα, έχουμε επιλογές…
-Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;
Την περίοδο του lockdown η δημιουργία μου πρόσφερε ανάταση και διέξοδο. Εκείνη την περίοδο δημιούργησα ένα κανάλι στο you tube και ολοκλήρωσα τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Η επικοινωνία μέσα από την έκφραση, και γραπτή και προφορική, με γέμισε νόημα, ευχαρίστηση και συνεχίζει να μου δίνει… ευτυχία, μέσα από την επαφή που έχω με τους αναγνώστες και θεατές μου.
-Από που εμπνέεστε και από που αντλείτε ιδέες για τη συγγραφή των έργων σας;
Εμπνέομαι από τα προσωπικά μου βιώματα, από τα δικά μου λάθη, τις αποτυχίες μου, τις υπερβάσεις και τις νίκες μου. Εμπνέομαι από τους πάμπολλους ανθρώπους που έχω συναντήσει στη διαδρομή μου και με έχουν διδάξει με την πολιτεία τους, τις αξίες τους, την αντοχή και τα οράματά τους.
-Έχετε αγαπημένους συγγραφείς Έλληνες ή ξένους; Έχετε επηρεαστεί από αυτούς;
Λατρεύω το βιβλίο και του οφείλω εξαιρετικές συγκινήσεις. Θα μιλήσω μόνο για Έλληνες συγγραφείς γιατί αποτελούν τον πολιτισμικό μας θησαυρό. Ξέρω πως ο Καζαντζάκης, ο Παπαδιαμάντης, ο Κονδυλάκης ίσως δεν είναι πια στη μόδα, αλλά η επιρροή του στη ζωή μου υπήρξε αξεπέραστη. Σήμερα στέκομαι στον Γιώργο Χειμωνά, στον Στάθη Καλύβα, στον Απόστολο Δοξιάδη.
-Ένα βιβλίο είναι πιο πολύ μέσο ψυχαγωγίας ή πνευματική τροφή;
Ένα βιβλίο που δεν σε ψυχαγωγεί δεν μπορεί να είναι πνευματική τροφή
Εύχομαι να μην ταυτίζουμε την πνευματική τροφή μόνο με τη σοβαρότητα. Ίσα ίσα που πιστεύω πως η ευχαρίστηση κάνει τα υψηλά νοήματα προσβάσιμα και κατανοητά.
-Η οικονομική δυσπραγία επηρέασε τις πωλήσεις;
Η πανδημία επηρέασε θετικά το βιβλίο. Ο κόσμος έμεινε σπίτι του και στράφηκε και στο βιβλίο, και όχι μόνο στις οθόνες του κινητού, του υπολογιστή και της τηλεόρασης. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε μια εποχή που μας καλεί να ξεχάσουμε πώς είναι να κρατάς ένα βιβλίο και να χρειάζεσαι δύο λεπτά για να διανύσεις μια σελίδα του. Στο Instagram μέσα σε δύο λεπτά θα δεις 20 και 30 αναρτήσεις. Όμως, η σελίδα του βιβλίου σε κάνει να σταματάς, να ενδοσκοπείς ,να ζεις ένα ολοκληρωμένο βίωμα σκέψης και επομένως είναι αναντικατάστατο.
-Μιλήστε μου για το Relationships Master Class που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki.
To Μαster Class επάνω στις σχέσεις, καλεί τους ανθρώπους να δουν τις σχέσεις τους δημιουργικά, να εξερευνήσουν μεταμορφωτικά εργαλεία, και να πατήσουν στα πόδια τους, καθώς επιδιώκουν την πιο προκλητική επίτευξη στον κόσμο, την επίτευξη της σύνδεσης, της εγγύτητας, της ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Relationships Master Class https://positivelife.gr/workshops/relationships/
Σχόλια για αυτό το άρθρο