Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Μια πρωτότυπη «διαμάχη» ανάμεσα στους δύο ποιητές ζωντάνεψε στη σκηνή του Ηρωδείου, σε μια παράσταση διασκεδαστική, αιχμηρή αλλά και με στιγμές συγκίνησης, η οποία κέρδισε το κοινό.
Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη συναντήθηκαν με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, σε μια καυστική «αντιδικία» γεμάτη ενέργεια και ρυθμό. Το αποτέλεσμα αυτής της «αναμέτρησης» είναι μια συναρπαστική σκηνική «μάχη» η οποία στηρίχτηκε σε μια ιδέα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Αστέριου Πελτέκη.
Η ευφυής και εμπνευσμένη σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου, η σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Ρήγα, το ταλέντο κι οι εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και του Χορού, οι χορογραφίες, τα σκηνικά, τα εντυπωσιακά κοστούμια κι η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Χριστιανάκη, κέρδισαν το αβίαστο γέλιο των θεατών που ταξίδεψαν σε τρεις εποχές κάνοντας τον παραλληλισμό του Τότε με το Τώρα
Μετά το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ακολουθούν δύο ακόμη παραστάσεις (Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο- 11/9 & Κηποθέατρο Παπάγου- 14/9), ενώ η παραγωγή «Αριστοφάνης- Ηρώνδας: Contra tempo» θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει το ταξίδι της στο Θέατρο Δάσους, στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου.
Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού ΚΘΒΕ) – Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης της παράστασης) – Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού ΚΘΒΕ)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) – Δημήτρης Πιατάς (Λέλεξ: Δούλος Αριστοφάνη -Μυρρίνη)
Βασίλης Παλαιολόγος- Θεοδώρα Σιάρκου- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Τζένη Βελένη (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ)
Τάσος Χαλκιάς (Ιππώναξ: Δούλος Ηρώνδα- Κέρδωνας)- Πέρης Μιχαηλίδης
Χρήστος Στέργιογλου- Ταξιάρχης Χάνος (Αριστοφάνης)
Δημήτρης Πιατάς (Λέλεξ: Δούλος Αριστοφάνη -Μυρρίνη) – Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος ΣΕΗ)- Σοφία Σπυράτου- Νίκος Σούλης
Βασίλης Παλαιολόγος- Γιάννης Μποσταντζόγλου- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης της παράστασης)- Δήμητρα Παπαδήμα
Πέρης Μιχαηλίδης- Πολυξένη Σπυροπούλου (Ταξιθέτρια)
Μάρα Μαλγαρινού (Λυσιστράτη)- Τάσος Πυργιέρης – Βιβή Μιτσίτσκα (Σάσα Ψαρομηλίγκου)
Τάσος Γιαννόπουλος- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Ηρώνδας)- Γιάννης Μποσταντζόγλου-
Θαλασσινή Βοσταντζόγλου
Ταξιάρχης Χάνος (Αριστοφάνης)- Θανάσης Σαράντος- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Θεοδώρα Σιάρκου- Βιργινία Ταμπαροπούλου (Μητροτίμη)
Ευθύμης Παππάς- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Σταμάτης Γαρδέλης (Διόνυσος)- Μάκης Δελαπόρτας- Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος ΣΕΗ)
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ρήγας με τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης
Photos under That long black cloud
Η παράσταση
Τι συμβαίνει όταν ο μεγαλύτερος κωμικός ποιητής της κλασσικής Αρχαιότητας συναντά τον παραγνωρισμένο κωμωδιογράφο των ελληνιστικών χρόνων;
Ποια είναι η φύση της κωμωδίας και γιατί σήμερα γελάμε όλο και λιγότερο;
Πού συναντιέται η αττική κωμωδία του 5ου αιώνα π.Χ. με την ελληνική επιθεώρηση;
Ποια είναι στην πραγματικότητα η Λυσιστράτη ποια η σχέση της με τον Κ. Π. Καβάφη, την Τζένη Καρέζη και τον πυροσβέστη Λεωνίδα Χασαλεύρη;
Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στο θέατρο και, κυρίως, πώς πρέπει να φεύγουμε από αυτό;
Πρέπει να λες τα πράγματα με τ΄όνομά τους ή μήπως είναι σοφότερο να τα υπαινίσσεσαι για να ΄χεις το κεφάλι σου ήσυχο;
Τί απ’ τα δύο σε κάνει γοητευτικότερο: να χαμογελάς ή να ξεκαρδίζεσαι μέχρι δακρύων;
Να μερικές κρίσιμες ερωτήσεις που θέτει η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Και που ακόμα κι αν δεν απαντηθούν, το βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσουμε…
Αριστοφάνης – Ηρώνδας.
Ο ένας είναι ο σπουδαιότερος κωμικός ποιητής της Αρχαιότητας, ο άλλος ο χαμηλότονος «γελοιογράφος» της καθημερινής ζωής των ελληνιστικών χρόνων. Τι είναι εκείνο που τους χωρίζει και τι πραγματικά τους ενώνει;
Προφανώς, ο ίδιος στόχος: το γέλιο των θεατών, που καλούνται να αναγνωρίσουν στα έργα και των δύο την κωμική όψη οικείων κακών. Καθένας το καταφέρνει με τα όπλα του: ο Αριστοφάνης συνθέτοντας ιδιοφυείς, ξεκαρδιστικές ουτοπίες ποιητικής πνοής και πολιτικής αφύπνισης, ο Ηρώνδας αφηγούμενος σκηνές από τον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων της εποχής του.
Η παρουσία τους στο θέατρο σηματοδοτεί και την ίδια την εξέλιξή της θεατρικής τέχνης: από τις αριστοφανικές οραματικές συλλήψεις – αναστοχασμούς της ανθρώπινης μοίρας στην ευθύβολη δραματουργία των χαρακτήρων του Ηρώνδα και από τις μεγάλες σκηνές του ανοιχτού ορίζοντα των υπαίθριων θεάτρων της Αρχαίας Ελλάδας στις μικρότερες σκηνές «δωματίου» των κλειστών χώρων.
Η διασκεδαστική τους «αντιδικία» στην παράσταση του ΚΘΒΕ δεν είναι παρά η αφορμή να μιλήσουμε για το Τότε αλλά και για το Τώρα της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Γελώντας, φυσικά.
«Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo»
Δημιουργική σύνθεση κειμένων: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική-Προσαρμογή στίχων: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία-Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Κελέση
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Διδασκαλία ακροβατικών: Ηλέκτρα Καρτάνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης
Βοηθός σκηνογράφων-ενδυματολόγων: Δανάη Πανά
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Η μουσική της παράστασης ηχογραφήθηκε στο studio Royal Alzheimer Hall, με ηχολήπτες τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα και στο studio M, με ηχολήπτες τον Γιώργο Μάνιο και Βασίλη Στεργίου.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Γιάννης Μαρίνος (τρομπόνι), Βασίλης Μπαχαρίδης (τύμπανα, κρουστά), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), Νίκος Βελιώτης (τσέλο), Γιώργος Χριστιανάκης (πιάνο, πλήκτρα, κρουστά, κιθάρα).
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης): Ταξιάρχης Χάνος (Αριστοφάνης-Κινησίας), Δημήτρης Πιατάς (Λέλεξ: Δούλος Αριστοφάνη -Μυρρίνη), Σταμάτης Γαρδέλης (Διόνυσος), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Ηρώνδας), Τάσος Χαλκιάς (Ιππώναξ: Δούλος Ηρώνδα- Κέρδωνας)
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Πολυξένη Σπυροπούλου (Ταξιθέτρια) Βιβή Μιτσίτσκα (Σάσα Ψαρομηλίγκου), Μαργαρίτα Αλεξιάδη (Βίττινα), Παναγιώτης Καμμένος (Γάστρωνας- Κότταλος- Δρίμυλος), Νίκος Βατικιώτης (Πυρρίας – Σώμα – Γρύλλος- Κυρία), Ηλέκτρα Καρτάνου (Μητρίχη), Λίνος Μάνεσης (Γύλλη), Μάρα Μαλγαρινού (Λυσιστράτη), Τερέζα Καζιτόρη (Γυναίκα– Κυκνώ – Κυρία), Σπύρος Σιδέρης (Γέρος), Θαλασσινή Βοσταντζόγλου (Μυρρίνη – Γυναίκα), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Λαμπιτώ), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Κλεονίκη), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κήρυκας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Λαμπρίσκος – Οπίσθιος), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Θράσσα–Πρόβουλος), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Μητροτίμη), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μητρώ),Τάσος Τυρογαλάς (Κυρία), Θάνος Κοντογιώργης (Λεωνίδας Χασαλεύρης)
ΧΟΡΟΣ
Θίασος Αριστοφάνη: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Τερέζα Καζιτόρη, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης
Θίασος Ηρώνδα: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Λίνος Μάνεσης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τάσος Τυρογαλάς
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Photos under That long black cloud
Πρόγραμμα Παραστάσεων Σεπτεμβρίου
- Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου- Πειραιάς, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο
- Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου- Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου
- Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη-Θέατρο Δάσους
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
VIVA.GR | 11876 |WIND |PUBLIC |MEDIA MARKT
Σχόλια για αυτό το άρθρο