Η χαρισματική και φωτεινή ηθοποιός, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, Χρύσα Παπά διαθέτει ποιότητα, παιδεία, ευγένεια, μόρφωση- έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδάσκει υποκριτική σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου, ανεβάζοντας κάθε χρόνο παραστάσεις, ενασχόληση η οποία την χαροποιεί ιδιαίτερα. Όσον αφορά τα υποκριτικά της προσόντα; Ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενο του λειτουργήματος της, επιζητεί και αναζητεί ρόλους που θα την εξελίξουν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνιδα και σημασία για αυτήν έχει μόνον να υπηρετεί με αυταπάρνηση, αγάπη και πάθος το θέατρο και να δίνει το ”είναι” της σε όλες τις συναφείς δουλειές που αφορούν την τέχνη της. Επιλέγει τις προτάσεις που της γίνονται, όσο δύσκολες κι αν είναι, γιατί μπορεί να τις ανταπεξέλθει χάρις στα θεία τάλαντα και τα προτέρημα που την κάνουν να ξεχωρίζει! Είναι αισθαντική, αέρινη, ονειρική με πηγαία εσωτερικότητα, διαθέτει σκηνική παρουσία, φωνή, καθαρή, άρθρωση και κίνηση που λείπει σε μεγάλο ποσοστό από τους σημερινούς συναδέλφους της. Τηλεοπτικά πρωταγωνιστεί και πάλι στην επιτυχημένη σειρά του Mega ”Η γη της ελιάς” στον β’ κύκλο. Θεατρικά την βρίσκουμε για δεύτερη σεζόν να δίνει ένα μοναδικό και συγκλονιστικό ρεσιτάλ ερμηνείας στο μονόλογο ”Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου”. Δείτε την για να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι. Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, το οποίο μεταφέρθηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Σε αυτόν το συναρπαστικό μονόλογο δίνει την ψυχή της,” υπερβαίνει τα εσκαμμένα”, συγκλονίζει και καθηλώνει τον πιο απαιτητικό θεατή. Της αξίζουν χίλια μπράβο για την πορεία που χάραξε την ποιοτική, τη δύσκολη, αυτή που έχει μεγάλη ανηφόρα. Η συναρπαστική αυτή παράσταση, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ανεβαίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Αυλαία και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα από τις 14 Οκτωβρίου στο ”Μικρό Άνεσις”. Μην χάσετε αυτήν την παράσταση! Η καλλιτέχνις που τιμά το σανίδι, Χρύσα Παπά, από το Α ως το Ω.
Αξιοπρέπεια: Οι άνθρωποι που με έχουν επηρεάσει στη ζωή μου, ξεκινώντας από τους γονείς μου, τους δασκάλους μου, φίλους, ανθρώπους που συνάντησα και μετά μπορεί να χαθήκαμε, αυτό που πάντα θαύμαζα σε αυτούς είναι η αξιοπρέπεια τους. Υπέροχη λέξη της γλώσσας μας, ε;
Βία: Ευτυχώς έχουμε αρχίσει να τη λέμε αυτή την λέξη. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαν να ντρεπόμασταν να την πούμε και σχεδόν σιωπούσαμε. Δυστυχώς όμως, συμβαίνουν τόσα γύρω μας που μόνο ως περιστατικά βίας μπορούν να χαρακτηριστούν.
Γενοκτονία Ποντίων: Σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας μας. Θλιβερό αλλά σπουδαίο, να το γνωρίζουμε για να μαθαίνουμε ιστορία και να παραδειγματιζόμαστε για την ζωή μας. Κρίμα να επαναλαμβάνονται οι ιστορίες, είναι σα να μην μάθαμε τίποτα ποτέ
Δεινά: Ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε λαός και η κάθε εποχή έχει τα δικά του… Δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα. Το ζητούμενο για εμένα είναι να τα αντέχουμε και να μαθαίνουμε μέσα από αυτά.
Εξαθλίωση: Αναρωτιέμαι πολλές φορές , γιατί οι άνθρωποι δεν είμαστε άνθρωποι. Άραγε μας αξίζει αυτή η λέξη;
Ζωή: Κάθε μέρα, κάθε στιγμή είναι η ζωή μας. Πώς το ξεχνούμε κάποιες φορές… Αγαπώ τη ζωή μου, τη ζωή που βλέπω γύρω μου και είμαι ευγνώμων κάθε μέρα
Η γη της ελιάς: Μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω σε αυτή τη σειρά, και που δεύτερη φορά, συνεργάζομαι με τον Αντρέα Γεωργίου και την ομάδα του. Πολύ αγαπημένη δουλειά και πολύ αγαπημένος ο ρόλος μου εκεί. Και είναι σπουδαίο βέβαια, που αυτή η δουλειά έχει αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο!
Θέατρο: Ο πρώτος μου έρωτας, που έγινε μεγάλη αγάπη, χωρίς να φύγει ποτέ ο έρωτας. Αυτό σπούδασα, μεταξύ των υπολοίπων σπουδών μου, και για πάντα θα έχω έρωτα με το θέατρο. Σπουδαία Τέχνη, δύσκολη, ωφέλιμη για τον θεατή, χάδι στην ψυχή.
Ισότητα: Δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό. Ισότητα των ανθρώπων μεταξύ τους, των επαγγελμάτων, μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων, των δυο φύλων, των χωρών, των πάντων. Αν πιστέψουμε, ότι κάποιος είναι καλύτερος ή ανώτερος από κάποιον άλλο, υπάρχει πρόβλημα. Όπως και υπάρχει.
Καλπούζος Γιάννης: Σπουδαίος συγγραφέας, υπέροχος άνθρωπος! Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που μου εμπιστεύτηκε αυτό το σπουδαίο μυθιστόρημα του, που το έκανε και θεατρικό μονόλογο.
Λάμψη: Μπερδεύει, κάποιες φορές, όταν δεν είναι αληθινή. Η πραγματική πάντα φαίνεται γιατί βγαίνει από μέσα μας…
Μονόλογος: Υπέροχος, δύσκολος, θέλει άλλου τύπου δουλειά. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω, ήρθε στο δρόμο μου και τον αγάπησα. Το συγκεκριμένο μονόλογο τον έχω αγαπήσει πολύ!
Νέα γενιά ηθοποιών: Υπάρχουν παιδιά σπουδαία, με γνώση και μόρφωση, με μεράκι και είναι εξαιρετικά. Πάντα σε όλες τις γενιές υπάρχουν εκείνοι που ξεχωρίζουν και άλλοι όχι. Εύχομαι το διαδίκτυο και τα social να μην αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους αυτούς από την ουσία της δουλειάς τους.
Ξεριζωμός: Θέλω να σταματήσει. Θέλω να μην δούμε και να μην ακούμε πια για ανθρώπους που ξεριζώνονται. Ακούστε πόσο σκληρή λέξη είναι αυτή… Ξεριζωμός… Θέλω να μάθουμε οι άνθρωποι από την ιστορία.
Ομοψυχία: Παρεξηγημένη έννοια . Ή δεν υπάρχει καθόλου ή με λάθος ερμηνεία…
Προτάσεις: Έχω υπάρξει τυχερή για τις προτάσεις που είπα ‘’ναι’’ και για όλες εκείνες που είπα ‘’όχι’’, διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, νιώθω ευγνώμων για το μέχρι τώρα!
Ρόλοι: Πολλοί και αγαπημένοι. Και αυτό είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ όσο μελετάς έργα και καινούρια έργα. Αγαπώ τους ρόλους που ο ψυχισμός τους θέλει δουλειά
Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου: Ένα υπέροχο και πολύ αγαπητό μυθιστόρημα που ο συγγραφέας διασκεύασε σε θεατρικό μονόλογο και έχω τόση χαρά που παίζω σε αυτή την παράσταση. Ένα έργο που αναφέρεται σε μια ερωτική και οικογενειακή ιστορία από το 1915 έως το 1962. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, έρωτα, τρυφερότητα αλλά και σκληρότητα και βία. Βλέπουμε την ιστορία αυτών των ανθρώπων μέσα σε χρόνια δύσκολα.
Τρυφερότητα: Μια γιαγιά κάποτε μου είπε «Αν είσαι τρυφερός με τη φύση, τότε μπορείς να είσαι με τον εαυτό σου με τους άλλους». Προσπαθώ να μην το ξεχνώ.
Υπεροψία: Μόνο ματαιότητα έχει αυτή η λέξη και έννοια και χάσιμο χρόνου. Αργά ή γρήγορα όταν κάποιος είναι υπερόπτης, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Πολύτιμη η ζωή για να χάνουμε χρόνο
Φρόνηση: Μου έρχεται στο νου αυτό που είπε ο Αριστοτέλης «ἡ μὲν φρόνησις αἰτία τοῦ πράττειν ὀρθῶς τὰ πράγματα· ἡ δὲ σωφροσύνη τοῦ κρατεν τῶν ἐπιθυμιῶν καὶ ὑπὸ μηδεμιᾶς ἡδονῆς δουλοῦσθαι͵ ἀλλὰ κοσμίως ζῆν»
Χάρισμα: Όλοι έχουμε. Ίσως, κάποιοι να έχουν εστιάσει σε αυτό και να φαίνεται ότι έχουν λίγο παραπάνω. Αλλά όλοι έχουμε σε κάτι, αρκεί να το βρούμε και να το αγαπήσουμε.
Ψυχισμός: Με ενθουσιάζει ό,τι έχει να κάνει με τον ψυχισμό του ανθρώπου, ξεκινώντας από εμένα την ίδια… Αυτός είναι και ένας λόγος που ένα από όλα όσα σπούδασα είναι η μουσικοθεραπεία. Και φυσικά στην τέχνη της υποκριτικής είναι απολύτως σημαντική η έρευνα στον ψυχισμό του κάθε ρόλου.
Ωριμότητα: Σπουδαίο γιατί φέρνει ηρεμία. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, ότι πάντα έρχεται…
Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου ζωντανεύει και πάλι στην σκηνή, μετά την καλλιτεχνική επιτυχία του περασμένου έτους και κάνει φέτος πρεμιέρα στην γενέτειρα της ηθοποιού Χρύσας Παπά, στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Μια θεατρική εμπειρία που συνεπαίρνει τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι, απ’ όπου και αν κατάγεται.
Μία ηθοποιός. 12 ρόλοι.
Η Λεμονιά παρουσιάζεται στο κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, του Γαληνού Φιλονίδη. Μια ιστορία που ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν.
Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπο του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.
Ένα έργο γεμάτο έρωτα, αγάπη, μυστήριο, ραδιουργίες, τρυφερότητα, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Ένα ταξίδι που γράφει η ζωή, που φαντάζει με τις φλόγες του χορού της φωτιάς, του χορού Σέρρα.
Συντελεστές
Συγγραφέας και θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλπούζος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Σύνθεση-Μουσική Επιμέλεια: Ματθαίος Τσαχουρίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Χοροδιδασκαλία: Στέφανος Σιδηρόπουλος
Φωτογραφία αφίσας: Πάνος Βλασόπουλος
Γραφιστική επιμέλεια-Video Editing: Μαίρη Μούσα
Προβολή-Δημόσιες Σχέσεις στο Αυλαία: Γιάννης Δαλάκας
Παραγωγή: Sifa Production
Ερμηνεύει
η Χρύσα Παπά
Trailer: https://bit.ly/3ABF35O
Πληροφορίες
www.avlaiatheater.gr
Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)
Τηλέφωνο: 2310 230013
Παραστάσεις: 30 Σεπτεμβρίου, 1-2 & 7-8-9 Οκτωβρίου 2022
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο 21.00 & Κυριακή 20.00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήρια: 16€ γενική είσοδος, 14€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & viva.gr >> https://bit.ly/3RamnkS
Σχόλια για αυτό το άρθρο