Στα 50 χρόνια της μουσικής του διαδρομής έχει ερμηνεύσει τραγούδια από χρυσάφι, όσο λίγοι συνάδελφοί του! Ανήκει στους πιο σημαντικούς και αξιόλογους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής! Ο σπουδαίος και αξιοζήλευτος, Μανώλης Μητσιάς, με την καλλιτεχνική του πορεία και τη στάση ζωής του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη νέα γενιά των τραγουδιστών… Διακρίνεται για το ζεστό ηχόχρωμα του και η φωνή του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, τρυφερότητα, αισθαντικότητα αλλά και δυναμισμό στα λαϊκά ακούσματα. Δεν τραγουδά απλώς, αλλά ερμηνεύει! Ξεχωρίζει για τη σεμνότητα, την ταπεινότητα, το ήθος και την αξιοπρέπεια του. Ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του και δεν προκαλεί ”με ανούσια διαφημιστικά τρικ”, όπως μου δήλωσε ο ίδιος. Άλλωστε, δεν το είχε ποτέ ανάγκη… Έχει συνεργαστεί με τεράστιους σύνθετες και στιχουργούς και έχει πει εμβληματικά τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία, έχουν αντέξει στο χρόνο και έγιναν διαχρονικά! Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 Νοεμβρίου, στη μοναδική συναυλία που θα δώσει με τίτλο ”50 Χρόνια Χρυσάφι”, όπου θα κάνει καρέ καρέ ένα μαγευτικό μουσικό οδοιπορικό με στάσεις στους σημαντικότερους σταθμούς της επιτυχημένης, μεστής και ποιοτικής πορείας του! Στην αποκλειστική και εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά για το Cosmopoliti, o ένας και μοναδικός Μανώλης Mητσιάς, αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται!
– Πώς ήταν όλη αυτή η διαδρομή των 50 χρόνων;
Ήταν μια υπέροχη διαδρομή! Μου δόθηκε η ευκαιρία από εκεί που ήμουν ένα άγνωστο παιδί μιας επαρχίας να γνωρίσω, να συναντήσω και να συνεργαστώ με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Γκάτσος, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και άλλους πολλούς.
– Ήταν όλα εύκολα στη ζωή σου;
Όχι, καθόλου… Ήταν δύσκολα… Συνεχώς έδινα εξετάσεις μέχρι να μου εμπιστευτούν οι δημιουργοί τα έργα τους και πάνω από όλα να δουν, αν αξίζω ως τραγουδιστής τελικά. Για να το διαπιστώσω, εγώ ο ίδιος προσωπικά, πήγα στο Βραχάτι στον Μίκη Θεοδωράκη για να με ακούσει και να μου πει τη γνώμη του. Αν, δηλαδή, έχω ταλέντο και τις ικανότητες για να γίνω τραγουδιστής. Και φυσικά, μου είπε ”ναι”!
– Ξεχωρίζεις κάποιες συνεργασίες σου;
Βεβαίως, με τον Μάνο Χατζιδάκι και τους τρεις δίσκους που έκανα μαζί του, με το Δήμο Μούτση, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου και μου εμπιστεύθηκε την ”Ελευσίνα”, ”Τα χέρια” και άλλα λαϊκά τραγούδια, όπως την τετραλογία των ποιητών. Σημαντική συνάντηση για εμένα, υπήρξε ο Χρήστος Λεοντής, με το ” Αχ έρωτα” σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου . Επίσης, από τις τελευταίες μου συνεργασίες , αυτή με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λίνα Νικολακοπούλου, με ένα τραγούδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία το ”Ποτέ”, παρόλες τις αντιδράσεις της τότε εταιρείας μου για να μην βγει στον αέρα. Από τις κορυφαίες στιγμές μου, η συνάντησή μου με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Άλκη Αλκαίο, στο” Ερωτικό” και στο δίσκο ”Υπέροχα μονάχοι”. Ο μοναδικός Άκης Πάνου ήταν εκείνος που μου αύξησε τους θαυμαστές μου με το δίσκο ”Παρών”, όπου το τραγούδι ”Ο τρελός”, συγκίνησε όλο το πανελλήνιο και ακούστηκε στους ομογενείς από την Αυστραλία μέχρι την Κίνα.
– Με ποιον συνθέτη που βρίσκεται εν ζωή ή όχι θα ήθελες να συνεργαστείς;
Με τον Μάνο Λοϊζο με τον οποίο ήμασταν και φίλοι πάρα πολύ, αλλά δεν προλάβαμε, γιατί πέθανε… Από τη νέα γενιά μου αρέσουν ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, οι αδελφοί Κατσιμίχα, αν και δεν γράφουν πια.
– Πώς ήταν η διασκέδαση τις δεκαετίες του’70, ’80 και’90;
Τότε ανθούσαν οι λεγόμενες μπουάτ, όπου ερμηνεύαμε τραγούδια μεγάλων δημιουργών που εμπεριείχαν μέσα τους σπουδαίους στίχους και την ποιητική τέχνη. Ο κόσμος διασκέδαζε με την καρδιά του, το μυαλό, την ψυχή του, ουσιαστικά, δηλαδή. Και όχι επιδερμικά, όπως σήμερα…
– Τελικά τι συνιστά μια καριέρα; Τα καλά τραγούδια που ερμηνεύει ο τραγουδιστής, η δημόσια συμπεριφορά του ή η φωνή, η οποία παίζει και το μεγαλύτερο ρόλο και είναι πιο πάνω και από τα τραγούδια;
Όλα παίζουν ρόλο. Η στάση ζωής του τραγουδιστή και το να προσπαθεί πάντα να μην προδώσει το κοινό του και τις ιδέες του. Να μην προκαλεί και να είναι η ζωή του παράλληλη και ίδια με το έργο του που αυτός πρεσβεύει και να μην αναλώνεται σε ανούσια διαφημιστικά τρικ.
– Λένε ότι η σημερινή ελληνική μουσική βιώνει την παρακμή της… Συμφωνείς με την άποψη αυτή;
Είναι γεγονός ότι δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε η ελληνική μουσική. Μετά την άνθηση της στις δεκαετίες από το ’70 έως το ’90 ,υπήρξε μια πτώση με εξαιρέσεις πάντα. Υπάρχει, όμως, μια έκπτωση σε όλα… Από τις εταιρείες μέχρι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Βλέπουμε, σήμερα, ότι τα πιο πολλά ραδιόφωνα στην Αθήνα παίζουν την ίδια play list με τους ίδιους τραγουδιστές και τα ίδια τραγούδια. Και όλα είναι πληρωμένα από κάποια εταιρεία.
– Το τραγούδι, τι σου έδωσε και τι σου πήρε;
Μου έδωσε τα πάντα! Εκπλήρωσα τα όνειρά μου έκανα αυτό που ήθελα! Εκφράστηκα μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσα, συνάντησα ανθρώπους που δεν θα συναντούσα αν δεν ήμουν τραγουδιστής, με έκανε γνωστό και επιτυχημένο στο πανελλήνιο και με καταξίωσε ως άνθρωπο στην κοινωνία! Και μου χάρισε μια επαγγελματική αποκατάσταση! Δεν μου πήρε τίποτα, δημιούργησα οικογένεια και ευτύχησα να δω και εγγόνια ! Μου πήρε μόνο την ησυχία μου (γέλια).
– Τι ήταν εκείνο που σημάδεψε την καριέρα σου;
Οι συναυλίες που έκανα με τον Μάνο Χατζιδάκι, γιατί δεν συνήθιζε να κάνει πολλές και η μεγάλη περιοδεία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη στην Αμερική, όπου ένιωσα υπερήφανος που είμαι Έλληνας!
– Ποια είναι η κορυφαία στιγμή της ζωή σου εκτός τραγουδιού;
Η οικογένειά μου, ο γιος μου για τον οποίο νιώθω υπερήφανος και τα εγγόνια μου που νιώθω δυο φορές περισσότερο χαρούμενος για αυτά.
– Πώς κρίνεις τη νέα γενιά των τραγουδιστών;
Όλοι έχουν πολύ καλή φωνή, δεν έχουν όμως, τις εμπειρίες και τα ακούσματά της δικής μου γενιάς. Δεν έζησαν το κοινωνικό σύστημα που ζήσαμε εμείς στην εποχή εκείνη, δηλαδή δικτατορίες, εξορίες, φυλακές, Πολυτεχνείο, απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου… Πράγματα που δεν υφίστανται σήμερα…
– Αντέχει η μουσική βιομηχανία και άλλους τραγουδιστές;
Αντέχει τα πάντα, αρκεί να είναι καλοί. Το καλό δεν χάνεται, θα αργήσει να απορροφηθεί από τις ψυχές των ανθρώπων, αλλά, όταν το ανακαλύψουν θα μείνει για πάντα εκεί… Δεν υπάρχουν, παρόλα αυτά, εταιρείες και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί προβάλλεται η μουσική μέσα από κάποια τραγουδάκια στην τηλεόραση…
– Τι θα παρουσιάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 Νοεμβρίου;
Θα προσπαθήσω να ”απολογηθώ” στο κοινό της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό με βοήθησε στο ξεκίνημα μου , να κάνω μια αναδρομή όλων των στάσεων που έκανα στο τραγούδι.
– Όλα σου τα τραγούδια ήταν από χρυσάφι, όπως τιτλοφορείται και η συναυλία σου στο Μέγαρο ”50 χρόνια χρυσάφι” ή έκανες και λάθη;
Πολύ λίγα, δεν υπάρχει άνθρωπος αλάνθαστος…
– Σε πόσα καράτια τα αποτιμάς;
Δεν μπορώ να τα υπολογίσω σε καράτια, αλλά κάποια τραγούδια μου είναι πολύ σημαντικά, έχουν αντέξει στο χρόνο και είναι όντως από χρυσάφι.
– Η υστεροφημία σε απασχολεί;
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν ζω για το αύριο θέλω να ζω το σήμερα με την καθαρότητα της ψυχής μου και της σκέψης μου!
– Τι σε ισορροπεί στη ζωή;
Να ζουν καλά οι άνθρωποι και να μην έχουμε φτώχεια και πολέμους…
-Τι σε πορώνει;
Η αδικία…
– Έχεις ζηλέψει κάποια τραγούδια άλλων συναδέλφων σου που θα ήθελες να τα έχεις πει εσύ;
Εεεε… αλίμονο. Πολλά μάλιστα. Το ”Άξιον εστί” του Θεοδωράκη, το ”Ματωμένο γάμο” του Χατζιδάκι και άλλα λαϊκά τραγούδια του Λοΐζου, του Σπανού, του Μούτση, του Σαββόπουλου και άλλων.
– Τι καινούργιο ετοιμάζεις;
Μια δισκογραφική δουλειά με λαϊκά τραγούδια, καθημερινά σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους σε στίχους του Θεσσαλονικέα και φίλου μου Φίλιππου Γράψα, τραγούδια της παρέας που θα αγαπήσει και θα τα σιγοτραγουδήσει ο κόσμος. Θα κυκλοφορήσει από την Panik Records.
Μανώλης Μητσιάς
«50 Χρόνια Χρυσάφι»
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 9μ.μ
Μια κιβωτός τραγούδια… μιας ζωής χρυσάφι,
μια σπουδαία διαδρομή σε μια μοναδική βραδιά
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ένα μαγευτικό μουσικό οδοιπορικό έρχεται την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1, με στάσεις στους σημαντικότερους σταθμούς του Μανώλη Μητσιά, που αποτελούν ταυτόχρονα και πολλές από τις εμβληματικές στιγμές και εκφάνσεις του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού. Όπως ακριβώς τις ζωγράφισε ο ίδιος με το εκπληκτικό και μοναδικό ηχόχρωμά του. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης θα μοιραστεί μαζί μας της δικής του «Γης το χρυσάφι». Θα μας τραγουδήσει για τη «μικρή Ραλλού», για τον «Γιάννη τον φονιά» και θα μας πάει «Ελευσίνα» και «Μ’ ένα παράπονο» θα μας ερμηνεύσει «Μη χτυπάς», «Αυτά τα χέρια», «Ποτέ», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη», «Ερωτικό» και πολλά πολλά ακόμη.
Θα απολαύσουμε όλες τις μεγάλες επιτυχίες των 50 ετών της καλλιτεχνικής του πορείας σε μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Μάνου Λοΐζου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γιάννη Σπανού, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Σαββόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Άκη Πάνου, Ηλία Ανδριόπουλου, Γιώργου Χατζηνάσιου, Χρήστου Λεοντή και σε στίχους και ποίηση των Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου και πολλών άλλων μουσικών, στιχουργών και ποιητών.
Παίζουν οι μουσικοί:
Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο
Ηρακλής Ζάκκας, μπουζούκι
Γιώτης Σαμαράς, ακουστική κιθάρα
Τίνα Ντουφεξιάδου, βιολοντσέλο
Σταύρος Καβαλιεράτος, ηλεκτρικό μπάσο
Γιώργος Τσιατσούλης, ακορντεόν
Σπύρος Παναγιωτόπουλος, τύμπανα
Ηχοληψία:
Δημήτρης Μπουρμπούλης, Γιώργος Κολεβέντης
Συμπαραγωγή: Ο.M.Μ.Θ-CRICOS PRODUCTIONS
Μανώλης Μητσιάς – «50 χρόνια χρυσάφι» / Παρασκευή 4 Νοεμβρίου
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1
Έναρξη στις 21:00
Εισιτήρια από 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/music/manolis-mitsias-megaro-mousikis-thessaloniki/ & στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Σχόλια για αυτό το άρθρο