“Το βράδυ έχει τσόντα“. Αυτή η έκφραση ήταν πολύ δημοφιλής, στις γενιές που μεγάλωσαν με ασπρόμαυρη τηλεόραση, ΥENEΔ, και ελληνική ταινία το Σαββατόβραδο, το “ελληνικό” όπως ήταν πιο γνωστό. Μεγάλη ακροαματικότητα –αργότερα θεαματικότητα και τώρα τηλεθέαση– για το ελληνικό του Σαββάτου, με τις ταινίες που έμειναν διαχρονικές και κλασσικές. Υπήρχαν όμως και ταινίες που ανακαλύψαμε την αξία τους λίγο καθυστερημένα, διότι τότε τις έπαιζαν με τη σήμανση Α, πάνω δεξιά στην οθόνη.
Τι σήμαινε το Α; Ακατάλληλο! Αυτό αρκούσε για την έκφραση που έλεγαν οι…μεγάλοι, “Το βράδυ έχει τσόντα” , άσχετα αν δεν ήταν αυτό που τις χαρακτήριζε. Γιατί αυτές οι ταινίες δεν ήταν οι λεγόμενες πορνό του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά αισθηματικές περιπέτειες με λίγο γυμνό. Οι πιο παρεξηγημένες, ήταν οι ταινίες του Κλέαρχου Κoνιτσιώτη ….οι κοσμοπολίτικες, που σκηνοθέτησε ο Ερρίκος Ανδρέου, με την υπέροχη μουσική και την καταγραφή όλης της ψυχεδέλειας των ΄70ς! Αυτές θα αναλύσουμε στη συνέχεια, τις τρεις πιο χαρακτηριστικές: Αναζήτησις, Ψυχή και Σάρκα, Το αγκίστρι.
Ψυχή και σάρκα, πιο γνωστή με τον τίτλο Εσύ κι εγώ από το ομώνυμο τραγούδι σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου. Η ταινία ξεκινά με την αναγνώριση ενός πτώματος για να πέσει αμέσως μετά -και πριν τους τίτλους- το πoίημα του Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ:
H αγάπη μετριέται μ’ ότι απαρνιέται κανείς για χάρη της… Έστω και την ίδια την αγάπη.
Γυρισμένη το 1974, έγχρωμη, και προορισμένη για προβολή και εκμετάλευση στο εξωτερικό, η ταινία είναι μια αισθηματική περιπέτεια σε σενάριο του Κλέαρχου Κονιτσιώτη. Ήρωας της ταινίας ένας πιλότος που διαταράσσει τη ζωή του με την σύζυγό του και την κόρη τους, όταν συνάπτει ερωτική σχέση με μια άλλη γυναίκα. Όταν τραυματίζεται και καθηλώνεται στο έδαφος, η ερωμένη του τον κερδίζει κι εκείνος εγκαταλείπει την γυναίκα του. Η τελευταία αναγνωρίζει τον «νεκρό» σύζυγό της, στο πρόσωπο ενός άλλου νεκρού, αγνώστου. Ο πιλότος ζει με την ερωμένη του στο κότερό της, σύντομα όμως συνειδητοποιεί πόσο αγαπάει την γυναίκα του. Εκείνη, που δεν έχει χάσει τις ελπίδες και την πίστη της όσον αφορά την τελική του επιλογή, τον δέχεται πίσω.
Ο σέξι Κώστας Πρέκας και η μοναδική Ελληνίδα που κατέκτησε τον τίτλο Miss Υφήλιος, η Κορίνα Τσοπέη, είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ιστορίας. Ο πιλότος Πέτρος Ράλλης (Κώστας Πρέκας) και η Έλλη (Κορίνα Τσοπέη) ζουν μια ήρεμη οικογενειακή ευτυχία -έχουν και μια κόρη, την μικρή Ράνια- μέχρι που εμφανίζεται η Μέι Λιάμπεη. Το ρόλο της κακομαθημένης γυναίκας που της αρέσουν τα ερωτικά παιχνίδια με τους άντρες, θα τον έπαιζε αρχικά η Νόρα Βαλσάμη, όμως λόγω εγκυμοσύνης, δόθηκε τελικά στην Αμερικανίδα ηθοποιό Deborah Reed (δείτε εδώ συνέντευξη των τριών ηθοποιών στο Σήμερα του Νίκου Μαστοράκη και ακούστε για πρώτη φορά την κανονική φωνή της δεσποινίς Reed, αφού στην ταινία την ντουμπλάρει η Αλίκη Αλεξανδράκη)
Στο καστ βρίσκουμε ακόμη, την επίσης Αμερικανίδα Jessica Dublin –Κάπτεν, πόσο γοητευμένη είμαι που σας γνωρίζω προσωπικά– τον Βασίλη Τσιβιλίκα -ως κωμική νότα- στο ρόλο του φωτογράφου Χάρη, οικογενειακού φίλου, και τον Γιώργο Μοσχίδη ως διοικητή της αστυνομίας. Παίζουν επίσης οι: Θάνος Γραμμένος , Μαρί Καραβία , Στάθης Χατζηπαυλής , Δημήτρης Αρώνης , Κώστας Ρήγας , Πάνος Κόκκινος , Γιώργος Σταμάτης , Γιώργος Κράλλης , Γιώργος Βακουλέτος , Όλγα Κουτούγκου , Άγγελος Γραμμένος.
Μέι: Πάντα έχω διάθεση για παιχνίδια
Πέτρος: Είστε καλή;
Μέι: Υπέροχη!
Πέτρος: Στα παιχνίδια…
Μέι: Σε όλα…
Πέτρος: Κι αν βρεθεί ένας αντίπαλος καλύτερος;
Μέι: Δεν βρέθηκε ακόμα…
Κορίνα Τσοπέη, Κώστας Πρέκας
Βασίλης Τσιβιλίκας, Κώστας Πρέκας
Θάλασσα, κοσμοπολίτικος αέρας, καλοκαίρι, ήλιος, Λαγονήσι, Λονδίνο, Πάρνηθα, αεροπλάνα, ερωτικές τολμηρές σκηνές, υπέροχη σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου και φυσικά το μεγάλο ατού της ταινίας, η μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, από τις ωραιότερες που έχει συνθέσει για ελληνική ταινία. Τα τραγούδια που ακούγονται από την Δήμητρα Γαλάνη και τον Γιώργο Σούνα (στίχοι: Αλέξης Αλεξόπουλος) έκαναν -και κάνουν- καριέρα και εκτός ταινίας, ειδικά το “Εσύ κι εγώ, με βήμα αργό, νύχτα περπατήσαμε μαζί...” έχει στιγματίσει τις μουσικές μας συνειδήσεις.
Οι γυμνές εμφανίσεις της Deborah Reed θα μείνουν κλασικές –θυμάστε την ηλιοθεραπεία πάνω στο κότερο;
Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1973-74, έκανε 88.239 εισητήρια και μπήκε στη 12η θέση, ανάμεσα σε 44 ταινίες.
Ατάκες που έμειναν: Για μένα δεν υπάρχει αύριο, μόνο σήμερα/Peter is looking for May/Aγάπη δεν θα πει ελευθερία, είναι θεληματική σκλαβιά, αν ένιωθα πως δεν μ΄αγαπούσες αληθινά θα σε άφηνα να φύγεις/Στην αγάπη δεν υπάρχουν δεσμά, η αγάπη μετριέται μ’ ότι απαρνιέται κανείς για χάρη της… Έστω και την ίδια την αγάπη.
Η Αναζήτησις… γυρίζεται το 1972. Σενάριο: Κλέαρχος Κονιτσιώτης-Αχιλλέας Αυγερίου, σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου. Πρωταγωνιστές η πανέμορφη Έλενα Ναθαναήλ και ο αρρενωπός γόης Άγγελος Αντωνόπουλος
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι ο σούπερ σταρ της εποχής, εξαιτίας της τηλεοπτικής επιτυχίας του Νίκου Φώσκολου Ο Άγνωστος Πόλεμος, στην οποία πρωταγωνιστούσε ως Συνταγματάρχης Βαρτάνης. Το αποτέλεσμα είναι μέσα σε μία σεζόν να γυρίσει τρεις ταινίες, η μία με την συμπρωταγωνίστριά του στο σίριαλ (Γκέλυ Μαυροπούλου, Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές) και οι άλλες δύο με την Έλενα Ναθαναήλ (Αναζήτησις…, Ζήτημα ζωής και θανάτου)
Η Τασσώ Καββαδία συμπρωταγωνιστεί στο φιλμ, σε ρόλο που δεν την είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε (στρίγγλα πεθερά ή κακιά αδελφή/θεία/μητέρα). Υποδύεται την Νατάσα, υπεύθυνη σε οίκο μόδας που όμως προμηθεύει κολ γκερλς σε πλούσιους κυρίους, όπως ο Θάνος Βεργής.
Θάνος Βεργής ο Άγγελος Αντωνόπουλος, πολυάσχολος εκατομμυριούχος που περνά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια (στις 16.00 ντάλα μεσημέρι ακριβώς) στην καμπάνα του με τη συντροφιά των κοριτσιών από την Νατάσα (Ο κύριος Βεργής; Μαρίζα/Alice/Tζένη). Όλα μπερδεύονται όταν η όμορφη, πλούσια και πλήττουσα κυρία, η Έλενα Χρυσού (Έλενα Ναθαναήλ) που μένει στη διπλανή καμπάνα αποφασίζει να εμφανιστεί ως το κολ γκερλ Τζένη και να περάσει ένα ερωτικό μεσημέρι με τον κύριο Βεργή. Αυτός θα την ερωτευτεί, θα της ζητήσει να την ξαναδεί, εκείνη θα αρνηθεί, η πραγματική Τζένη θα βρεθεί δολοφονημένη, θα μπλεχτεί η αστυνομία -Ντίνος Καρύδης, Βάσος Ανδρονίδης- η Έλενα θα εξαφανιστεί στη Μύκονο (σε ένα από αυτά τα κοσμικά νησιά), ο Βεργής θα την ψάχνει, μια κοινή τους φίλη θα τους φέρει σε επαφή ξανά, η αστυνομία ανακρίνει σύζυγο και γείτονες, με μια λέξη: μύλος! Ή όπως λέει και η Τασσώ Καββαδία: Τι μπλέξιμο ε!
Ντίνος Καρύδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Βάσος Ανδρονίδης
H Daniel Loder υποδύεται την Ίρις, πλούσια φίλη της Έλενας (Ήρθες στη Μύκονο να με κάνεις να μελαγχολήσω;)
Η Αναζήτησις… έχει τολμηρές ερωτικές σκηνές, έχει Μύκονο, Αθήνα, Λονδίνο, έχει καυτό Ελληνικό καλοκαίρι, ήλιο, πισίνες, θάλασσα, τουρίστες, κούρσες, κότερα, μέχρι ελικόπτερο θα δείτε. Επίσης μεγάλο ατού της ταινίας η έξοχη μουσική του Γιάννη Σπανού και το τραγούδι Σ’ αναζητώ με την Μαρία Δημητριάδου.
Η ταινία έχει ατάκες και διαλόγους που πέρασαν στην κινηματογραφική ανθολογία, όπως: Προσπαθώ να μην πλήττω, η δεύτερη φορά με τον ίδιο άντρα είναι πάντα κατώτερη από την πρώτη/ενώ είσαι λιγότερο επαγγελματίας από όλες, είσαι η πιο πορωμένη/Τα λεφτά μας τα μεταχειριζόμαστε για να βάζουμε τους άλλους να κάνουν το κέφι μας/Εθίγει η κυρία, καλό και τούτο/Θα γυρίσω στο Λονδίνο, εκεί πλήττω χωρίς να διαμαρτύρομαι/Δεν έχουμε ακόμη τόση οικειότητα. Λεπτομέρεια: τα ονόματα Τζένη και Νατάσα, προφέρονται με παχύ τζ και σίγμα!
Μοναδικής ομορφιάς η Έλενα Ναθαναήλ, με απόλυτο αξεπέραστο look ’70ς.
–Ο κύριος Βεργής;
-Μάλιστα
-Έλενα
Η ταινία έκοψε 162.752 εισητήρια στην πρώτη προβολή και μπήκε στην 7η θέση ανάμεσα σε 64 ταινίες, τη σεζόν 1972-73. Δείτε την ολόκληρη εδώ
Με τον τίτλο The Jet Set προβλήθηκε στο εξωτερικό.
Το πάνθεον των κοσμοπολίτικων ερωτικών έγχρωμων ταινιών του Κλέαρχου Κονιτσιώτη, ολοκληρώνεται το 1976 με Το Αγκίστρι (ξένος τίτλος: Τhe Hook). Αυτή τη φορά ο Κονιτσιώτης γυρίζει την ταινία με συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το σενάριο προέρχεται από μια δικιά του νουβέλα με τον ίδιο τίτλο, που διασκευάζουν σε σενάριο ο Ερρίκος Ανδρέου (σκηνοθεσία πάντα) και ο Πάνος Κοντέλης.
Στον πρώτο γυναικείο ρόλο έχουμε την καλλονή Μπάρμπαρα Μπουσέ, κορυφαία εμπορική σταρ του Ιταλικού κινηματογράφου των ΄70ς αλλά και με συμμετοχές στο Χόλιγουντ (Sweet Charity) και δίπλα της ο Gunther Stoll και ο Bob Behling.
Το Αγκίστρι είναι ένα ερωτικό θρίλερ με απρόοπτο φινάλε: Ο Κώστας είναι ένας πανίσχυρος μεγιστάνας, ερωτευμένος με την όμορφη γυναίκα του Ηρώ, πρώην μοντέλο, η οποία όμως τον απατά μ’ έναν νεαρό πλέι μπόι, τον Νίκο. Οι δύο εραστές σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον Κώστα, και πιστεύουν ότι η ευκαιρία παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα πιστεύοντας ότι το έγκλημα μπορεί να θεωρηθεί ως ατύχημα. Όμως στη θάλασσα πέφτει ο Νίκος, το πτώμα του οποίου δεν βρίσκεται ποτέ. Η αστυνομία που ερευνά τα αίτια του ατυχήματος δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς της μνηστής του Νίκου, η οποία διατείνεται ότι ο αρραβωνιαστικός της δολοφονήθηκε. Ο Κώστας αποδεικνύεται γνώστης των σχεδίων της γυναίκας του και του Νίκου, και η δήθεν εξαφάνιση του δεύτερου είναι δική του επινόηση για να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο, η σύγκρουση του αντρόγυνου θα αποβεί μοιραία για όλους
Ο Γκούντερ Στολ απεβίωσε σε ηλικία μόλις 53 ετών, υπέφερε από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.
Ο Μπομπ Γκίλινγκ που είχε και σύντομη καριέρα φωτομοντέλου στη χώρα μας, στα 70ς, έβαλε, ο ίδιος, τέρμα στη ζωή του, τοποθετώντας στο στόμα του ένα σωλήνα παροχής προπανίου. Αλήθεια ή όχι, οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Και εδώ έχουμε μαγική φωτογραφία, καλοκαίρι, θάλασσα, κότερα, τολμηρές ερωτικές σκηνές, φόνο, δολοπλοκίες και καταπληκτική μουσική για άλλη μια φορά, του Γιώργου Χατζηνάσιου. Το Αγκίστρι προβλήθηκε τη σεζόν 1975-76, έκοψε 32.071 εισητήρια και κατέκτησε την 13η θέση ανάμεσα σε 38 ταινίες. Είχε ήδη αρχίσει η πτώση του ελληνικού κινηματογράφου και η άνοδος της τηλεόρασης. Ποιος θα περίμενε ότι αυτές οι ταινίες θα έκαναν δεύτερη καριέρα με την προβολή τους στην τηλεόραση.
Δείτε όλη την ταινία εδώ και για να μην σπαζοκεφαλιάσετε με τη μεταγλώτιση, ποιος μιλάει που, διαβάστε: την Ηρώ-Μπάρμπαρα Μπουσέ-ντουμπλάρει η Όλγα Καρλάτου, τον Νίκο ο Χρήστος Πάρλας, τον Μαρά ο Βασίλης Ανδρεόπουλος και τη Σοφία Ρούμπου (αδικαιολόγητη μεταγλώτιση) η Ματίνα Καρρά
,
Ελλάδα, καλοκαίρι, θάλασσα, αισθησιακή μουσική, όμορφες γυναίκες, ωραίοι άντρες, γιατί δεν γυρίζονται σήμερα τέτοιες ταινίες; Κι αφού δεν έχουμε πρωτότυπο υλικό, γιατί δεν κάνουμε ριμέικ αυτών των ταινιών; Εμείς πάντως το καστ, το έχουμε ήδη στο μυαλό μας. Με τσόντα ή χωρίς!
Σχόλια για αυτό το άρθρο