Τα τελευταία χρόνια ο εναλλακτικός τουρισμός που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στο εξωτερικό αρχίζει και κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, αποκτώντας φανατικούς υποστηρικτές. Κάνοντας κανείς λόγο για εναλλακτικό τουρισμό, θα λέγαμε πως έχει τη μορφή του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού, συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση την εθελοντική προσφορά εργασίας με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση στις δομές και τις λειτουργίες μίας τοπικής κοινωνίας, ενώ στη δεύτερη την επίσκεψη σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και την προσφορά ανιδιοτελούς εργασίας που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι εναλλακτικές αποδράσεις προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Σε ένα πρώτο επίπεδο απαλλάσσουν τις διακοπές από το κλίμα της τυποποίησης και προσδίδουν στην ανθρώπινη δράση την έκφανση της περιήγησης. Επίσης, συμβάλλουν στην ανάπτυξη στενής επικοινωνίας και γνωριμίας του επισκέπτη με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον των διακοπών του, καλλιεργούν απόλυτα την οικολογική συνείδηση και το σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, επιδεικνύοντας παράλληλα και το σεβασμό απέναντι στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε με τις «συνταγές της γιαγιάς» μαρμελάδες, λικέρ, μπορείτε να μείνετε σε μια φάρμα έχοντας τη δυνατότητα να βοηθήσετε στη φροντίδα των ζώων κ.α.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα εναλλακτικών διακοπών όπως το δάσος της Δαδιάς, η Μικρή Πρέσπα, που παρουσιάζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με το δάσος που την περιβάλλει να διαθέτει πάνω από 1.300 είδη φυτών και δέντρα μοναδικής σημασίας, ο Αμβρακικός κόλπος που είναι σημαντικός βιότοπος, το Δέλτα του Έβρου με πάνω από 300 είδη φυτών, με δέντρα όπως πλατάνια, ιτιές, λεύκες και σκλήθρα και με τις εντυπωσιακές αρμυρήθρες. Επίσης είναι η λίμνη Κερκίνη που αποτελεί προστατευμένο υδροβιότοπο, με πλούσια ιχθυοπανίδα, με 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια, 300 είδη πουλιών γύρω από τη λίμνη, αλλά και πολλά ξενοδοχεία σε χωριά, που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση, την προστασία και την διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ελληνικό Δίκτυο Παραδοσιακών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού EuroGites, το οποίο έχει ως σκοπό την προβολή της ελληνικής υπαίθρου και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση του επισκέπτη.
Όσο αφορά τον οικοτουρισμό στην χώρα μας υπάρχουν δεκαπέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, όπως το δάσος των Δενδρόκεδρων στην Κυνουρία, το δάσος της κεντρικής Ροδόπης, το υδροχαρές δάσος της Εύβοιας, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων της νήσου Σαπιέντζα Μεσσηνίας.
Οι εναλλακτικοί προορισμοί και ο συγκεκριμένος τουρισμός απαιτούν καλλιέργεια, προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, κυρίως όμως ασκούν μοναδική γοητεία γι’αυτόν τον μικρό πλανήτη που κατοικούμε. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Σχόλια για αυτό το άρθρο