Τελειομανής, οξυδερκής, ευφάνταστη, εμπνευσμένη, άκρως δημιουργική, με όραμα, έντονη προσωπικότητα, πάθος και αγάπη για τη δουλειά της, ευρυμαθής, άοκνη, με πολλά credits στη μόρφωση της, καλλιεργημένη, με καλούς τρόπους του φέρεσθαι και συμπεριφέρεσθαι , καθώς πρέπει, ευγενική, με ήθος, αξιοπρέπεια και υποδειγματική σύζυγος και μητέρα! Ως γυναίκα, αναντίρρητα, δεν περνά απαρατήρητη γιατί ξεχωρίζει για τη θεωρητικότητα της, τα υπέροχα χαρακτηριστικά του προσώπου της και το πάντα προσεγμένο, χωρίς στιλιστικές υπερβολές, ντύσιμό της! Λατρεύει το θέατρο και ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό, για αυτό και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Ποια είναι; Η κυρία του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης! Η Άννα Μυκωνίου, πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κάθε χρόνο παράγει πολιτισμό με τις ιδέες της, τις εμπνεύσεις της, τη δική της συγγραφή έργων- έχει εντρυφήσει σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές- και προσπαθεί να αναβαθμίσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης παντί τρόπω, μαζί με τους συνεργάτες της, δίνοντας όλη την ψυχή και το ”είναι” της, και μαζί φρέσκια πνοή… Το μεγάλο της όνειρο και δημιούργημα είναι το Φεστιβάλ Επταπυργίου που έγινε θεσμός πια, αφού βρήκε μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι το αγκάλιασαν και το αγάπησαν από την πρώτη κιόλας χρόνια που συστάθηκε, με αποτέλεσμα να σημειώσει μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και εισπρακτική επιτυχία! Η άξια, ευρηματική και ιδιοφυής, Άννα Μυκωνίου , μου μίλησε για το δεύτερο Φεστιβάλ Επταπυργίου, ενώ το πρόσωπό της έλαμπε από χαρά και από συγκίνηση, το καλλιτεχνικό της παιδί, που ανοίγει ξανά τις πόρτες του, από τις 5 Ιουλίου, για να υποδεχθεί το φιλοθεάμον κοινό της Θεσσαλονίκης και μου αποκάλυψε τα μελλοντικά της σχέδια σε μία συνέντευξη de profundis και από καρδιάς. Μπράβο, Άννα Μυκωνίου, συνέχισε έτσι το καλλιτεχνικό σου όραμα και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή η Θεσσαλονίκη μας να μπορέσει να συναγωνιστεί και την Αθήνα σε αντίστοιχα πολιτιστικά δρώμενα… Πάντως, το βέβαιο είναι ότι με την πολιτιστική σου δημιουργία και δραστηριότητα κάθε χρονιά, θα ταράζεις τα λιμνάζοντα καλλιτεχνικά ύδατα της Θεσσαλονίκης.
Πώς αισθάνεσαι που η “καρδιά” του πολιτισμού αρχίζει να ξαναχτυπά στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα με το Φεστιβάλ Επταπυργίου την καλοκαιρινή σεζόν;
Μετά από 16 δύσκολους μήνες που, άνθρωποι και θεσμοί, κλονιστήκαμε από την πανδημία, νιώθουμε όλοι χαρά και ευγνωμοσύνη για το νέο ξεκίνημα. Όλα αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα θέλουμε τώρα να τα ζήσουμε ξανά και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας όλο τον χειμώνα προετοίμαζε το Φεστιβάλ Επταπυργίου , σε δύσκολες συνθήκες. Δικαιωθήκαμε όμως για την επιμονή μας και έχουμε ένα δυνατό προγραμματισμό για να ομορφύνουμε τα καλοκαιρινά σας βράδια.
– Τι ήταν εκείνο που έκανε το κοινό να το αγκαλιάσει τόσο ζεστά από την πρώτη κιόλας στιγμή και να γίνει θεσμός;
Καταρχάς η επιλογή του χώρου, το βυζαντινό φρούριο του Επταπυργίου γοήτευσε τους Θεσσαλονικείς, όσο και εμάς. Κατά δεύτερο το κοινό εκτίμησε το δυνατό καλλιτεχνικό προγραμματισμό που καταθέτει ο φορέας πολιτισμού της Περιφέρειας. Παραγωγές από τα σπλάχνα της πόλης, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς φορείς μας. Ναι νομίζω ήρθε η ώρα να αποκτήσει και η Θεσσαλονίκη ένα δυνατό καλοκαιρινό θεσμό, αντίστοιχους με αυτούς των Αθηνών και χαίρομαι που παρόλο που είναι στα σπάργανα ο νέος θεσμός όλοι τον στηρίζουν, κοινό, φορείς, και καλλιτέχνες.
–Ποιες παραστάσεις ξεχωρίζουν;
Θεωρώ ότι κανένας δεν πρέπει να χάσει φέτος το καλοκαίρι την Όπερα του Giacomo Puccini «TOSCA». Οι πρόβες είναι σε εξέλιξη και μέρα με την ημέρα χτίζεται μια εξαιρετική παράσταση από τον Θανάση Κολαλά που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει η Λίζα Ξανθοπούλου, σε συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ. Το θέμα της Tosca, είναι φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού εστιάζει στην συναισθηματική ωρίμανση και κατάρρευση της ηρωίδας, που χάνει τον έρωτα της όταν δεν υποκύπτει στις σεξουαλικές ορέξεις ενός διεστραμμένου ανθρώπου με εξουσία. Η Tosca είναι ένα εμβληματικό θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, από τα γνωστότερα στην ιστορία της τέχνης, που αντιδρά βάφοντας τα χέρια της με αίμα και δίνει δραματικό τέλος στη ζωή της.
– Λένε ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι αυστηρό και απαιτητικό στις επιλογές του . Συμφωνείς με την άποψη αυτή;
Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι δίκαιο, αυστηρό αλλά και γενναιόδωρο. Σέβεται τους καλλιτέχνες, ενθουσιάζεται και χειροκροτεί το ποιοτικό θέαμα αλλά και δεν ανέχεται, δεν καταπίνει «τις αρπαχτές». Εχω δει να αποθεώνει αξιόλογες προσπάθειες νέων ανθρώπων, από όπου και αν προέρχονται και να καταβαραθρώνει καλλιτεχνικές αστοχίες αναγνωρισμένων ονομάτων. Γι αυτό και το φοβούνται πολλές φορές παραγωγοί και καλλιτέχνες. Τη Θεσσαλονίκη δεν την ξεγελάς με επάργυρα μπακίρια. Ξέρει να δίνεται αλλά και να τιμωρεί, απεχθάνεται τα “δήθεν” αλλά και αγκαλιάζει χωρίς προκαταλήψεις. Προσωπικά, είμαι περήφανη που έχω να κάνω με ένα τέτοιο κοινό.
– Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αντιπαραβληθεί πολιτιστικά την Αθήνα;
Ως θεατής, ως πολίτης, ως κάτοικος αυτής της πόλης πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να πάμε ένα βήμα μπροστά και να αναμετρηθούμε όχι με την Αθήνα αλλά με τον εαυτό μας. Στην Αθήνα κάθε χρόνο δημιουργούνται 15-20 παραγωγές που ανακυκλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει και η Θεσσαλονίκη να καταθέτει το δικό της πολιτιστικό στίγμα, αξιοποιώντας το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό υιοθετώντας μια στάση εξωστρέφειας. Δεν με αφορούν οι κοντόφθαλμοι ανταγωνισμοί. Πρέπει όλοι να αξιολογούμαστε με γνώμονα την ποιότητα, παίρνοντας και δίνοντας, χωρίς προκαταλήψεις.
– Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Βορείου Ελλάδος και ιδιαίτερα ο τομέας Πολιτισμού είναι πολύ ευαισθητοποιημένος σε καλλιτεχνικά δρώμενα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει μία πολιτιστική άνθηση στην Θεσσαλονίκη, για ποιο λόγο;
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Βορείου Ελλάδος και ιδιαίτερα ο τομέας Πολιτισμού της τα τελευταία χρόνια, κόντρα σε δίσεκτους καιρούς, προσπαθεί να αρθρώσει το δικό της λόγο στο χώρο του πολιτισμού. Νομίζω ότι έχει ως άξονες την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού χωρίς προκαταλήψεις, το συγκερασμό δυνάμεων, την ποιότητα και την εξωστρέφεια. Είμαστε όμως ακόμη κοντά στην αφετηρία. Τρέχουμε μαραθώνιο και όχι αγώνα εκατό μέτρων. Άλλωστε η διαδρομή έχει πάντα τη δική της αξία και είναι ωραίο να ονειρεύεσαι την Ιθάκη.
– Υπάρχει κάτι σημαντικό που ετοιμάζετε μελλοντικά για να μας το αποκαλύψεις στο Cosmopoliti;
Το Σεπτέμβριο θα οργανώσουμε και πάλι τις «βραδιές πολιτισμού» στη Βίλα Αλλατίνη με αξιόλογους καλλιτέχνες και ευελπιστούμε να έχουμε τελειώσει με τον ιό γιατί τα σχέδια μας για τα χειμώνα είναι πολλά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο