Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου, αδελφή του Παύλου Γερουλάνου, μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ νοσοκομείου των Αθηνών. Είχε ένα αυτοάνοσο που την ταλαιπωρούσε στους πνεύμονες. Πριν από το Πάσχα έπαθε λοίμωξη του αναπνευστικού και νοσηλεύτηκε. Η υγεία της κλονίστηκε μετά το θάνατο του συζύγου της, το 2019, οπότε και άρχισε να ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης ασθένειας, της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης που κατέστησε ιδιαίτερα ευπαθή τον οργανισμό της,
«Αντίο αδελφούλα μου… Σ´ αγαπώ πολύ. Αντίο», έγραψε στην ανάρτησή του ο Παύλος Γερουλάνος την οποία συνόδευσε με το τραγούδι The Host of Seraphim του συγκροτήματος Dead can dance.
Απόγονος των Μπενάκηδων, κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, η Δέσποινα Γερουλάνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Με τα αδέλφια της, την Ειρήνη, τον Παύλο και την Μαρίνα, μεγάλωσαν μέσα σε περιβάλλον τέχνης.
Εργάστηκε στο θέατρο (έπαιξε δίπλα στον Δημήτρη Χορν στο έργο “Αρχιμάστορας Σόλνες” τη σεζόν 1983-84 και στις “Θεσμοφοριάζουσες” σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν το 1985) και τον κινηματογράφο στις ταινίες “Ταξίδι στα Κύθηρα” και “Βαριετέ”. Στο έργο “Αρχιμάστορας Σόλνες” έπαιξε το ρόλο της Χίλντα Βάνγκελ και από τυπογραφικό λάθος στο πρόγραμμα της παράστασης, είχε τυπωθεί αντίστροφα το όνομά της με το όνομα του ρόλου. Ήταν η τελευταία θεατρική εμφάνιση του Δημήτρη Χορν. Έπαιζαν επίσης η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Θόδωρος Μορίδης κ.α.
Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι. Το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Αφιέρωσε τη ζωή της στο μουσείο Μπενάκη, όπου ήταν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.
Συμμετείχε ενεργά στην προώθηση και την ανάδειξη της Ελληνικής χειροτεχνίας συστήνοντας Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες στο Cultural Council του Michelangelo Foundation, ένα συμβούλιο που αποτελείται από 30 μέλη, εκπροσώπους ιδρυμάτων από 30 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες.
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο και στη συνέχεια η σορός της θα αποτεφρωθεί.
Σχόλια για αυτό το άρθρο