Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο.
Με κινητήριο δύναμη την τέχνη λοιπόν, η Ελλάδα ως γεννέτηρα του πολιτισμού, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.
Το @iamnotadol_project είναι μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – Conceptual Fine Art Creator, η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλλων της οποίας προυπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.
Ειδικά σήμερα που διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίoδο λόγο της πανδημίας covid 19, ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με την έμφυλη βία αυξάνεται δραματικά.
Το @iamnotadol_project είναι μια διαδραστική έναλλακτική έκθεση/δρώμενο η οποία θα βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της εποχής. Με αφετηρία την παγκόσμια ήμερα της μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των Γυναικείων γεννητικών οργάνων (6 Φεβρουάριου) Female genital mutilation (FGM), θα ξεκινήσουν μια σειρά από διαφορετικές ημερίδες και δράσεις.
Πρεσβευτές της κίνησης αυτής μια Ελληνίδα γυναίκα της πρώτης γραμμής και #SDG5 Ambassador η κυρία Άντζελα Γκερέκου και ο δυναμικός υποστηρικτής δίπλα στις γυναίκες Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου, Μουσικός & Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών (ΦΑ), οι οποίοι θα ανοίξουν τον δρόμο για να μεταφέρουν το μήνυμα από την Ελλάδα προς όλον τον κόσμο.
“Το @ianotadol_project λειτούργησε καταλυτικά σαν ενα δυναμικό σύνθημα με θεραπευτικές ιδιότητες για τον σεβασμό στα δικαιώματα της γυναικείας υπόστασης .
Η θεραπεία του τραυματισμένου παιδιού μεσα μας, που θα εξασφάλισει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Πιστεύω ακράδαντα η καλλιεργεια και η παιδεία μεσα από την τέχνη είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή για ένα καλυτερο παρον αλλά και μέλλον για όλους μας»
Γιάννης Χατζηλοΐζου
«Amor Vincit Omnia. Η Τέχνη είναι η ύψιστη παντοτινή προσπάθεια του ανθρώπου να εξυμνήσει το θείο. Ο Καλλιτέχνης έχει δε μέγιστη ευθύνη να συνδέσει το θνητό με την αιωνιότητα. Το υπέροχο και πρωτότυπο έργο της Ιωάννας Παρασκευά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα, και ιδιαίτερα στους νέους. Μέσω των γλυπτών/art dolls της κας Παρασκευά, έχουμε τη δυνατότητα να γεφυρώσουμε κουλτούρες και θρησκείες. Το συναίσθημα λοιπόν και η φιλοσοφική προσέγγιση των πραγμάτων, υπερισχύουν της πολιτικής της λογικής. Και, η Αγάπη Κατακτά τα Πάντα.»
Μαχητικά παίρνουν τη σκυτάλη η κόρη της κ. Γκερέκου, Μαρία Βοσκόπουλου #SDG5 Youth Ambassador και ο Ιάκωβος Πρέκας @iamnotadol_project Youth Ambassador, δύο νέα παιδιά που αναλαμβάνουν να πρεσβεύσουν το μήνυμα αντίστοιχα στους νέους.
Μαρία Βοσκοπούλου
«Είναι τιμή και χαρά για εμένα να συμμετεχω σε αυτό το project εκπροσωπωντας την νεα γενιά γυναικών. Eίναι το λιγότερο που μπορώ να κανω για αυτό τον τόσο ιερό σκοπό!
Ας ελπίσουμε σύντομα να το αγκαλίασούν όλο και περισσότεροι ανθρωποι από όλο τον κόσμο. Ενωμένες μπορουμε να φέρουμε την αλλαγή.»
Ιάκωβος Πρέκας
«Νιώθω υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτό το project και αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι οι νέοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει και ότι μας βλάπτει.»
Η πλατφόρμα στα social media (Instagram, facebook: @iamnotadoll_project θα ανοίξει και επίσημα και θα ξεκινήσει να προσκαλεί και να φιλοξενεί δράσεις.
Η θεματική βασίζεται στα πλαίσια των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά στο Sdg 5 που αφορά στον Τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών και την Εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών πρακτικών.
Η κ. Ιωάννα Παρασκευά, δημιούργησε μια σειρά γλυπτών που έχουν την ιδιαιτερότητα να αλληλεπιδρούν έντονα με τον παρατηρητή και ενώ αναπαριστούν πολύ έντονα τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πετυχαίνουν να το κάνουν με τόσο «φιλικό» και σύγχρονο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τον ζωτικής σημασίας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των νέων μας.
Ιωάννα Παρασκευά
«Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου πολύ πρακτικό και αποτελεσματικό άνθρωπο. Μπορεί να μου έχει δοθεί η ευλογία να μπορώ να εκφραστώ μέσω της τέχνης όμως έχω πολύ «τεχνοκρατική» οπτική. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει προβλημα χρησιμοποιούμε τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Ή καλύτερα προνοούμε. Εδώ βέβαια βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση με τα θέματα της κάθε είδους έμφυλης βίας και παράλογων πρακτικών να αυξάνονται.
Μιλάμε για αδικήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν χαρακτηριστεί και καταδικαστεί έτσι από τα Ηνωμένα Έθνη.
Φυσικά και γίνονται αξιολογες προσπάθειες από οργανισμούς, σωματεία, ακτιβιστές αλλά και απλούς μεμονωμένους ανθρώπους, και βγαίνουν στο φως περιστατικά και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται αυτό, να μιλάει ο κόσμος.
Δουλεύω πάνω σε αυτό το project 2 χρόνια περίπου τώρα όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το πρώτο γλυπτό, αφού μελέτησα και διάβασα αρκετά.
Θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ κάτι ως γυναίκα και ως άνθρωπος. Έπιασα τον εαυτό μου να μην μπορεί να συγκινήθεί πλέον από τις περιγραφές των περιστατικών, γιατί απλά έχω εξοργιστεί από τα νούμερα που διαβάζω στις επίσημες στατιστικές!!!
Είναι αδιανόητα υψηλά και η κατάσταση χειροτερεύει!!! Σας προκαλώ να τα δείτε.
Κάπως έτσι κάθε συναίσθημα μετατράπηκε σε ενέργεια και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την δύναμη που έχει η τέχνη και να προσπαθήσω να ενεργοποιήσω ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο που έχει η ανθρωπότητα στα χέρια της κι αυτό δεν είναι άλλο από τους νέους μας. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει πολύ ικανα και πανέξυπνα παιδιά. Από εδώ θα ξεκινήσουν όλα.
Άρα το μόνο που έμενε ήταν να βρω έναν τρόπο να τα φέρω κοντά στο θέμα και να δημιουργήσω ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους ενήλικες, αλλά και να τα βάλω στη διαδικασία να ψάξουν, να συζητήσουν μεταξύ τους και γενικά να σπάσουν λίγο τα ταμπού και τη συγκάληψη που οδηγεί σε σιωπηλή αποδοχή. Αυτά μπορούν! Ας μη ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φρικτών αυτων πράξεων συμβαίνει σε εφήβους και νέους.
Για τον σκοπό αυτό «απάλυνα» τη σκληρότητα του θέματος, στρατολογώντας γλυπτά που αναφέρονται οπτικά σε μια παράξενη φιγούρα πάρα πολύ έντονη στα μάτια των μεγαλύτερων σε ηλικία αλλά τρομερά φιλική και εναλλακτική στα μάτια των νέων και των παιδιών. Δίνω το βήμα σε όλους μα ειδικά στους νέους να επιλέξουν σε «ποιά χρωματιστά παπουτσάκια» θέλουν να μπούν και να τα επικοινωνήσουν. Είναι εκπληκτική η ανταπόκριση γιατί ενώ ακόμα δεν έχει βγει επίσημα το project, όσοι νέοι το γνωρίζουν έχουν ήδη ψάξει τα θέματα (ακόμα και αυτά που δεν ήξεραν καν τι έιναι, όπως το FGM) κι έχουν ζητήσει ήδη να γράψουν το μήνυμά τους.
Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Γκερέκου και τον κ. Χατζηλοΐζου καθώς και όλους τους συντελεστές , επώνυμους και μη που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή και έχουν ζητήσει να συμμετέχουν «διαλέγοντας παπουτσάκια» αλλά πιο πολύ θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την Μαρία και τον Ιάκωβο που πήραν το project πάνω τους καθώς και όλα τα νέα παιδιά που θα δείτε να τους ακολουθούν.
Εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα σαν αυτά που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού γίνουν νόρμα στα παιδιά. Η εκπαίδευση και τα κίνητρα για συζήτηση θεωρώ ότι αποτελούν βασικό παράγοντα»
Τα 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
- Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός,
- Βια στις σχεσεις, οικογένεια, εργασια, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική)
- Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος,
- Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)
- Εμπορία γυναικών / κοριτσιών
- Κατάχρηση στο διαδύκτιο
ενώ τα hastags #iamnotadoll & #sheisnotadoll αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η έναρξη αυτού του καλλιτεχνικού διαδραστικού δρώμενου παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνιας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.
Με τον όρο Sdg5 αναφερόμαστε στον 5ο Στόχο Βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ των φύλων. Θέματα ισότητας όπως η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή εργασία αλλά και η ισότιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. Και τις υποδιαιρέσεις του όπως :
5.1 Τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών, οπουδήποτε.
5.2 Εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά όλων των γυναικών και κοριτσιών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης.
5.3 Εξάλειψη όλων των επιβλαβών πρακτικών, όπως ο παιδικός, πρόωρος και καταναγκαστικός γάμος καθώς και ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων.
5.4 Αναγνώριση και εκτίμηση της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας, μέσω της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, υποδομών και πολιτικών κοινωνικής προστασίας, και της προαγωγής της κοινής ευθύνης μέσα σε ένα νοικοκυριό και στην οικογένεια, ανάλογα με τις εκάστοτε εθνικές ιδιαιτερότητες.
5.5 Διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής καθώς και των ισότιμων ευκαιριών ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή.
5.6 Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία καθώς και διασφάλιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, όπως έχει συμφωνηθεί με βάση το Πρόγραμμα Δράσης της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, και τα έγγραφα που προέκυψαν από τις διασκέψεις αναθεώρησης.
5.α Δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα παράσχουν στις γυναίκες ίσα δικαιώματα ως προς τους οικονομικούς πόρους, καθώς και πρόσβαση στην ιδιοκτησία, στον έλεγχο της γης και άλλων μορφών ιδιοκτησίας, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις κληρονομιές και στους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.
5.β Ενίσχυση της χρήσης της τεχνολογίας γενικής εφαρμογής, και ιδίως της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, προωθώντας έτσι την ενδυνάμωση των γυναικών.
5.γ Υιοθέτηση και ενίσχυση ορθών πολιτικών και εφαρμόσιμων νομοθεσιών που αποβλέπουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα.
Επιμέλεια -Παραγωγή @AkathistiVekri
Photography by @VagelisRasias
Σχόλια για αυτό το άρθρο