Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο της εποχής του Όθωνα, το οποίο λειτουργούσε ως Στρατώνας και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του κάστρου της Λαμίας.Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες στη Φθιώτιδα και Ευρυτανίας. Χαρακτηριστικά ευρήματα περιέχονται σε δώδεκα θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την προϊστορική και την ιστορική περίοδο, έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα ευρήματα δίνουν μια εικόνα για την ιστορία της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της αρχαίας Φωκίδας, της ανατολικής Λοκρίδας, της Δωρίδας της Αχαϊας, της Φθιώτιδας και της Μαλίδας (περιοχή Μαλιακού κόλπου).
Πριν λίγο καιρό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς τριήμερο εκδηλώσεων στα μουσεία της Λαμίας, Αταλάντης και Υπάτης.Τη διοργάνωση ανέλαβε η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το θέμα του εορτασμού ήταν αφιερωμένο στο χρόνο και ο τίτλος των εκδηλώσεων ήταν ‘’Τα Πρόσωπα Του Χρόνου’’
Με την συνεργασία του Δήμου Λαμιέων και των Φίλων του Κινηματογράφου οι εκδηλώσεις στο Κάστρο Λαμίας ξεκίνησαν με θεματικές ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες και προβολή της ταινίας ‘’ALPHAVILLE’’ του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Μια πόλη όπου τα συναισθήματα, το γέλιο, τα δάκρυα είναι απαγορευμένα κι επικρατεί η λογική. Όπως επίσης απαγορευμένες είναι και κάποιες λέξεις όπως ‘’αγάπη’’ και ‘’τρυφερότητα’’. Η ιστορία διαδραματίζεται στην “τέλεια” πόλη Αλφαβίλ που ελέγχεται από τον υπερ-νοήμονα υπολογιστή Alpha-60 (Alphaville σημαίνει η πόλη του Άλφα). Αυτός ορίζει και τις σκέψεις και τις πράξεις των πολιτών, ενώ δολοφονεί όποιον δείξει δικιά του βούληση. Ένας τρόπος ζωής σχεδόν προφητικός (αν και η ταινία θεωρείται επιστημονικής φαντασίας) . Προσωπικά με προβλημάτισε αλλά και με έκανε να αισθανθώ αμήχανα με τον άνθρωπο ρομπότ χωρίς συνείδηση. Μιλάει για το μέλλον και τον κίνδυνο της υποταγής του ανθρώπου στην «απόλυτη μηχανή». Μιλάει, δηλαδή, για εμάς τους ίδιους, ήδη σκλάβους της μηχανιστικής ζωής και την τύχη μας, αν δεν επαναστατήσει η συνείδηση και το συναίσθημα, η φιλοσοφία, η ποίηση και το σινεμά σαν παιχνίδι – παραμύθι. Συγχαρητήρια στους Φίλους του Κινηματογράφου για τη δράση τους και τις ενδιαφέρουσες επιλογές τους με ταινίες που μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις περιλάμβαναν θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Φθιώτιδα σχετικών με τη μέτρηση του χρόνου (ηλιακό ρολόϊ από την Στυλίδα και αγγείο με παράσταση αστερισμών από τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Λοκρίδας) για το κοινό, διάλεξη του Ξενοφώντα Μουσσά, καθηγητή φυσικής του Διαστήματος, Διευθυντή του εργαστηρίου Αστροφυσικής του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και μηχανικής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα ‘’ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόϊ και έκθεση Πινακίδων σχετική με την αντίληψη του χρόνου στην αρχαιότητα και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων η οποία θα συνεχιστεί μέχρι 10 Νοεμβρίου 2014.
Μουσική εκδήλωση με τίτλο ‘’Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που έμειναν στο χρόνο’’ με τους Πλάτωνα Ανδριτσάκη (κιθάρα), Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι) και Στέλιο Ταχιάτη (βιολοντσέλο). Μια συναυλία όπου απολαύσαμε τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κυπουργού, Λοϊζου, Καραϊνδρου, Ανδριτσάκη, Weill , Piazzola και Piovani. Ακολούθησε περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πλάτωνας Ανδριτσάκης βρέθηκε στη πόλη μας. Είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε από κοντά στις ‘’Φωνές Πολιτισμού’’ που είχαν πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας. Μας τίμησε ξανά με την παρουσία του και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του σε μια πολιτιστική προσφορά που συνδύασε μουσική, αρχαία και ξεναγήσεις. Ένας συνθέτης αφοπλιστικά απλός κι αφοπλιστικά συγκινητικός με το μεγαλείο του ταλέντου που διαθέτει. Στη συνομιλία μου με κάποιους από τους παρευρισκόμενους λέγαμε συνεχώς ότι γράφει ουράνια μουσική. Επικοινωνιακός, προσιτός δέχτηκε συγχαρητήρια από το κοινό. Όταν μια εκπαιδευτικός του είπε συγχαρητήρια εκείνος ανταπόδωσε λέγοντας ‘’και σε εσάς που είσαστε εκπαιδευτικός’’.
Ο Στέλιος Ταχιάτης στο βιολοντσέλο ήταν συνεργάτης του Χατζιδάκι σε όλους τους δίσκους. Όπως μας είπε ο Πλάτωνας Ανδριτσάκης είναι ο ίδιος άνθρωπος που ακούμε εκεί και στην εκδήλωση αυτή τον απολαύσαμε ζωντανά. Η Δάφνη Πανουργιά με τη διακριτική παρουσία της μας ταξίδεψε με τη μαγική φωνή της. Κατάφερε να μας απαλλάξει από σκέψεις που βούιζαν στο κεφάλι μας από τους ρυθμούς μιας σχιζοφρενικής καθημερινότητας και μας πρόσφερε στιγμές ηρεμίας και αληθινής χαλάρωσης . ‘’Το τραγούδι της Λίμνης’’ σε μουσική Ελένης Καραϊνδρου και στίχους από την Αρλέτα με συνεπήρε στο άκουσμά του μιας και ήταν πρώτη φορά που το άκουσα.
Για την πραγματοποίηση της συναυλίας σπουδαίο ρόλο έπαιξε η στήριξη της από τους χορηγούς. Με τη συνεισφορά τους μας πρόσφεραν μια όμορφη βραδιά που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων και διαλέξεων.
Σχόλια για αυτό το άρθρο