Η άνοιξη και ιδιαίτερα ο Μάιος μήνας είναι η εποχή να επισημάνουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και να εντοπίσουμε τα λάθη που συνήθως κάνουμε όσον αφορά την προστασία από τον ήλιο.
Το βασικό λάθος που συνήθως γίνεται, είναι ότι ξεχνάμε την επανάληψη του αντηλιακού. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουν. Aυτό είναι λάθος. Αν παραδείγματος χάρη έχετε φορέσει το αντηλιακό στις 8-9 το πρωί που πάτε στο γραφείο σας και φεύγετε στις 5 το απόγευμα το καλοκαίρι, θα πρέπει μισή ώρα νωρίτερα να ξαναβάλετε το αντηλιακό σας. Πολύ συχνά με ρωτούν, πώς μπορώ να βάλω το αντηλιακό πάνω από το μακιγιάζ. Γι ΄αυτή την περίπτωση υπάρχουν προϊόντα σε μορφή πούδρας compact, όπως της Heliocare SPF 50 που ενώ ανανεώνετε το αντηλιακό σας, ταυτόχρονα διορθώνετε και τις τυχόν αλλοιώσεις του μακιγιάζ σας.
H συμβουλή μου είναι να υπάρχει πάντα στην τσάντα μας το αντηλιακό σαν φύλακας άγγελος.
Ένα άλλο λάθος που κάνουμε είναι ότι ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στην εξωτερική επιφάνεια των χεριών, στο λαιμό και το ντεκολτέ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ηλικία μας φαίνεται πρώτα από την εξωτερική επιφάνεια των χεριών, το λαιμό και το ντεκολτέ, γι ‘αυτό πρέπει να βάλουμε στην καθημερινή μας φροντίδα τόσο την προστασία όσο και την περιποίηση αυτών των σημείων.
Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία περνάει μέσα στο νερό, οπότε όταν ιδρώνουμε ή κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό [water resistant].
Μην ξεχνάτε επίσης, ότι το αντηλιακό το βάζουμε 20-30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και ότι διαρκεί 2 ½ – 3 ώρες.
Τέλος άλλο ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε είναι να νομίζουμε ότι μέσα στο αυτοκίνητο είμαστε προστατευμένοι από τον ήλιο. Το αυτοκίνητο είναι μια παγίδα, διότι όλα του τα σημεία αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και έτσι δεχόμαστε έμμεσα την επίδραση της, προπαντός τα χέρια που κρατούν το τιμόνι.
Άλλη μια παγίδα κατά τις ώρες 11-4 είναι όταν καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα που είναι τοποθετημένη είτε στην άμμο, είτε δίπλα στην πισίνα ή θάλασσα, είτε σε οποιαδήποτε επιφάνεια που αντανακλά υπεριώδη ακτινοβολία, η προφύλαξη που έχουμε από τον ήλιο και τις επιπτώσεις του, είναι μόνο 20%.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι ενώ ζούμε στην Ελλάδα, που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, εν τούτοις έχουμε έλλειψη βιταμίνης D τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες . Η βιταμίνη D συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εκθέτουμε το δέρμα μας απροστάτευτο στον ήλιο. Μισή ώρα την ημέρα έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, το χειμώνα οποιαδήποτε ώρα και μισή ώρα το καλοκαίρι πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα είναι αρκετός χρόνος για τη σύνθεση της βιταμίνης D. Ποτέ μεταξύ 11-4 διότι ο ήλιος είναι πολύ δυνατός. Αν τηρήσουμε αυτόν τον κανόνα τότε θα έχουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου για τη σύνθεση της βιταμίνης D και συγχρόνως θα προστατεύουμε το δέρμα από τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.
Σχόλια για αυτό το άρθρο