«Δηκεοσίνη» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι. «Δηκεοσίνη» έγραφε το πανό της οικογένειας του δολοφονημένου από αστυνομικά πυρά, Νίκου Σαμπάνη. Η λέξη γραμμένη ανορθόγραφα, φέρει επάνω της την κοινωνική κακοποίηση και τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας των ελληνικών θεσμών, με αποκορύφωμα την έξαρση του φαινομένου της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά, που οδήγησε σε κοινωνική κατακραυγή. Η μικρού μήκους ταινία που ταξίδεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη κλείνει τον κύκλο της με μία σειρά από προβολές μέσω του project {Just/art}* στο Βios.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Νικήτας Σιφονιός και Άγγελος Μπαράι, έχοντας καλύψει ανθρωπιστικές κρίσεις και ακραίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και με τα προσωπικά τους φωτογραφικά έργα που αφορούν τη μειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα, επικεντρώθηκαν, μέσα από την πρώτη κινηματογραφική τους προσπάθεια, στον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαμπάνη διαχειρίζεται το πένθος της απώλειας του γιου της, Νίκου.
Την προβολή της μικρού μήκους ταινίας συνοδεύει έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τον καταυλισμό που αποτυπώνουν την καθημερινότητα της κοινότητας μετά τη δολοφονία.
Στα πλαίσια της προβολής της ταινίας και της έκθεσης φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν ημερίδα και διαλέξεις με ομιλητές από την κοινωνία των πολιτών, την κοινότητα των Ρομά, τους θεσμούς και τα media. Σκοπός αποτελεί το άνοιγμα δημοσίου διαλόγου γύρω από το θέμα της αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας και της έξαρσης της τα τελευταία χρόνια, καθώς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ύπαρξης Κράτους- Δικαίου, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην κατάσταση των δικαιωμάτων των Ρομά.
Την εκδήλωση επιμελούνται και συντονίζουν ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός και η δημοσιογράφος Χριστίνα Μαργιώτη και θα λάβει μέρος το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 (12.30μμ-5μμ) στον πολιτιστικό οργανισμό Βios, με θέμα «Δηκεοσίνη: αστυνομική βία και ρατσισμός, εξαίρεση ή κανονικότητα;».
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
12.30-13.00 Χαιρετισμοί
– Νικήτας Σιφονιός, Δημιουργός ντοκιμαντέρ
– Άγγελος Μπαράι, Δημιουργός ντοκιμαντέρ
–Mαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης και συνιδρύτρια του Καρπού
13.00-13.45 «Πώς τοποθετούνται οι Ρομά»
– Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Δικηγόρος και υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων
– Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ»
13.45-14.30 «Στερεότυπα, πεποιθήσεις και αντιλήψεις: πως αντανακλούν κατά των Ρομά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»
– Άννα Λυδάκη, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Συγγραφέας, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Νιόβη Ζαραμπούκα Χατζημάνου, Eπιμελήτρια, συν- Διευθύντρια Counterpoints (GR)
– Λουκάς Σταμέλλος, Ερευνητής, Δημοσιογράφος omniatv.gr
15.00-15.45 «Ακτιβιστικές δράσεις και δικαιώματα»
Παναγιώτης Δημητράς, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ιδρυτής Ελληνικού Παρατηρητηρίου συμφωνιών του Ελσίνκι
Χρήστος Δημόπουλος, Δ/ντης ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας
15.45-16.30 «Εντείνεται τελικά η στοχοποίηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων;»
Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών
Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και συνιδρύτρια της Women Act
Κωστής Παπαιωάννου, Πρόεδρος Τεχνόπολης Αθηνών
Τζούλη Αγοράκη, Συγγραφέας, Σεναριογράφος, Συντάκτρια
Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.
Διοργανωτής: project {Just/Art}*
Διάρκεια: 3-6 Απριλίου 2024 (ώρες λειτουργίας 11πμ- 7μμ)
οpening : Tετάρτη, 3 Απριλίου 2024, 6-10 μμ
ημερίδα: Σάββατο, 6 Απριλίου, 12.30-5μμ
ΒΙΟS, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 2103425335
project {Just/Art}* : Με βασικό ερώτημα αν μπορεί να επιβιώσει η τέχνη εκτός των κλασσικών, αναμενόμενων χωρών και αν μπορεί κυρίως να συμβιώσει με το δίκαιο, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός ξεκίνησε το 2016 το project {Just/Art}* με σκοπό την προώθηση νέων καλλιτεχνών και δημιουργικών ιδεών στο ευρύ κοινό, στα πλαίσια του οποίου διερευνά χώρους- ορόσημα ως σημεία τέχνης και την σχέση μεταξύ τέχνης και δικαίου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Νικήτας Ʃιφονιός γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα, όπου και µεγάλωσε. Είναι φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Πατρών. Παράλληλα µε τις σπουδές του, τον κέρδισε η φωτογραφία ντοκιµαντέρ. Το πρώτο του έργο ήταν η φωτογραφική σειρά µε τίτλο “Balamos”, όπου επικεντρώθηκε βιωµατικά στις κοινότητες Ροµά στην Αιτωλοακαρνανία. Η εν λόγω σειρά κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισµό “Student awards” του Photometria Festival το 2022. Το τελευταίο διάστηµα, η έρευνα και η δουλειά του έχουν επικεντρωθεί στα δικαιώµατα των Ροµά στην Ελλάδα
Ο Άγγελος Μπαράι είναι φωτορεπόρτερ και φωτογράφος ντοκιµαντέρ. Γεννήθηκε το 1994 στο Φιέρι της Αλβανίας και µετανάστευσε µε την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1998. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως σε κοινωνικά ζητήµατα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώµατα και η µετανάστευση στα Βαλκάνια. Η δουλειά του έχει λάβει αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µεταξύ άλλων από το Ίδρυµα Ʃταύρος Νιάρχος µέσω του Προγράµµατος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ARTWORKS, το Μορφωτικό Ίδρυµα της Ένωσης Ʃυντακτών Ηµερήσιων Εφηµερίδων Μακεδονίας-Θράκης και τον Διεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)
Σχόλια για αυτό το άρθρο