Τι σχέση έχει ο Σέρλοκ Χόλμς με το βιτριόλι; Ποια ήταν η πρώτη βιτριολίστρια; Σε ποιον έριξε βιτριόλι η Σωτηρία Μπέλλου; Για ποιο λόγο ο Ανδρέας Μπάρκουλης δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι; Ποιος πέταξε βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα; Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα, η Dr Truth Pavri θυμάται ιστορίες βιτριολισμού και τις σχολιάζει με βιτριολικό χιούμορ…
“Κίνδυνος- θάνατος για πάρτε το χαμπάρι, καινούργια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει, κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει, ένα μπουκάλι βιτριόλι θα αντικρίσει…” Το έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης το 1950 και το τραγουδάει η Μαρίκα Νίνου. Είναι η χρυσή εποχή του βιτριολισμού και κάθε τόσο απατημένες γυναίκες εκδικούνται με αυτό τον απαίσιο τρόπο τους άντρες. “Το εξευτέλισαν το αντρικό το φύλο κι όταν τρωγόμαστε σαν γάτα με το σκύλο, το θηλυκό κάποια στιγμή στην παραζάλη, μας αμολάει το βιτριόλι στο κεφάλι” μας ενημερώνει ο Βασίλης Τσιτσάνης.
Τι είναι όμως το βιτριόλι και πως έγινε το υγρό της ερωτικής αντιζηλίας; Το θειϊκό οξύ ή βιτριόλι, είναι ένα καυστικό και διαβρωτικό υγρό που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, στα λιπάσματα, στα χρώματα και κυρίως στις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Ανακαλύφθηκε από τον αλχημιστή (παίρνω βαθιά αναπνοή) Abu Musa Jabir ibn Hayyan al azdi, τον 8ο αιώνα. Το θειϊκό οξύ ήταν γνωστό στη Μεσαιωνική Ευρώπη ως “έλαιο βιτριολιού” ή σκέτα “βιτριόλι”. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη vitreus δηλ. γυαλί, επειδή τα άλατα του θειϊκού οξέως όταν αποξηραθούν παίρνουν μια υαλώδη υφή.
Το βιτριόλι λοιπόν, έγινε όπλο στα χέρια απατημένων γυναικών αλλά και ανδρών, γιατί ήταν μια εκδίκηση που άφηνε ανεξίτηλα και για πάντα τα σημάδια της. Την πρώτη αναφορά βιτριολισμού έχουμε στη λογοτεχνία το 1930, στην ιστορία του Σέρλοκ Χόλμς “Η περίπτωση του επιφανούς πελάτη”. Εκεί, πρώην ερωμένη, εκδικείται τον σκληρό βαρόνο εραστή της ρίχνοντας στο πρόσωπό του θειϊκό οξύ. Το αποτέλεσμα το περιγράφει με ακρίβεια ο σερ Αρθρουρ Κόναν Ντόιλ, ο συγγραφέας του Σέρολκ Χόλμς, που ήταν και γιατρός: “Το βιτριόλι κατατρώει τα πάντα και στάζει από τα αυτιά και το πηγούνι. Ενα μάτι ήταν ήδη λευκό και διάφανο, το άλλο ήταν κόκκινο σαν αίμα. Τα χαρακτηριστικά που πριν από λίγα λεπτά θαύμαζα, ήταν τώρα σαν μια όμορφη ζωγραφιά που κάποιος έσυρε πάνω της ένα υγρό και βρώμικο σφουγγάρι…”
Στην πραγματική ζωή όμως βιτριολισμός εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1932 στη Γαλλία. Oπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Μακεδονία” η κυρία Σερζύ έριξε το οξύ στο πρόσωπο της νεαρής Λοβενέν για λόγους (τι άλλο;) ερωτικής αντιζηλίας. Το θύμα της είχε κλέψει τον άντρα.
Στην Ελλάδα οι πρώτες επιθέσεις εμφανίζονται τη δεκαετία του ΄30. Το 1932, η Κούλα Ράμμου προκάλεσε τύφλωση στον εργοδότη της Ασημάκη Κουτσογιάννη, ο οποίος της είχε τάξει γάμο και δεν τήρησε τη υποσχεσή του.
Για τον ίδιο λόγο η 31χρονη δακτυλογράφος Ειρήνη Πασχύλη, τύφλωσε τον εραστή της, τον 29χρονο πλασιέ φαρμάκων Κωνσταντίνο Πυρόβολο. Για να είμαστε ακριβείς, η Ειρήνη δεν είχε βρει θειϊκό οξύ στην αγορά και κατέφυγε στο υδροχλωρικό οξύ, το γνωστό μας Aquaforte.
Το 1938 η Σωτηρία Μπέλλου δεν ήταν ακόμη η μεγάλη ερμηνεύτρια. Εγινε όμως γνωστή από την επίθεση στο συζυγό της Βαγγέλη Τριμούρα, ένα ελεγκτή λεωφορείων που γνώρισε και παντρεύτηκε στα 17 της. Ο έγγαμος βίος όμως ήταν μαρτύριο για την Σωτηρία. Ο άντρας της αποδείχτηκε αλκοολικός, ξενύχτης και την έδερνε. Οταν μάλιστα η Μπέλλου ήταν έγκυος, την χτύπησε τόσο σκληρά ώστε έχασε το παιδί. Οταν λοιπόν έμαθε ότι την απατούσε κιόλας, πάνω σε ένα καβγά του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο. Συνελήφθη, καταδικάστηκε 3 χρόνια φυλάκιση και έμεινε μέσα 6 μήνες. Είναι πιθανό ο Τσιτσάνης να εμπνεύστηκε το “Βιτριόλι” από την ιστορία της Μπέλλου
Tον Μάιο του 1947 μια 40χρονη χήρα ρίχνει βιτριόλι σε 35χρονο που την άφησε για να παντρευτεί άλλη. Ακολουθεί το Σεπτέμβριο του 1949 η Μαλάμω η οποία με βιτριόλι τύφλωσε ολοσχερώς τον εραστή της Δημήτρη Ντούρα που την εκμεταλλεύτηκε και την εγκατέλειψε. Το καταπληκτικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η Μαλάμω μέσα στη φυλακή μετάνιωσε για την πράξη της και όταν αποφυλακίστηκε παντρεύτηκε το τυφλό θύμα της και άρχισε να δουλεύει μόνο αυτή για να τον ζήσει!
Η δεκαετία του ΄60 ήταν η χρυσή εποχή του βιτριολισμού. Η 35χρονη Ζωή έριξε βιτριόλι στον 29χρονο εραστή της Ανδρέα φωνάζοντας “Να για να μάθεις να μη με παντρεύεσαι!”. Το 1965 η 35χρονη χήρα Μαρία από το Ψυχικό τύφλωσε τον 50χρονο δικηγόρο της για λόγους οικονομικούς. Το 1968 έχουμε την πρώτη περίπτωση που άντρας ρίχνει βιτριόλι. Ενας 62χρονος λαχειοπώλης έριξε βιτριόλι στον 49χρονο γιατρό του γιατί όπως ισχυρίστηκε είχε κάνει λάθος διάγνωση στην ασθενειά του!
Eδώ βλέπουμε μια καίρια σκηνή στην ταινία του 1962 “Μάνα γιατί με γέννησες”. Είναι η στιγμή που η νεαρή Σοφία (Κική Χατζηδάκη) εκδικείται τον πλούσιο και άπιστο εραστή της Ανδρέα (Ανδρέας Μπάρκουλη) ρίχνοντας βιτριόλι. Το σενάριο είχε γράψει (ποιός άλλος;) ο Νίκος Φώσκολος και είναι η πρώτη, ίσως και μοναδική ταινία που αποτυπώνει το φαινόμενο του βιτριολισμού στην Ελλάδα.
Περνούν τα χρόνια και το βιτριόλι συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα ως μέσον εκδικήσεως. Το 1979 η 25χρονη Χριστίνα μέσα στο αστυνομικό τμήμα, την ώρα που αντιδικούσε με τον πρώην σύζυγό της, τον 30χρονο Γιώργο, έβγαλε από την τσάντα της ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα που περιείχε όμως βιτριόλι και το έριξε στο πρόσωπό του.
Το 1982 πάλι, ένα παράνομο ζευγάρι στον Πειραιά, έριξαν ο ένας στον άλλον βιτριόλι, με αποτέλεσμα η κοπέλα να διακομιστεί με εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ εκείνος έχασε το μάτι του.
Oι βιτριολισμοί όχι μόνο δεν σταμάτησαν στις μέρες μας αλλά αυξήθηκαν σε χώρες όπως η Ινδία και το Ιράν. Τώρα πια, δεν είναι το υγρό της ερωτικής αντιζηλίας όσο το υγρό της τιμωρίας. Χιλιάδες γυναίκες τιμωρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν υπάκουσαν σε διαταγές ή αγωνίστηκαν να αλλάξουν τη ζωή τους.
Στην Ελλάδα, στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που εργαζόταν σαν καθαρίστρια σε μια εταιρεία στον Πειραιά, δέχτηκε δολοφονική επίθεση στο σπίτι της στα Ανω Πετράλωνα. Η Κούνεβα συνδικαλιζόταν και είχε κάνει σειρά καταγγελιών για τις άθλιες συνθήκες και την εκμετάλλευση από τις εταιρείες καθαρισμού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Η πρόσφατη επίθεση στην άτυχη Ιωάννα από μια μαυροφορεμένη γυναίκα ήρθε να μας θυμίσει ότι ο κύκλος του βιτριολισμού δεν έχει κλείσει ακόμα. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα θύματα που είναι γυναίκες. Τουλάχιστον όταν ήταν οι άντρες τα θύματα, ο Τσιτσάνης είχε φροντίσει να τους ειδοποιήσει: “Είναι να χάνεις το μυαλό σου εδώ πέρα, μας έχουν πάρει οι πανούργες τον αέρα, για αυτό την τσάντα όταν βλέπεις ανοιγμένη, βγάλε συμπέρασμα το τι σε περιμένει”.
Ακούστε εδώ όλο το “Βιτριόλι” και προσέξτε όλες και όλοι!
Σχόλια για αυτό το άρθρο