Στο πρώτο μέρος η Dr Truth Pavri περιέγραψε αναλυτικά όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της πολιορκίας της Πόλης. Είδαμε το ρόλο που έπαιξαν σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, ο Μωάμεθ, o Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Πάπας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο κατασκευαστής κανονιών Ουρβανός. Ο καθένας με τη δύναμη ή την αδυναμία του, έγινε ένας κρίκος στην αλυσίδα που άρχισε να σφίγγει γύρω από το λαιμό της Κωνσταντινούπολης.
Θα παρακολουθήσουμε σήμερα, όσοι ενδιαφερόμαστε για τις λεπτομέρειες της Ιστορίας, εν είδει ημερολογίου, τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα μέχρι την Αλωση.
12 Απριλίου 1453: Ξεκινάει μαζικός βομβαρδισμός των τειχών της Πόλης. Τα κανόνια του Μωάμεθ αποδεικνύονται δύσχρηστα. Γλιστρούν μες στη λάσπη και δεν μπορούν να βρουν εύκολα το στόχο. Οι επιτυχημένες βολές όμως κάνουν μεγάλη ζημιά στα τείχη. Οι υπερασπιστές τα επιδιορθώνουν με αξιοθαύμαστη ταχύτητα. Από τις απανωτές βολές όμως, η βασιλική μπομπάρδα, το τεράστιο κανόνι των 8 μέτρων υπερθερμαίνεται και διαλύεται σε κομμάτια. Σκοτώνεται από την έκρηξη ο Ουρβανός και 80 στρατιώτες.
18 Απριλίου 1453: Μαζική επίθεση κατά της Πόλης αποτυγχάνει. Μετά από 4ωρη μάχη οι πολιορκητές αποχωρούν αφήνοντας 200 νεκρούς, ενώ από την άλλη πλευρά οι υπερασπιστές δεν έχουν κανένα. Ο Μωάμεθ απογοητευμένος σκέφτεται να λύσει την πολιορκία. Μετά βίας τον συγκρατούν οι επιτελείς του.
20 Απριλίου 1453: Τρείς Γενοβέζικες γαλέρες γεμάτες με όπλα και προμήθειες, σταλμένες από τον Πάπα, πλησιάζουν την Προποντίδα. Μαζί τους ενώνεται και ένα πλοίο του αυτοκρατορικού στόλου με καπετάνιο τον Φλαντανελά. Ομως οι Τούρκοι τους αντιλαμβάνονται και κινούνται εναντίον τους, αλλά μετά από μια συγκλονιστική ναυμαχία και τα 4 πλοία φτάνουν ασφαλή στο αγκυροβόλιο του Κερατίου. Ο αρχηγός του τουρκικού στόλου Μπαλτόγλου τραυματίζεται σοβαρά στο μάτι, καθαιρείται, μαστιγώνεται και περνά την υπόλοιπη ζωή του μέσα στη φτώχεια. και την αφάνεια.
21 Aπριλίου 1453: Νέος βομβαρδισμός της Πόλης. Με οδηγίες ενός Γενοβέζου μηχανικού, ο Μωάμεθ κατασκευάζει δρόμο στην ξηρά και τα πλοία του με ρόδες οδηγούνται στον Κεράτιο. Για να μην ακούγεται ο θόρυβος από τις ρόδες η Πόλη βομβαρδίζεται συνεχώς. Τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου 1453, εμβρόντητοι οι υπερασπιστές βλέπουν 70 τουρκικά πλοία μέσα στον Κεράτιο Κόλπο.
28 Απριλίου 1453: Βυζαντινά πλοία ξεκινούν να πυρπολήσουν με “υγρό πυρ” τον οθωμανικό στόλο μέσα στον Κεράτιο. Το σχέδιο προδίδεται στους Τούρκους, η προσπάθεια αποτυγχάνει, 40 Χριστιανοί ναύτες συλλαμβάνονται από τους οθωμανούς και σφαγιάζονται. Για αντίποινα οι Βυζαντινοί αποκεφαλίζουν πάνω στα τείχη 260 Τούρκους αιχμαλώτους.
15 Mαίου 1453: Ξεκινούν προσπάθειες εκσκαφής ορυγμάτων κάτω από τα τείχη. Ο Ζαγανός πασάς χρησιμοποιεί επαγγελματίες υπονομευτές από τα ορυχεία ασημιού του Νόβο Μπρόντο στη Σερβία. Αφού σκάψουν ένα υπόγειο τούνελ κάτω από τα τείχη, τοποθετούν μπαρούτι και το ανατινάζουν. Οι Βυζαντινοί κατορθώνουν και εξουδετερώνουν όλες αυτές τις υπόγειες επιθέσεις.
21 Mαίου 1453: Ο Σουλτάνος στέλνει πρέσβη στην Πόλη. Ζητάει την παράδοσή της με την υπόσχεση να επιτρέψει στον αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούν να φύγουν με τα υπαρχοντά τους. Υποσχόταν επίσης ότι θα αναγνωρίσει τον Κωνσταντίνο ως ηγεμόνα της Πελοποννήσου και εγγυόταν την ασφάλεια και την περιουσία όσων έμεναν στην Πόλη. Ο Κωνσταντίνος του απάντησε ότι δεχόταν να του πληρώνει υψηλό φόρο υποτελείας, να παραμείνουν στην κατοχή του όσα κάστρα είχε κατακτήσει, αλλά για την Κωνσταντινούπολη δήλωσε: “Το να σου παραδώσω όμως την Πόλη, ούτε σε μένα επαφίεται ούτε σε κάποιον από τους κατοίκους της, διότι με κοινή απόφαση θα πεθάνουμε αυτοπροαίρετα και δεν θα υπολογίσουμε τη ζωή μας.”
24 Μαίου 1453: Σε λιτανεία στην Πόλη, γλιστρά η εικόνα της Θεοτόκου από το βάθρο της και πέφτει κάτω.Με πολύ μεγάλες προσπάθειες ξαναμπαίνει στη θέση της. Καταρρακτώδης βροχή, χαλάζι και ομίχλη διακόπτουν τη λιτανεία. Περίεργα φώτα εμφανίζονται γύρω από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας.
25 Μαίου 1453: O Μωάμεθ καλεί πολεμικό συμβούλιο και κατόπιν βγάζει λόγο στους στρατιώτες του. Τους τονίζει ότι υπάρχουν 3 προϋποθέσεις για ένα επιτυχή πόλεμο: η επιθυμία για τη νίκη, η ντροπή για την ήττα και η υπακοή στους ανωτέρους. Δήλωσε επίσης με όρκο, πως ήθελε από την Πόλη μόνο τα τείχη και τα κτίρια της και άφηνε στο στρατό όλα τα άλλα. Υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλοι θησαυροί στις εκκλησίες και στα σπίτια και τους έδινε 3 ημέρες να τα λεηλατήσουν, να συλλάβουν τους κατοίκους και μετά να τους πουλήσουν για δούλους. Τέλος διέταξε νηστεία και προσευχή. Η επίθεση ορίστηκε για τη νύχτας της Τρίτης 29 Μαίου 1453.
28 Μαίου 1453: Σε μια μεγάλη και συγκινητική ακολουθία που παρακολούθησε πλήθος αξιωματούχων και πιστών, ο Κωνσταντίνος μίλησε στους μαχητές , τους προέτρεψε να αντισταθούν γενναία λέγοντας πως “οι Τούρκοι στηρίζονται στα όπλα τους και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμαστε πρώτα στο Θεό και Σωτήρα μας και κατόπιν στα χέρια μας και στη δύναμή μας που μας έχει χαρίσει ο ίδιος ο Θεός”. Και ο Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: “Γνωρίσατε λοιπόν τούτο. Εάν ειλικρινά υπακούσετε σε ότι σας διέταξα, ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα αποφύγουμε την δίκαιη τιμωρία του που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.” Μετά ζήτησε συγχώρεση από όλους τους αξιωματούχους, τους στρατιώτες και τους υπηρέτες του παλατιού και κοινώνησε. Ηταν η τελευταία λειτουργία μέσα στο ναό της Αγιά Σοφιάς. Την επομένη μέρα θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων και πάνω στην αγία τράπεζα θα ανέβαινε ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ο Πορθητής για να προσευχηθεί στον δικό του Θεό…
https://cosmopoliti.com/drtruthpavrihalitheiagiatinalosi/
Σχόλια για αυτό το άρθρο