Εκλογές σήμερα 21 Μαΐου για την Ελλάδα. Συνολικά 21.467 τμήματα στήθηκαν στην Ελληνική Επικράτεια και σε όλα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παραλάβει την συσκευή ασφαλούς μετάδοσης με την εφαρμογή srt, ωστε να στείλουν αμέσως με την πρώτη καταμέτρηση το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας με το τηλεφωνικό κέντρο του «Μάθε πού ψηφίζεις». Το τηλεφωνικό κέντρο απαντά στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800 και λειτουργεί από τις 8:00 (πρωί) έως τις 20:00. Την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7:00 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα τμήματα που έχουν λιγότερους εγεγγραμένους ψηφοφόρους και όσο προχωρά η ώρα θα κορυφώνεται η διαδικασία.
Στις 20.30 ακριβώς εκτιμάται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καθώς θα έχει ενσωματωθεί το 10% των τμημάτων. Στις 21.30 με 22.00 το βράδυ η ενσωμάτωση θα αγγίξει το 80%. Πριν από τα μεσάνυχτα αναμένεται να έχουμε σαφή εικόνα για τους υποψήφιους βουλευτές που προηγούνται και βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις. Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται από τον Άρειο Πάγο.
Οι εκλογείς είναι 9.813.595, εκ των οποίων οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι (17 -21 ετών).
Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα σε φυσική και σε ηλεκτρονική μορφή ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Διαφέρουν οι σταυροί προτίμησης που μπορούμε να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο ψηφίζοντας αύριο Κυριακή 21η Μαΐου, ανά εκλογική περιφέρεια, ανάλογα με τον αριθμό των εδρών. Ένας ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από 1 έως 4.
Συγκεκριμένα:
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, βάζουμε ένα σταυρό.
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς
- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς
Στο κάθε εκλογικό κέντρο, θα παρέχεται ενημέρωση για το πόσους σταυρούς θα βάλετε στο ψηφοδέλτιο.
Αναλυτικότερα:
Πότε ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο
Στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών απαριθμούνται τα λάθη που ακυρώνουν ένα ψηφοδέλτιο.
Ειδικότερα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:
1) Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
2) Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
3) Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
4) Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
5) Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
6) Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).
Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:
α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,
β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,
γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72, δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού, ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και
στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).
Ακόμη, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:
συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες, ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού, απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού, ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.
Σχόλια για αυτό το άρθρο