Το Φεστιβάλ Δράμας συμμετέχει με πέντε μικρού μήκους ταινίες στο ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι ταινίες θα προβληθούν δωρεάν τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού https://digitalculture.gov.gr/ όπου παρουσιάζεται το ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας και θα έχουν αγγλικούς υπότιτλους καθώς θα απευθύνονται (και) στο διεθνές κοινό, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους απανταχού θιασώτες της μικρού μήκους να πάρουν μια γεύση από την ελληνική σύγχρονη παραγωγή.
Οι ταινίες που προτείνει το Φεστιβάλ, και οι οποίες εντάσσονται στην θεματική «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ», πραγματεύονται καυτά θέματα στην σύγχρονη Ευρώπη: ανήλικοι και μετανάστευση, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά-θύματα φτώχειας ή σχολικού εκφοβισμού, κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία και περιορισμός άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόκειται για τις εξής:
*Παλλίροιες- το παραμύθι της θάλασσας της Σταυριάννας Λίτσα.
Η οικογένεια του μικρού Σαΐντ φτάνει στη Μυτιλήνη έχοντας αφήσει πίσω της έναν μεγάλο κίνδυνο. Πριν όμως διασχίσουν το Αιγαίο, ο πατέρας χάνεται στο πλήθος. Η μητέρα και τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πατέρας έχει φυλακιστεί στην Ελλάδα και γράφουν ένα βιβλίο για να τον σώσουν.
*Ummi του Νίκου Αυγουστίδη. Ο εξάχρονος Μοχάμεντ, μόνος σε μια πολυσύχναστη παραλία του Αιγαίου, κρύβεται πίσω από έναν βράχο και παρακολουθεί τους λουόμενους περιμένοντας τη μητέρα του. Την έχασε στη θάλασσα, και τώρα πρέπει να τη βρει ξανά, για να συνεχίσουν μαζί το μεγάλο ταξίδι προς τη Δύση. «UMMI» σημαίνει ”μητέρα μου” στα Αραβικά .
*Τέταρτος Τοίχος του Δημήτρη Γκότση. Ο τέταρτος τοίχος αποτελεί την αδιόρατη πλευρά του κοινωνικού ιστού, που μοιάζει αμετάβλητος, έχοντας ως μόνη διαφορά τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Ένας κόσμος που αναπαράγεται για να παράγει, επιβιώνοντας μάλλον ενστικτωδώς. Η ταινία βασίζεται πάνω στις σημειώσεις ενός οδοιπορικού που διήρκεσε δέκα μήνες.
* Προσευχή του Θανάση Νεοφώτιστου. Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά στο σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν;
*Σπόρος της Ιφιγένειας Κοτσώνη
Σε μια εφιαλτική Αθήνα του μέλλοντος, η Νάλα, ντίλερ λαχανικών, εντοπίζεται από την αστυνομία και καταδικάζεται σε 5 χρόνια «επανένταξη». Σε έναν κόσμο όπου η καλλιέργεια όλων των φυτών είναι παράνομη, ξετυλίγεται η ιστορία της μοναχικής αυτής «επαναστάτριας».
Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Αύγουστο του 1949, ανέλαβε την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία Covid-19.
Το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει επίσης με την 70ή επέτειο ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος με καταλυτική επίδραση στην εξέλιξη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Αυτό το γεγονός δεν είναι άλλο από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 4 Νοεμβρίου 1950, στη Ρώμη, σύμβαση, η οποία αποτελεί από τότε τη συνταγματική πυξίδα στο Ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ευρύτερη θεματική της Προεδρίας γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξίες παρέχει τους άξονες για τις επιμέρους ψηφιακές εκθέσεις και εκδηλώσεις του προγράμματος.
Σχόλια για αυτό το άρθρο