Εκατόν πενήντα οκτώ χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με τεράστια προσφορά στην πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική ιστορία της χώρας μας, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός συνεχίζει και σήμερα να προσθέτει στο όραμα των ιδρυτών αδελφών Λάμπρου, εξακολουθώντας να παραμένει το σπίτι της λογιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μάκης Ν. Φωκάς. Με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου, Καθηγητή Βασιλείου Λ. Κωνσταντινόπουλου, ο Παρνασσός παράγει καθημερινά έργο. Από το παρελθόν, στο παρόν και κυρίως στο μέλλον, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός παραμένει η πιο σημαντική πολιτιστική όαση στο κέντρο της Αθήνας.
Η Πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών
Του έδωσαν το όνομα Παρνασσός, καθώς κατά την παράδοση ο Παρνασσός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Ήδη από το 1869/70 ο Σύλλογος εξελισσόταν σε πανελλήνιο πνευματικό κέντρο με πλούσια δράση κορυφαίων εκπροσώπων της πνευματικής, ακαδημαϊκής, δικαστικής, καλλιτεχνικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Στις 17 Μαρτίου 1875 ο Φ. Σ. Παρνασσός αναγνωρίζεται με Βασιλικό Διάταγμα ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έως τότε ο Σύλλογος είχε ήδη συνδεθεί με δεκάδες επιστημονικά Σωματεία εντός και εκτός Ελλάδος. Στην εδραίωση του Συλλόγου συνέβαλαν από πολύ νωρίς με την οικονομική τους ενίσχυση φορείς της Πολιτείας, Νομικά Πρόσωπα και εξέχουσες προσωπικότητες.
Ο Φ.Σ. Παρνασσός υπήρξε επί της ουσίας η πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Ελλάδος έως το 1926, οπότε ο Πάγκαλος ίδρυσε την Ακαδημία Αθηνών. Συνδέθηκε με διαπρεπή πνευματικά ιδρύματα του εξωτερικού και βραβεύτηκε τρεις φορές στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων (1879, 1889, 1890) με αργυρό και χάλκινο μετάλλιο για την πνευματική και κοινωνική του δράση.
Κατά τη διάρκεια των 158 ετών λειτουργίας τού Συλλόγου υπήρξαν πολλοί οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην εδραίωση και ανάπτυξη τού Παρνασσού. Φορείς τής πολιτείας, νομικά πρόσωπα (όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, η Τράπεζα τής Ελλάδος, κ.α.), εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο τής Ελλάδας αλλά και τού εξωτερικού έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική δράση τού Συλλόγου και ενίσχυσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την παρουσία τού Παρνασσού στην πνευματική ζωή τού τόπου.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης αγάπης ο Σύλλογος έχει εντοιχίσει σε περίοπτη θέση τού Α΄ ορόφου, έναντι τής εισόδου τής αίθουσας τελετών, μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των μεγάλων ευεργετών από το έτος ιδρύσεως τού Παρνασσού έως σήμερα.
Ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο
Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων στον 1ο όροφο
Από το 1891, οπότε εγκαινιάσθηκε το Μέγαρο του Παρνασσού, η αίθουσα αυτή με χωρητικότητα 500 ατόμων (400 + 100 στα θεωρεία) αποτέλεσε το σπουδαιότερο χώρο εκδηλώσεων, όπως διαλέξεων, χορών, μουσικών εκδηλώσεων και κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας. Εξαίρεση αποτελεί η κατά τα χρόνια 1943 και 1944 χρήση της ως ανωτάτου στρατοδικείου των Ναζί κατακτητών. Η αίθουσα φημίζεται για την καλύτερη ακουστική της, οφειλόμενη στα φατνώματα απ΄ όπου κρέμονταν πολυέλαιοι πριν από τον ηλεκτροφωτισμό του κτηρίου (δεύτερη μετά τη Βουλή των Ελλήνων). Από το διάσημο βήμα της αίθουσας μίλησαν οι: Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Άρθουρ Έβανς, Ζορζ Κλεμανσό, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ελευθέριος Βενιζέλος κ.ά.
Οι καρέκλες που υπάρχουν στην αίθουσα, έχουν το οικόσημο του Συλλόγου στην πλάτη τους
Ιστορική φωτογραφία από ομιλία, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου
Αίθουσα Κ. Παλαμά στον ημιώροφο
Σημαντική για την ιστορία του Παρνασσού είναι η αίθουσα όπου συναντιόταν ο Κωστής Παλαμάς με τους λογοτέχνες της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, προωθώντας αποφασιστικά τη Νεοελληνική Λογοτεχνία (Ελληνικός Παρνασσισμός).
Στην αίθουσα βρίσκεται μία από τις τρεις συνολικά προτομές του Παλαμά (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάτρα και Παρνασσός). Εκεί εδρεύει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, με ελεύθερες διαλέξεις προσωπικοτήτων. Χωρητικότητα 100 ατόμων. Η αίθουσα διατίθεται και με φουαγιέ για δεξιώσεις με έξτρα επιβάρυνση.
Η πιο φωτεινή αίθουσα του Μεγάρου, λόγω του μεγάλου αιθρίου που ρίχνει άπλετο φυσικό φως την ημέρα. Έχει εμβαδόν 232 τ.μ. και διατίθεται για περιοδικές εκθέσεις έργων τέχνης. Η αίθουσα αποτελεί, λόγω του φυσικού φωτισμού της και λόγω του προσαρτημένου roof garden, την ελκυστικότερη αίθουσα της Αθήνας για εικαστικές εκδηλώσεις. Όλες οι παραπάνω αίθουσες διατίθενται προς ενοικίαση ημερήσια και μακροχρόνια.
Η αίθουσα στεγάζει την Πινακοθήκη του Παρνασσού με σημαντικά έργα του 19 ου αιώνα, απεικονίζοντας την εξέλιξη της ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς οι Ναζί κατακτητές λεηλάτησαν την Πινακοθήκη το 1943-44 και οι πίνακες που εκλάπησαν δεν ανευρέθηκαν ποτέ. Το 1947 ο τότε Πρόεδρος Καραβίας ανασύνταξε τη συλλογή των πινάκων και εγκαινίασε την Πινακοθήκη στη νέα της μορφή το 1949, παρουσία του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ και πολλών πρέσβεων και προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το 2015 καταγράφηκε με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σήμερα περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά έργα του 19 ου και του 20ού αι. με συνοδευτικό barcode για ενημέρωση των επισκεπτών.
Βιβλιοθήκη Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στο ισόγειο
H Βιβλιοθήκη του Φ. Σ. Παρνασσός, συσταθείσα το 1865 από τους αδελφούς Π. Λάμπρου, εκτείνεται σε πέντε μεγάλες αίθουσες και αριθμεί περίπου 80.000 τόμους, συλλογές, εφημερίδες, περιοδικά, αρχειακό υλικό, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους τομείς, όπως Φιλολογία, Γλωσσολογία, Ιστορία, ελληνική και ξένη Λογοτεχνία, Νομική, Γεωγραφία, Θέατρο, Ζωγραφική, Μουσική κ.τ.λ.
Το 1937 εμπλουτίσθηκε από τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του Ν. Λεβίδη και τα επόμενα χρόνια δέχθηκε την προσφορά των βιβλιοθηκών του Ι. Πετρίδη, του Ιππ. Καραβία, του Γ. Κυπαρίσση, με τις οποίες καταρτίσθηκε το πληρέστερο θεατρικό τμήμα Ελληνικής Βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με αγορές, ανταλλαγές αλλά και δωρεές βιβλίων και προορίζεται για χρήση από το ευρύ κοινό, τόσο για απλούς αναγνώστες όσο και για επιστήμονες – ειδικούς ερευνητές.
Τα τελευταία χρόνια το αρχείο της Βιβλιοθήκης του Παρνασσού έχει εμπλουτισθεί με τα γερμανικά αρχεία Μονάδων Κατοχής και τα αρχεία της CIA για το Κυπριακό ζήτημα περιόδου 1973-1974, των οποίων έχει αρχίσει η δημοσίευση.
Παράλληλα πραγματοποιείται ηλεκτρονική καταλογογράφηση των τόμων της Βιβλιοθήκης μέσω του λογισμικού συστήματος αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με σκοπό την κωδικοποίηση των πληροφοριών που αφορούν στους τόμους και στα αρχεία της Βιβλιοθήκης και τη δημιουργία για τους αναγνώστες μιας βάσεως δεδομένων, η οποία θα αποτελεί και τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης.
Επίσης, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των σπάνιων τόμων και αρχείων της Βιβλιοθήκης του 18 ου και 19 ου αιώνα, ώστε να είναι εφικτή η διαδικτυακή πρόσβαση. Έτσι, ο αναγνώστης μέσω ειδικού συστήματος θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αναζητεί εύκολα και γρήγορα το υλικό που τον ενδιαφέρει, αλλά και να ελέγχει τη σπανιότητα ενός βιβλίου ή αρχείου. Το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένο κατά θέμα. Η εύρεση των βιβλίων γίνεται με βάση τον συγγραφέα ή τον τίτλο του βιβλίου.
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 έως 15.00.
Στην Γκαλερί στις γιορτές των Χριστουγέννων γινόταν από το 1880 μέχρι το 1950, ο περίφημος Χορός του Παρνασσού, που ήταν το μεγάλο κοσμικό γεγονός, παρουσία των βασιλιάδων και των προέδρων της Δημοκρατίας
Το Βήμα με το οικόσημο του Παρνασσού, όπου ανακοινώθηκε η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουν μιλήσει ιστορικές προσωπικότητες από αυτό
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μάκης Ν. Φωκάς (άνθρωπος με ευρύτερο μυαλό, με αξιόλογο βιογραφικό και σημαντικότατη διαδρομή στις επιχειρήσεις) δημιουργεί μαζί με τον Πρόεδρο Βασίλειο Λ. Κωνσταντινόπουλο, νέες στιγμές του ένδοξου Παρνασσού με πλήθος δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και ομιλιών. Ο Μάκης Ν. Φωκάς είναι η ψυχή του Παρνασσού και αποτελεί βασικό πυρήνα για την ομαλή λειτουργία του.
Ο εξαιρετικός Πρόεδρος, Καθηγητής Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος έχει προσπαθήσει πολύ ώστε να υπάρχει έντονη εξωτερικότητα με τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και τις βραβεύσεις. Ο Παρνασσός δεν είναι μόνο μια ελίτ καθηγητών και ακαδημαϊκών, δεν είναι Φιλολογικός Σύλλογος με τη στενή έννοια του όρου αλλά για ανθρώπους της σοφίας γενικότερα, όπως τονίζει ο ίδιος. Ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος έχει καταφέρει να βάλει τον Παρνασσό σε μια νέα εποχή, συνδυάζοντας το ιστορικό παρελθόν του, με το σημαντικό παρόν του για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Η νέα εποχή του Παρνασσού και τα σχέδια για το μέλλον
-Για πρώτη φορά στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, μπήκαν γυναίκες ως μέλη του. Οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί λόγω που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
-Υπάρχουν αντιπρόσωποι του Παρνασσού σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και υπάρχουν σκέψεις για επέκταση και σε Ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό.
-Δεν υπάρχει καμία οικονομική βοήθεια από το Κράτος, παρόλο που το ιστορικό κτίριο πληρώνει 80.000 ευρώ κάθε χρόνο.
-Η Διοίκηση αλλάζει κάθε τρία χρόνια με εκλογές.
-Για να γίνει κάποιος μέλος είναι πολύ εύκολο, συμπληρώνοντας αίτηση με σύντομο βιογραφικό.
Με τη χρήση barcode βλέπουμε πληροφορίες για κάθε έργο και πίνακα
Γαύδος: Υποτροφίες σε δύο μαθητές από το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»
Για το μήνα Απρίλιο, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός έχει προγραμματίσει τις παρακάτω ομιλίες και εκδηλώσεις
Τετάρτη 5 Απριλίου στις 18:00, αίθουσα Κωστής Παλαμάς.
Ομιλία από την Στέλλα Πριόβολου, Καθηγήτρια Λατινικής–Ιταλικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτισμική της κληρονομιά. Quo vadis Europa? Σεμινάριο Ανθρωπιστικών Επιστημών «Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης»
Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, ώρα 19.00, αίθουσα Κωστής Παλαμάς
Παρουσίαση βιβλίου «Τα επιτεύγματα της ελευθερίας» του Ευάγγελου Διακομανώλη–Πριγγή, μια διαδρομή
στα 200 χρόνια ατομικών και συλλογικών επιτευγμάτων των απανταχού Ελλήνων μέσα από τις βιογραφίες
των διακεκριμένων και τον βίο των ανώνυμων. Θα προλογίσει ο κ. Ιωάννης Μπούγας, Βουλευτής Φωκίδας,
πρ. Υφυπουργός. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η κ. Ευαγγελία Τσονάκα, Φιλόλογος, και ο Ευάγγελος
Διακομανώλης–Πριγγής. Η διάθεση του βιβλίου στην Αθήνα θα γίνεται από το βιβλιοπωλείο
«ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ» (Μαρούσι, τηλ. 210 6141476, https://othisi.gr/ekdoseis/) και το βιβλιοπωλείο
«ΒΙΒΛΙΟΣΤΥΛ» (Χαλάνδρι, 210 6825316).
Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, ώρα 20:30, κεντρική αίθουσα
Βραδιά Σονάτας. Συντελεστές: Petru Pane – κλαρινέτο, Oxana Corjos – πιάνο. Είσοδος ελέυθερη.
Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, ώρα 20.30, κεντρική αίθουσα
Dimitris Kalantzis Quartet.Mano’s” a jazz tribute to Manos Hatdjidakis.Η παραγωγή “Mano’s” από το
κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή αποτελεί μια jazz ματιά πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Μια
ξεχωριστή μουσική συνάντηση δεξιοτεχνών καλλιτεχνών. Μια παραγωγή που διατηρεί ακέραια όλα τα
χαρακτηριστικά της αισθητικής και της μουσικής ατμόσφαιρας του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζεται την
Παρασκευή 7 Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Μια επίσης σημαντική διάσταση είναι το
ευρύτερο άνοιγμα της jazz προς το ελληνικό κοινό, που προκύπτει από την συνεύρεση jazz και κλασικών
ηχοχρωμάτων, αλλά κυρίως, από την διαπραγμάτευση ρεπερτορίου ουσιαστικά και συναισθηματικά
συνδεδεμένου με τους έλληνες ακροατές. Το παγκόσμια αποδεκτό ιδίωμα της jazz ταυτόχρονα αποτελεί
εξαιρετικό δίαυλο μέσω του οποίου διεθνοποιείται η μουσική μεγάλων ελλήνων συνθετών.
Τέλος το γεγονός ότι όλες οι συνιστώσες της δουλειάς αυτής, από τις ίδιες τις συνθέσεις, την ιδέα και
ενορχήστρωση, ως και τους μηχανικούς ήχου προσωποποιούνται από Έλληνες την καθιστά αξιόπιστο
πρεσβευτή των πολιτιστικών πραγμάτων μας προς το εξωτερικό. Το άλμπουμ που έχει
κυκλοφορήσει,”Mano’s” a jazz tribute to Manos Hadjidakis (Verve–Universal) 2011, έχει τιμηθεί ως
πλατινένιος δίσκος (κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για τον κόσμο της τζαζ) και έχει ζωντανά παρουσιαστεί στο
Ηρώδειο, το Poisson Rouge της Νέας Υόρκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θέατρο Παλλάς, το
ΚΠΙΣΝ, το Half note jazz club, και σε πολύ μεγάλο αριθμό από φεστιβάλ και μουσικές σκηνές.
Στο ενεργητικό του Dimitris Kalantzis Quartet, πέρα των παραπάνω είναι η επίσης επιτυχημένη διασκευή
έργων του Μίκη Θεοδωράκη (“modes & moods” music by Mikis Theodorakis, «Χθες το βράδυ» μια jazz
ματιά στο “χθες” της ελληνικής μουσικής, “Santa’s Secret Dance – A Jazz Tale for Christmas”).
Συντελεστές: Δημήτρης Καλαντζής | πιάνο, ενορχηστρώσεις, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος | τρομπέτα,
Αλέξανδρος–Δράκος Κτιστάκης | τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης | μπάσσο. Πληροφορίες εισιτηρίων: Γενική
είσοδος: 15€, Μειωμένο: 10€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ). Υπηρεσία Εισιτηρίων – Εκδοτήριο:
Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 210 7234567. Online: www.ticketservices.gr
Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, ώρα 20:30, κεντρική αίθουσα
Spring Έαρ. Ένα εαρινό μουσικό πρόγραμμα, εκτελεσμένο με όργανα εποχής, με έμφαση σε έργα γραμμένα
για κουαρτέτα με φλάουτο. Το πρώτο έργο είναι ένα κουαρτέτο του Joseph Haydn πρώτο δημοσιευμένο το
1768. Στη συνέχεια ακολουθούν δύο σπάνιας ακρόασης πρελούδια και φούγκες, για τρίο εγχόρδων, που ο
Mozart έγραψε το 1782 εμπνευσμένος από τα πρελούδια και φούγκες του J.S. Bach. Ανάμεσα από τα δύο
έργα παρεμβάλλεται ένα έργο του François Devienne, ή αλλιώς του Γάλλου “Mozart”, όπως ήταν γνωστός
στην εποχή του. Τέλος, το πρόγραμμα κλείνει με το γνωστό κουαρτέτο για φλάουτο Κ.285 του Mozart, ένα
από τα τρία που συνέθεσε ο συνθέτης στο Μάνχαιμ κατά παραγγελία του Ferdinand De Jean το 1777. Το
τελευταίο κουαρτέτο όπως και τα υπόλοιπα έργα της περιόδου διαμονής του Mozart στο Μάνχαιμ
χαρακτηρίζονται από ένα στυλ γραφής το οποίο περιστρέφεται γύρω από το χαρακτήρα και τις ποιότητες
του αγαπημένου οργάνου του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας και του Γεωργίου ΙΙΙ της Αγγλίας,
που δεν ήταν άλλο από το φλάουτο. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: J. Haydn (1732–1809) Κουαρτέτο με φλάουτο, op.5
no.2 σε Σολ Μείζονα, W.A. Mozart (1756–1791) Πρελούδιο και Φούγκα για Τρίο εγχόρδων, K404a, no 1,
σε Ρε Ελάσσονα, François Devienne (1759–1803) Κουαρτέτο με Φλάουτο, Op. 16, no. 3, σε Σι Ελάσσονα,
W.A. Mozart, Πρελούδιο και Φούγκα για Τρίο εγχόρδων, K404ano. 2, σε Σολ Ελάσσονα, W.A. Mozart,
Κουαρτέτο με φλάουτο, KV 285, σε Ρε Μείζονα. Συντελεστές: Ζαχαρίας Ταρπάγκος – Φλάουτο Τραβέρσο
Γιάννης Αγρανιώτης – Βιολί, Ελευθερία Τόγια – Βιόλα, Ιάσων Ιωάννου – Βιολοντσέλο. Πληροφορίες
εισιτηρίων: Διακεκριμένη: 15€. Γενική είσοδος: 12€. Μειωμένο: 10€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ).
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ. Υπηρεσία Εισιτηρίων. Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 210 7234567. Online:
www.ticketservices.gr
Τετάρτη 19 Απριλίου, ώρα 18:00
Ομιλία από τον Κωνσταντίνο Μπούρα, Δρ του Τμήματος Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου/ Ποιητής–Κριτικός. Τεχνολογία, Λογοτεχνία, Τέχνη και συναίσθημα. Νοητικό και θυμικό σε αγαστή συνδημιουργική σύμπνοια.
Σεμινάριο Ανθρωπιστικών Επιστημών «Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης»
Κυριακή 23 Απριλίου 2023, ώρα 11.00, κεντρική αίθουσα
Συναυλία Ορχηστρικών Συνόλων από Καλογεροπούλειο Ωδείο/Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού. Ορχήστρα
Εγχόρδων (διεύθυνση: Κορνέλια Βολοσένκο– Γκολφίνου): Big Band (διεύθυνση: Σωτήρης Σαπέρας),
Νεανική Ορχήστρα (ενορχήστρωση – διεύθυνση: Παναγιώτης Θεοδοσίου), Σολίστ: Κάτια Πάσχου, soprano
και οι μαθήτριες της από την τάξη Μονωδίας του Καλογεροπούλειου, Αλεξάνδρα Τσούκαλου και Μελίνα
Σούκουλη. Ένα πρόγραμμα διανθισμένο με επιλογές από το κλασικό μοντέρνο και jazz ρεπερτόριο, αλλά
και μουσική από τον κινηματογράφο! Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος
«Ακούμε τους Νέους» με τη συνεργασία του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, του Μεγάρου Μουσικής
Αθηνών, του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, και του Σωματείου «Διάζωμα».
Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, ώρα 19.00, αίθουσα Κωστή Παλαμά
ΟOμότιμος και ΕπίτιμοςKαθηγητής του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ οι εκδόσεις Όταν και ο Φιλολογικός
Σύλλογος Παρνασσός σας προσκαλούν στην εκδήλωση: «Βάλτερ Πούχνερ: Ο θεατρολόγος, ο ποιητής».
Ομιλητές: Διονύσης Μουσμούτης,Συγγραφέας – Κριτικός λογοτεχνίας–Εκδότης, Δρ. Κωνσταντίνος
Μπούρας, Ποιητής –Κριτικός. Κείμενα και ποιήματα θα διαβάσουν: ο Κώστας Καστανάς, Ηθοποιός–
Σκηνοθέτης–Καθηγητής δραματικής τέχνης και ο Βάλτερ Πούχνερ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ
Κωνσταντίνος Μπούρας. Για πληροφορίες: Εκδόσεις «Όταν», τηλ.2103800259 www.ekdoseisotan.gr /
info@ekdoseisotan.gr / fbekdoseisotan.
Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, ώρα 20:30, κεντρική αίθουσα
Η πρώτη Σχολή της Βιέννης. Η Πρώτη Σχολή της Βιέννης συνιστά την κορωνίδα των συνθετών που
αποτέλεσαν τους κύριους εκπροσώπους του κλασικισμού στη μουσική, τον Χάυντν, τον Μότσαρτ και τον
Μπετόβεν. Πολλοί μουσικολόγοι μαζί με αυτούς εντάσσουν και τον Σούμπερτ. Με αυτή τη συναυλία το
δημοφιλές όσο και δραστήριο «Κουαρτέτο Έγχορδων Αθηνών» ολοκληρώνει το μεγαλεπήβολό του
εγχείρημα των τελευταίων ετών, να παρουσιάσει το σύνολο των 16 κουαρτέτων του Μπετόβεν. Μαζί με το
Όγδοο Κουαρτέτο του, το δυναμικό σύνολο προτείνει ακόμη δύο από τα πιο αγαπημένα κουαρτέτα των
Μότσαρτ και Σούμπερτ. Το πρώτο έργο της Συναυλίας επρόκειτο να αποτελέσει το πρώτο μέρος του 12ου
κουαρτέτου για έγχορδα του Σούμπερτ και το οποίο έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο. Ο Σούμπερτ ξεκίνησε
τη σύνθεσή του το 1820 και μέχρι το θάνατό του είχε ολοκληρώσει μόνο το πρώτο μέρος, οπότε κι έμεινε
γνωστό ως “Quartettsatz”, σε ελεύθερη μετάφραση “Μέρος κουαρτέτου”. Πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο
του 1867 στη Βιέννη μετά το θάνατο του συνθέτη. Το δεύτερο έργο αποτελεί το τελευταίο από τα έξι
κουαρτέτα που ο Μότσαρτ αφιέρωσε στο Χάυντν και συνοδεύεται από το χαρακτηρισμό “Διάφωνο”, τον
οποίο οφείλει στην αργή και γεμάτη τεταμένες και άλυτες φράσεις εισαγωγή του. Πρωτοπαρουσιάστηκε το
1785. Το τρίτο έργο της συναυλίας εντάσσεται σε μία τριάδα έργων γραμμένα κατά παραγγελία του Ρώσου πρέσβη κόμη Andreas Razumovsky τα οποία παρουσιάστηκαν το 1806 στη Βιέννη. Σε κάθε ένα από τα τρία αυτά έργα εντοπίζονται ρώσικα μουσικά θέματα. Στο κουαρτέτο αρ. 8 το ρώσικο μουσικό θέμα εντοπίζεται
στο τρίτο από τα τέσσερα μέρη του έργου, ένα θέμα που χρησιμοποίησαν στη συνέχεια και πολλοί άλλοι
Ρώσοι συνθέτες σε δικά τους έργα όπως ο Τσαϊκόφσκι στο ορχηστρικό Ιντερλούδιο “Η μάχη της
Πολτάβας”, και ο Μουσόργκσκυ στην όπερά του “Boris Godunov”. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΦΡΑΝΤΣ
ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797–1828), Μέρος κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα, D. 703, ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ
ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791), Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 19 σε ντο μείζονα, K.465, ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ
ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770–1827), Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8 σε μι ελάσσονα, έργο 59 αρ. 2 «Ραζουμόφσκυ».
Συντελεστές: Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο. Πληροφορίες εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10€. Μειωμένο: 5€ (Φοιτητικό,
Ανέργων, ΑμεΑ). Υπηρεσία Εισιτηρίων/Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 210 7234567.
Online:www.ticketservices.gr
Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 18.00, αίθουσα Κωστή Παλαμά
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, σε
συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στη
συνάντηση, με θέμα: «Υπατία, μεταξύ μύθου και ιστορίας», στην οποία θα συμμετάσχουν: η Καθηγήτρια
SilviaRonchey(Πανεπιστήμιο τηςRomaTre, συγγραφέας του βιβλίου: «Hypatia:Thetruestory») και οι
Καθηγήτριες Μαρία Πρωτοπαπά–Μαρνέλη (Ομότιμη Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής
Φιλοσοφίας) και Ευδοξία Δελλή (Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας).
Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 18.30, κεντρική αίθουσα
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College, ως ο μοναδικός εκπαιδευτικός ελληνικός φορέας μέλος του
United Nations Global Compact του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Ευαισθησίας
και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, σας προσκαλεί σε Ημερίδα με θέμα: «Γυναίκες και παιδιά ως
θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας». Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και
Νήσων. Κεντρικοί Ομιλητές: Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας
Θεοδώρα Χασάπη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Ροκίδη Μελίνα, Υπαστυνόμος Β’, Προϊσταμένη
Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Καλλιθέας, Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος
Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Δήμος Αθηναίων και Επικοινωνιολόγος, Αγάπη
Κανδυλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Χαιρετισμό θα
απευθύνουν οι: Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος
του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Νοτίου Τομέα, Ν.Δ. Βάσια
Αναστασίου, Αν. Γραμ. Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ και Υπ. Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Δικηγόρος MSc–
PhD, Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ
ΠΣ και αντιπρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν
Κωνσταντίνα Κωστάκου, Αστυνόμος Α’– Ψυχολόγος, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, Ασφάλεια
Αττικής, Γιώργος Τσούκαλης, Iδιωτικός ερευνητής, Διευθυντής Πολιτισμού της International Αction Αrt.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χρήστος Διαμαντόπουλος. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.
Eίσοδος Ελεύθερη / Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση
Παρακολούθησης.
Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, ώρα 20:30, κεντρική αίθουσα
Gallop – Ρεσιτάλ πιάνου του Σπύρου Μοσχόπουλου. Ο διακεκριμένος συνθέτης & πιανίστας Σπύρος
Μοσχόπουλος εμφανίζεται σε ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα παρουσιάζοντας έργα για σόλο πιάνο από τον
προσωπικό του άλμπουμ Gallop καθώς και άλλα έργα του σε ένα δικό του άλλοτε “πειραματικό” και
άλλοτε ανάλαφρο ύφος. Ανάμεσα τους Θα ακουστούν και κάποια επιλεγμένα έργα σπουδαίων συνθετών
της ταγκό, τζαζ και κλασσικής μουσικής σκηνής δημιουργώντας ένα αμάλγαμα συναισθημάτων και
εμπειριών. Είναι η πρώτη φορά που το ρεπερτόριο βασίζεται σε δικές του κυρίως συνθέσεις και προσκαλεί
το κοινό να “ταξιδέψει” μαζί του αυτή τη φορά λίγο πιο μακριά…Πληροφορίες εισιτηρίων – Γενική είσοδος:
12€. Μειωμένο: 10€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ). Υπηρεσία Εισιτηρίων/ Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39.
Τηλεφωνικά: 210 7234567. Online: www.ticketservices.gr
Σάββατο 29 Απριλίου, ώρα 21.30, κεντρική αίθουσα
Μουσικό ταξίδι στα τραγούδια της Μεσογείου, από Ισραηλινή και Αραβική Ορχήστρα, με φωνές από Ελλάδα και Ισραήλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια ισραηλινά, αραβικά και ελληνικά. Παραγωγή:
BrachaCohen–GreekProductionsinIsrael. Είσοδος Ελεύθερη.
Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 έως και Τετάρτη 17 Μαΐου 2023,ωράριο έκθεσης: Δευτέρα έως Τετάρτη :
11.00–15.00, Πέμπτη & Παρασκευή 11:00–20:00, Σάββατο: 11:00–19:00, Κυριακή 11.00–15.00, Γκαλερί
3ου Ορόφου. Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 20 Απριλίου, ώρα 19.00, Γκαλερί 3ου Ορόφου
DocumentsofBreathing: Πάσκουα Βοργιά & Παύλος Φυσάκης. Μια έκθεση–συλλογή θραυσμάτων
μνημοσύνης. Με το Documents of Breathing η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης αναζητούν τα
ακροσφαλή στηρίγματα της μνήμης. Οι ίδιοι περιγράφουν το έργο τους ως μια συλλογή από θραύσματα
μνημοσύνης (αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα) που ανευρίσκονται και
δομούνται με τρόπο συνειρμικό, προσωπικό και συλλογικό. Αυτό το «ανοιχτό αρχείο», όπως το ονομάζουν,
χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια και αναφέρεται σε δύο ανολοκλήρωτα πρότζεκτ του μοντερνισμού: το
Passagen–Werk του Walter Benjamin και το Bilderatlas Mnemosyne του Aby Warburg. Τα Τεκμήρια
αναπνοής είναι μια ασυνήθιστη έκθεση φωτογραφίας. Κάθε φορά παρουσιάζεται διαφορετικά, αλλά πάντα
σαν ανοιχτό βιβλίο. Ο τίτλος της έκθεσης, δανεισμένος από ένα αρχαίο αιγυπτιακό ταφικό κείμενο, ένα
ξόρκι δηλαδή που δίνει στον νεκρό το δικαίωμα στη μεταθανάτια ζωή, δηλώνει την αρχειακή διάσταση του
έργου αλλά και μια εσωτερική αντίφαση. Ενώ τα Τεκμήρια αναπνοής είναι τεκμήρια πνοής και
δημιουργούν ένα άνοιγμα προς τη ζωή, ταυτόχρονα συνομιλούν με τους νεκρούς. Στις επιβιώσιμες εικόνες
που συλλέγουν και υπομνηματίζουν η Βοργιά και ο Φυσάκης, το παρόν και το παρελθόν, το προσωπικό και
το συλλογικό είναι αδιαχώριστα. Ένα έργο θεωρητικά τεκμηριωμένο, που δεν σου επιτρέπει να
αμφισβητήσεις τις προθέσεις και τις γνώσεις των δημιουργών του. Από μία άποψη, η ιδανική ανάγνωσή του
κρύβεται στην ίδια τη θραυσματική δομή του, στην κατασκευαστική λογική που το διέπει, στις αναφορές
στον Benjamin και στον Warburg, στο κολλάζ και στο μοντάζ αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα
στις εικόνες της έκθεσης περιλαμβάνεται και ένα υπερκείμενο, που λειτουργεί κι αυτό ως φωτογραφία. Με
άλλα λόγια, το κείμενο που θα ερμηνεύει αποτελεσματικά και ευφάνταστα τα Τεκμήρια αναπνοής δεν είναι
παρά μια συλλογή από παραθέματα, αποσπάσματα κειμένων από διάφορους συγγραφείς, που δημιουργούν
μια πολυφωνική ανάγνωση….Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου
πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση το 2022, ο θεατής ακολουθούσε μια διαδρομή ανακαλύπτοντας σταδιακά
τις εικόνες κατά την περιήγησή του στις αίθουσες του μουσείου. Στον «Παρνασσό» παρουσιάζεται μια
εναλλακτική εκδοχή, που λαμβάνει υπόψη την αισθητική και την ιστορία του εκθεσιακού χώρου. Τώρα πια
έχεις την ευκαιρία να δεις τις εικόνες συγκεντρωμένες, ως μέρος μιας ιδιωτικής πινακοθήκης, που αποτελεί
κατάλοιπο ενός ονειρικού κόσμου.Επιμελητικό σημείωμα: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και
επιμελητής. Διοργάνωση Έκθεσης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, KOLEKTIV8. Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά,
Παύλος Φυσάκης. Αναλυτικότερες πληροφορίες στο:https://www.onassis.org/el/whats–on/documents–of–
breathing–pasqua–vorgia–pavlos–fysakis
* Η είσοδος είναι ελεύθερη, εκτός αν δηλώνεται διαφορετικά.
**Σε κάθε περίπτωση, το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρείται απαρέγκλιτα, με βάση τις επίσημες οδηγίες του
Υπουργείου Υγεία
Επισκεφτείτε το lsparnas.gr
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πρόσβαση με μετρό: στάση “Πανεπιστήμιο”
@
otenet.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο