Είναι ο δικός μας σταρ απαρέγκλιτα και όταν λέω σταρ, το εννοώ με την πραγματική σημασία της λέξης την ουσιαστική και όχι με την επιφανειακή. Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που αν ήθελε, γιατί μπορεί και διαθέτει όλα τα υποκριτικά προσόντα, αλλά και τα εμφανισιακά, θα μπορούσε να διαπρέψει στο εξωτερικό. Γιατί ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας, Γιάννης Στάνκογλου, που τον λούζει χρυσό φως, μας έχει αποδείξει ασυζητητί τα τελευταία χρόνια τις δυνατότητές του, το κύρος του, το διαμέτρημα και το εκτόπισμα του, χαρίζοντάς μας τις πιο δυνατές και καταλυτικές ερμηνείες που γευτήκαμε ποτέ από έναν τέτοιου κύρους καλλιτέχνη! Είναι ένας από τους εξέχοντες και εκλεκτούς ρολίστες που διαθέτει το θέατρο και συμβάλλει σημαντικά στον πολιτισμό της χώρας μας. Όλες οι κριτικές που έχει αποσπάσει ήταν διθυραμβικές, επαινετικές και μεγαλειώδεις. Εκείνος, όμως, παραμένει ταπεινός- όπως μόνον οι ηθοποιοί που πατούν γερά στα πόδια τους- χωρίς έπαρση, χωρίς αμετροέπεια και χωρίς κομπασμούς, έχοντας ως στόχο του και μόνο το καλό θέατρο! Παρότι, η σκηνή υποτάσσεται με την εμβληματική του παρουσία και την υπόδυσή του που σε κάνουν να ανατριχιάζεις, σε μαγνητίζουν, σε καθηλώνουν με τις εκάστοτε ενσαρκώσεις των ρόλων που υποδύεται, είναι περιζήτητος και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Δίνει το ”είναι” του, την ψυχή του, σέβεται και τιμά το κοινό, το λειτούργημα του τους συνεργάτες του. Έχει αυτοσεβασμό, ενσυναίσθηση, σοβαρότητα, συνέπεια, επαγγελματισμό και είναι ο πιο ντόμπρος χαρακτήρας που έχω γνωρίσει στο χώρο αυτό.
Η φετινή σεζόν τον βρίσκει να δρέπει δάφνες και να βρίσκεται στο πλήρες απόγειο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας! Θα ερμηνεύσει- και είμαι βέβαιος συγκλονιστικά- τον Ζορμπά, γιατί έχει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του και ταυτίζεται πολύ με τον ήρωα του έργου του μεγίστου Νίκου Καζαντζάκη, στο θέατρο ”Ελληνικός κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί σε δύο σίριαλ, το πρώτο είναι βασισμένο στο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ ”Μια νύχτα του Αυγούστου” και παίζεται στην ΕΡΤ1, ενώ το δεύτερο, στο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή ”Αυτή η νύχτα μένει” στον Alpha. Ο μαγευτικός ρολίστας, Γιάννης Στάνκογλου, στην πρώτη του συνέντευξη της φετινής σεζόν, αποκλειστικά για το Cosmopoliti, που θα σας συναρπάσει με τη δύναμη του λόγου του αλλά και την απαράμιλλη γοητεία του που τραβά σαν μαγνήτης, απολαμβάνοντας τον ως Ζορμπά, από την ομότιτλη παράσταση!
– Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη ”Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, αν και είναι το πρώτο του μυθιστόρημα θεωρείται, ως ίσως το καλύτερο του και ο ίδιος ο συγγραφέας εκθέτει ένα πρότυπο ανθρώπου που ο ίδιος θαυμάζει απεριόριστα μα ταυτόχρονα τον παρατηρεί από απόσταση, αδυνατώντας να του μοιάσει. Εσένα ποια θέση έχει στην καρδιά σου;
Νομίζω, ότι ο Νίκος Καζαντζάκης γνώρισε τον Αλέξη Ζορμπά. Ήταν πραγματικό πρόσωπο, τον θαύμασε πολύ και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται στο βιβλίο του, βάζοντας τη δική του πινελιά και ματιά. Και αργότερα αυτό σε όλα του τα έργα το κουβαλάει ο Καζαντζάκης. Έχω την εντύπωση ότι ο Ζορμπάς λειτουργεί σαν alter ego για τον Καζαντζάκη.
– Mε ποια κριτήρια επέλεξες να ενσαρκώσει στο Ζορμπά, που αν και γέρος είναι γεμάτος ζωική ορμή, πηγαίος, αυθόρμητος, ηδονιστής, αισθηματίας, τρέφοντας περιφρόνηση για κάθε αυθεντία, αδιαφορώντας για κάθε επιβαλλόμενο ιδανικό, πειθαρχεί μόνο στους δικούς του κανόνες, δεν φοβάται τη ζωή, είναι υπεράνθρωπος και δρα βάσει ενστίκτου, εν αντιθέσει με τον συγγραφέα, τον διανοούμενο.
Ο Ζορμπάς είναι ένα μεγάλο σύμβολο, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν έχει ηλικία. Ο Καζαντζάκης τα προτείνει όλα αυτά που με ρωτάς, οπότε είναι στοιχεία που για έναν ηθοποιό του δίνουν υποκριτική τροφή! Δεν είναι εύκολα πράγματα για να τα ενσαρκώσει ο ηθοποιός. Και, παράλληλα με όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι αλλάζουν και οι εποχές, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχουμε ανάγκη από τέτοιους χαρακτήρες σήμερα , γιατί με αυτόν τον τρόπο προτείνουμε μια γεμάτη ζωή…
– Είσαι επαναστάτης με ή χωρίς αιτία;
Αναλόγως τις επαναστάσεις που κάνω… Άλλες φορές, έχουν αιτία, άλλες φορές δεν έχουν, κρατώ, όμως, από όλες αυτές το ταξίδι.
– Πιστεύεις ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να είναι απόλυτα ελεύθερος και έτοιμος να ρισκάρει προκειμένου να κάνει πράξη αυτά που γυρεύει η ψυχή και το κορμί του;
Έχω την εντύπωση ότι ο σύγχρονος άνθρωπος αντί να πλησιάζει αυτό που με ρωτάς απομακρύνεται, χάνει την ουσία της ζωής. Σε αντίθεση, εδώ πάλι έρχεται ένα έργο, μπας και μάθουμε πώς είναι πραγματικά ο σύγχρονος άνθρωπος. Μέσα στο βιβλίο του ο Καζαντζάκης και μέσα από τα λόγια του Ζορμπά είναι σαν να βάζει την λέξη άνθρωπος να ισούται με την λέξη άνθρωπος. Η αλήθεια είναι ότι η εποχή μας, μας εγκλωβίζει από αυτό που ονομάζουμε ελεύθερος.
– Η επιτάφια ρήση του Καζαντζάκη: ”Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος”, πόσο σε εκφράζει ως σύνοψη ζωής;
Απόλυτα νομίζω, γιατί είναι σαν ένας βατήρας για να ζήσεις μια πιο όμορφη και ελεύθερη ζωή. Η ζωή μας απαιτεί να έχουμε χρήματα, αυτοκίνητα, να αγοράζουμε ακριβά πράγματα, όμως η ουσία είναι άλλη και κρύβεται στα απλά πράγματα. Το να μην φοβάσαι ισοδυναμεί με το να ρισκάρεις, να κινείσαι, να κάνεις διαφορετικά πράγματα, αλλά να προχωράς και να μαζεύεις εμπειρίες. Όταν ελπίζεις είναι σαν να μην φτάνεις ποτέ στο στόχο, ενώ ο στόχος είναι δίπλα σου, μπροστά σου και πρέπει να τον ζεις…
– Ποιο στοιχείο του έργου θεωρείς ότι συναρπάζει και συγκινεί τον κόσμο το ίδιο έντονα με το 1947, πρώτο έτος κυκλοφορίας του;
Νομίζω για εμένα, προσωπικά τουλάχιστον, είναι η σχέση που έχει ο Ζορμπάς για το χορό και η φράση που λέει ο ίδιος: ”δεν ξέρεις πόσα πράγματα λέγονται με το χορό”. Εγώ προσωπικά, ταυτίζομαι με αυτό! Εδώ , όμως, κρύβεται και κάτι άλλο, ότι ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε αυτό το έργο μέσα στην κατοχή και το να προτείνεις και να γράφεις ένας μυθιστόρημα που έχει σχέση με τη χαρά της ζωής, είναι για εμένα μάθημα… Και αυτό είναι ο Ζορμπάς, όποια καταστροφή και αν γίνει θα συνεχίσουμε φίλε μου…
– Ο Καζαντζάκης θεωρεί πως “ο μόνος ανθρώπινος δρόμος της λύτρωσης” είναι να μετουσιώνεις το αναπόφευγο σε δικιά σου λεύτερη βούληση”. Ποια είναι η δική σου σχέση με όσα δεν γίνεται να αποφύγεις;
Έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή… Είναι πολλά πράγματα που δεν μπορείς να αποφύγεις, αλλά πορεύεσαι με αυτά, μαθαίνεις από αυτά , δημιουργείς την ίδια την προσωπικότητά σου και όσο πιο πολύ ταξιδεύεις με αυτά, τόσο πιο ζωντανός άνθρωπος γίνεσαι. Όλη η ζωή κρύβει καθημερινά αναπόφευκτα πράγματα, αν δεν υπήρχαν αυτά, δεν θα είχε νόημα η ζωή.
– Ποια σκηνή του έργου σε μάγεψε και ενέδωσες στην πρόκληση να ζωντανέψεις, να βάλεις τη δική σου πινελιά;
Δεν είναι μόνο μια σκηνή, είναι ολόκληρο το μυθιστόρημα που, όταν το διάβασα μικρός ακόμη, με ενθουσίασε, με μάγεψε και μου έδωσε έναν τρόπο να σκέφτομαι τα πράγματα, γιατί δεν είναι μόνο ο χαρακτήρας του Ζορμπά. Είναι η σχέση του Ζορμπά με τον συγγραφέα. Είναι η σχέση που έχουμε με τη ζωή και τη γνώση, τη χαρά και την λύπη, τη ζωή και τον θάνατο, την λύτρωση και την καταστροφή, το φως και το σκοτάδι, το δίκαιο και το άδικο… Και πως τελικά μέσα από αυτές τις συγκρούσεις μπορείς να ζήσεις μια πιο ελεύθερη ζωή!
-Ο Ζορμπάς χορεύει για να ξεσκάσει και να πει όσα δεν μπορεί. Ποια είναι η δική σου σχέση με το χορό;
Χορεύω από πολύ μικρός και εγώ. Ήμουν στο χορευτικό συγκρότημα της ”Ευρωκυψέλης”! Ακόμη και αν βρεθώ σε ένα χώρο και οι άλλοι δεν χορεύουν, εάν μου αρέσει ένα τραγούδι θα σηκωθώ και θα το χορέψω γιατί εκφράζομαι, ξεσκάω και ξεσπάω μέσα από αυτό και βλέπω τη ζωή με άλλο μάτι. Στο έργο ο χορός συμβολίζει την ελευθερία…
– ”Φτάσε όπου δεν μπορείς”, λέει μια ρήση σε ένα βιβλίο του ο Καζαντζάκης. Μήπως είναι και το δικό σου motto στη ζωή;
Προσπαθώ να φτάσω όπου μπορώ… Πάντα βάζω καινούργιους στόχους και άμα πέσω, θα προσπαθήσω να ξανασηκωθώ…. Αυτό προτείνει και ο Καζαντζάκης μέσα από αυτή τη ρήση.
– Μίλησέ μου για τα δύο σίριαλ της φετινής σεζόν, στα οποία πρωταγωνιστείς.
Το πρώτο είναι, ”Μια νύχτα του Αυγούστου” που ξεκίνησε στην ΕΡΤ και προέρχεται από το βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ , είναι η συνέχεια κάποιων χαρακτήρων που υπήρχαν στο ”Νησί”. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά και η Ζωή Σγουρού έκανε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε. Το δεύτερο σίριαλ είναι το ”Αυτή η νύχτα μένει” στον Alpha βασισμένο στο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και προτείνει μια ζωή που βιώσαμε το έτος 1984 με μπουζούκια, νύχτα, αλκοόλ, άσματα της εποχής εκείνης και έρωτες. Είναι ένα σίριαλ, όπου το cast που παίρνει μέρος δεν έχει συνυπάρξει σε τηλεοπτική σειρά, γιατί είναι αρκετοί ηθοποιοί που δεν έχουν κάνει τηλεόραση μέχρι τώρα και έχουν μια απόσταση από το θέατρο. Επίσης, υπάρχουν νέα παιδιά που είναι από τις πρώτες τους δουλειές και πραγματικά θα λάμψουν.
– Πες μου κάτι αποκλειστικά για το Cosmopoliti;
Την επόμενη σεζόν δεν θα κάνω θέατρο, γιατί θέλω να αφιερώσω χρόνο, κάνοντας ένα δώρο στα παιδιά μου και τον εαυτό μου , καθώς και ένα reset στη δουλειά μου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο