18 Σεπτεμβρίου 1956, Καλλίπολη, Πειραιάς. Ο Γιάννης και η Μαρία Κιμούλη, φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Είναι αγόρι. Το όνομά του Γιώργος… Γιώργος Κιμούλης. Στα χρόνια που θα έρθουν ο Γιώργος Κιμούλης θα γίνει ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του καλλιτεχνικού στερεώματος, από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της χώρας μας. Αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, προσωπικότητα έντονη και πολυδιάστατη, πληθωρικός, δύσκολος, απασχολεί -σχεδόν από την πρώτη του εμφάνιση- τον Τύπο. Επιτυχημένες παραστάσεις, τηλεοπτικά σουξέ αλλά και η προσωπική του ζωή, ενδιαφέρουν πάντα τον κόσμο που τον ακολουθεί και τον στηρίζει σε κάθε θεατρική του δουλειά, όπως έγινε και το φετινό καλοκαίρι με την παράσταση “Δωδέκατη Νύχτα” που παρουσίασε σε περιοδεία.
Μεγάλωσε στην οδό Βηλαρά, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο δεν είδε καμία παράσταση, μέχρι την εφηβεία του. Ο “Πειρασμός” του Ξενόπουλου ήταν το πρώτο θεατρικό που παρακολούθησε. Χρόνια αργότερα, ο Ξενόπουλος είναι εκείνος που θα του χαρίσει μια μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία με την “Λάουρα”
Στο σχολείο είχε μεγάλη αγάπη στα Αρχαία Ελληνικά, το μόνο μάθημα όπου ήταν καλός. Παίζει μπάσκετ, του αρέσει το ψάρεμα, βλέπει ανελλιπώς στην τηλεόραση τον “Άγιο”, τον “Φυγά” και τις “Επικίνδυνες αποστολές” και 21 χρονών εμφανίζεται επαγγελματικά στο θέατρο με το “Ελεύθερο Θέατρο”. Το μεγάλο …μπαμ όμως θα γίνει με το έργο Χιτ, το 1979, δίπλα στον Δημήτρη Χορν. Αυτό ήταν και το χρονικό σημείο που καθόρισε και άλλαξε το θεατρικό πλαίσιο. Ένας πρωταγωνιστής γεννιέται.
Βαγγέλης Γκούφας, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Κιμούλης στα γυρίσματα της σειράς “Αστροφεγγιά”
Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο, μπαίνει η τηλεοπτική επιτυχία στη ζωή του. Αν και έχει προηγηθεί μια συμμετοχή στο σίριαλ Εγνατία Οδός του Δημήτρη Ποντίκα το 1978, η Αστροφεγγιά το 1980 θα τον συστήσει στο πλατύ κοινό, όπως και μια πλειάδα ηθοποιών που θα γίνουν στυλοβάτες του νεότερου θεάτρου: Γρηγόρης Βαλτινός, Μιμή Ντενίση, Δάνης Κατρανίδης, Μίνα Αδαμάκη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ράνια Οικονομίδου, Αριέττα Μουτούση, Μιχάλης Μητρούσης, Ελένη Κούρκουλα, Παύλος Κοντογιαννίδης κ.α. πρωταγωνιστούν δίπλα στους ήδη καταξιωμένους Νόρα Βαλσάμη, Νέλλη Αγγελίδου, Σταύρο Ξενίδη και Γιώργο Μοσχίδη. Σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, η σειρά -που είναι μία από τις πρώτες έγχρωμες της ελληνικής τηλεόρασης- καταφέρνει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του βιβλίου του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου στη μικρή οθόνη, γίνεται μεγάλη επιτυχία και καθιερώνει τον Γιώργο Κιμούλη.
Αμέσως μετά την Αστροφεγγιά, σειρά έχει η Λάουρα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου, που θα απογειώσει την καριέρα του. Ο νεαρός επιπόλαιος Φρέντος Κοζάλες, που πολιορκεί ερωτικά την ξαδέλφη του Λάουρα, θα κατακτήσει τους θεατές που αφήνονται στη μαγεία της ερμηνείας του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος έδωσε στο ρόλο μια διάσταση που ούτε ο Ξενόπουλος δεν θα είχε σκεφτεί.
Τότε μπαίνει στην καλλιτεχνική του ζωή και το σινεμά. Ο Γιάννης Φαφούτης μεταφέρει στο πανί, την πραγματική ιστορία του Θόδωρου Βενάρδου, του ανθρώπου που ξεφτίλισε με μυθικό τρόπο τη δικτατορία, ληστεύοντας τράπεζες κρατώντας πάντα ένα μπουκέτο λουλούδια. Η ταινία έχει τον τίτλο Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που είχε την ικανότητα να διακρίνει το ταλέντο, ακόμα και στις χειρότερες παραστάσεις, ξεχωρίζει τον Γιώργο Κιμούλη και τη σεζόν 1982-83, του εμπιστεύεται το ρόλο του Αρμάνδου στην Κυρία με τις καμέλιες, σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι, με Μαργαρίτα Γκοτιέ την ίδια φυσικά. Παρά τις προσδοκίες, Βουγιουκλάκη και Κιμούλης δεν θα έχουν χημεία στη σκηνή και η συνεργασία τους δεν θα επαναληφθεί. Η παρουσία του όμως ως συμπρωταγωνιστής δίπλα στην Εθνική μας σταρ, είναι αρκετή για να του ανεβάσει τις θεατρικές μετοχές στα ύψη.
Οι προτάσεις πέφτουν βροχή, οι προσωπικές του σχέσεις βγαίνουν στο φως, η μία επιτυχία ακολουθεί την άλλη και το φαινόμενο/οργισμένο είδωλο Γιώργος Κιμούλης χτίζει το μύθο του, όπως γίνεται με όλους τους ταλαντούχους ανθρώπους και σταρ παγκοσμίως. Παραστάσεις ορόσημο για το ελληνικό θέατρο –Το σώσε, Hello Dolly, O τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, Έγκλημα και τιμωρία, Συρανό, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Άμλετ, Και τώρα πάλι αμόκ, Αντιγόνη, Το ημέρωμα της στρίγκλας, Αντίο κορίτσι μου, Ζητείται τενόρος, Άρτσι μπούρτζι και Ελλάς, Ιβάνοφ, Δεσποινίς Τζούλια, Και τώρα οι δυο μας, Κοριολανός, Βολπόνε, Σλουθ, Οθέλος ….τι να πρωτοθυμηθείς! Από την κωμωδία στην επιθεώρηση, από το δράμα στην τραγωδία, από το κλασσικό στο σύγχρονο ρεπερτόριο, ρόλοι εξαιρετικά ερμηνευμένοι.
Το 1984 είναι η χρονιά του θριάμβου για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Νίκος Περάκης με τη Λούφα και παραλλαγή, βάζει στις αίθουσες 395.374 κόσμο -μόνο στην πρώτη προβολή- και κατακτά την πρώτη θέση ανάμεσα σε 38 ταινίες. Ο Γιώργος Κιμούλης θα αφήσει εποχή με το ρόλο του Λάμπρου, ενώ η ταινία συνεχίζει να έχει ξεχωριστή θέση στο πάνθεον του ελληνικού σινεμά, μέχρι και σήμερα. Ο Γιώργος Κιμούλης θα κάνει λιγοστές αλλά ενδιαφέρουσες ταινίες όπως Νοκ Άουτ, Εν πλω, Βίος και πολιτεία, Ένας κι ένας, Ψυχραιμία, Μαριονέτες, The Republic κ.α.
Αναρίθμητα πρωτοσέλιδα και εξώφυλλα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το …μενού της ζωής ενός επιτυχημένου καλλιτέχνη. Έτσι γίνεται και με τον Γιώργο Κιμούλη. Εκτός από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, η προσωπική του ζωή και η συμπεριφορά του απασχολούσε -και απασχολεί- ένα μεγάλο κομμάτι του Τύπου. Από τα πρώτα δημοσιεύματα που “έριχναν” φως στις σχέσεις του (άλλοτε πραγματικές, άλλοτε φανταστικές), εκείνος βγαίνει αλώβητος. Όπως είχε πει παλιότερα σε συνέντευξή του: ηθοποιός έγινα για να μπορώ να ισορροπήσω σε αυτό το ανισόρροπο περιβάλλον. Η δουλειά μου σαν ηθοποιός με βοηθάει, με λυτρώνει. Με κάνει να νιώθω όμορφα. Από τη στιγμή που έχω αυτή τη λύση, δηλαδή να μεταφέρω στη σκηνή και να κοινωνικοποιώ το ακοινώνητό μου, δεν μπορούν να με ακουμπήσουν πολλά πράγματα. Φυσικά πληγώνομαι, βασανίζομαι αλλά όταν υπάρχει η λύση να ανεβώ στη σκηνή και να πω όλα όσα έχω ποθήσει κι ονειρευτεί χωρίς κανείς να με διακόψει, τότε είμαι ευτυχισμένος.
Ο Γιώργος Κιμούλης έχει κάνει δύο γάμους. Ο πρώτος με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο δεύτερος με την Μαρία Δαμανάκη. Από το δεύτερο γάμο, έχει αποκτήσει την πολυαγαπημένη του κόρη Μαριάννα Κιμούλη που ξεχωρίζει φέτος στις τηλεοπτικές “Ψυχοκόρες”. Ξεφυλλίζοντας παλιά περιοδικά, ανακαλύψαμε ότι παραλίγο να υπήρχε και τρίτος γάμος (που ουσιαστικά θα ήταν ο πρώτος). Διαβάζοντας τον Οικογενειακό Θησαυρό του 1983, αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες του γάμου του με την Μίνα Αδαμάκη. Γνωρίστηκαν το 1977 στην παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου και μετά από έξι χρόνων σχέση, αποφασίζουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Το εξώφυλλο του περιοδικού έχει τίτλο: Ο Γιώργος Κιμούλης παντρεύεται. Ο παρτεναίρ της Αλίκης και η Μίνα Αδαμάκη στο χορό του Ησαϊα. Πριν ο μήνας βγει, ο Οικογενειακός Θησαυρός με δεύτερο εξώφυλλο μας ενημερώνει: Το’ σκασε από την εκκλησία. Ο Γιώργος Κιμούλης άφησε την νύφη και βρήκε νέα αγάπη (την νεαρή ηθοποιό Πέγκυ Σταθακοπούλου που τότε γνώριζε μεγάλες δόξες με το σίριαλ Η κάθοδος). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: και στα δύο τεύχη, υπάρχει συνέντευξη του ηθοποιού που απαντά. Ίσως είναι η πρώτη – και τελευταία- φορά που συμβαίνει αυτό. Για ό, τι θα γραφτεί στο μέλλον σχετικά με τις προσωπικές του σχέσεις, ο ίδιος δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει καμιά.
Γαμπρός δίπλα στην Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Ο Γιώργος Κιμούλης με την δεύτερη σύζυγό του Μαρία Δαμανάκη, την Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Λαλιώτη.
Επίλογος από το πρόγραμμα της παράστασης Αντιγόνη, που είχε γράψει ο ίδιος:
Η αγωνία της ύπαρξης στο μεταίχμιο φύσεως και πόλεως, η απόπειρα επανασύνταξης των κοσμικών και προσωπικών δυνάμεων που θα αναγεννήσουν το ανθρώπινο ον και το περιβάλλον του, ο αγώνας του ανθρώπου ως δημιουργού που συνειδητοποίησε τα λάθη της δημιουργίας του, μπορεί να υποβάλλει μια θετικότητα μέσα στην απόλυτη άρνηση. Η μη παραίτηση -επουδενί συμφιλίωση! -του ηττημένου δημιουργού φαίνεται να εγκαθιστά ένα στοιχείο τυχαιότητας από το αναγκαστικά μοιραίο της ανθρώπινης πτώσης. Κι εδώ ίσως μπορούμε ν’ ανασάνουμε…
Με τους γονείς του Γιάννη και Μαρία
Με την κόρη του Μαριάννα σε μικρότερη ηλικία
Με τον -κατά επτά χρόνια νεότερό του- αδελφό, σκηνοθέτη Κώστα Κιμούλη
Θάνος Καληώρας και Γιώργος Κιμούλης στην επιθεώρηση Και τώρα πάλι αμόκ
Και τώρα πάλι αμόκ
Συλλεκτικό εισιτήριο της παράστασης
Ο Μιχάλης ο σφυρίχτρας στην παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου
Διαφημιστικό για το Hello Dolly με την Σμαρούλα Γιούλη
Γιώργος Κιμούλης, Αλέκος Σακελλάριος και Μαρία Ιωαννίδου στο “Θέατρο της Δευτέρας: Το τρις εξαμαρτείν”
Ο αφελής: Νίκος Τσούκας, Άννα Παϊτατζή, Γιάννης Γιωνάκης, Πωλίνα Γκιωνάκη, Γιώργος Κιμούλης
Πωλίνα Γκιωνάκη, Γιώργος Κιμούλης
Αρμάνδος στην Κυρία με τις καμέλιες
Η κωμωδία των παρεξηγήσεων: Γιώργος Κιμούλης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Βολπόνε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης
Άγραφος νόμος
Περάστε την πρώτη του μηνός
Ο πεταλούδας πάει στον Παράδεισο
Η Λάουρα είχε τέτοια επιτυχία, που περιοδικό της εποχής τη δημοσίευε σε συνέχειες
Αφίσες με τα νεανικά είδωλα της δεκαετίας του ΄80: Τομ Σέλεκ, Τζόαν Κόλινς, Γιώργος Κιμούλης
Άλκις Κούρκουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργος Κιμούλης στη σειρά: Ξέχασέ με
Με την Μαρία Δαμανάκη στο γάμο της Νόνικας Γαληνέα
Γιώργος Κιμούλης, Αγλαϊα Παππά: Και τώρα οι δυο μας
Δάφνες και πικροδάφνες (2015-16). Θέατρο Μουσούρη
Δωδέκατη Νύχτα (καλοκαίρι 2023)
Σχόλια για αυτό το άρθρο