Στην αρχή ήταν ευθυμογράφημα, έγινε βιβλίο, τραγούδι, νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων, πολεμική καρτ ποστάλ, θεατρικό έργο, κινηματογραφική ταινία, ραδιοφωνική εκπομπή, τηλεοπτικό σίριαλ και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μας διασκεδάζει και να μας ψυχαγωγεί. Η Μαντάμ Σουσού, η ηρωίδα-φαινόμενο που έγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς έκανε την εμφάνισή της το 1938, στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός» σαν ευθυμογράφημα με τίτλο «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς». Για δύο χρόνια (1938-1940), η ακατάδεκτη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά κρατάει συντροφιά στους αναγνώστες του περιοδικού που την αγαπούν όσο καμιά άλλη. Το 1940 ο Δημήτρης Ψαθάς κάνει μία συρραφή των αυτοτελών περιπετειών της και έτσι, η Μαντάμ Σουσού με υπότιτλο Η πυργοδέποινα του Βούθουλα γίνεται βιβλίο. Αν και κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1940, μέσα στην κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, πουλάει 4.000 αντίτυπα και μέσα σε ένα μήνα εξαντλείται! 300 αντίτυπα από την πρώτη έκδοση του βιβλίου προσφέρθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την ψυχαγωγία των τραυματισμένων στρατιωτών του Ελληνοιταλικού πολέμου. Μετά την κατοχή ο Δημήτρης Ψαθάς εμπλούτισε το βιβλίο σε μία δεύτερη πιο ολοκληρωμένη έκδοση που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους με τίτλους: «Βούθουλας» και «Κολωνάκι».
Η Μαντάμ Σουσού που εισέβαλε δυναμικά στην ελληνική γλώσσα ως ρήμα και προσδιοριστικό επίθετο (σουσού, σουσουδίζω) μετά το ευθυμογράφημα και το βιβλίο, έγινε τραγούδι (το 1940 σε μουσική Λεό Ραπίτη και το 1986 σε μουσική Διονύση Τσακνή), νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων (με την Μαρίκα Νέζερ 1940), πολεμική καρτ ποστάλ με την Σουσού και τον Μουσολίνι (από τον κορυφαίο γελοιογράφο Φωκίωνα Δημητριάδη 1940), θεατρικό έργο , κινηματογραφική ταινία, ραδιοφωνική εκπομπή και τηλεοπτικό σίριαλ, αρχικά με την Άννα Παϊταζή και τον Δημήτρη Καλλιβωκά το 1972 και αργότερα, το 1986, με την ΄Αννα Παναγιωτοπούλου και τον Θανάση Παπαγεωργίου.
Κυριακή του Πάσχα, 4 Μαΐου 1986 προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο από το έγχρωμο remake με την Άννα Παναγιωτοπούλου στον ομώνυμο ρόλο που θα αφήσει εποχή. Η Άννα Παναγιωτοπούλου με 15 χρόνια καριέρα στο θέατρο, μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου και της Ελεύθερης Σκηνής, δεν είναι αναγνωρίσιμη από το πλατύ κοινό. Την γνωρίζουν οι θεατρόφιλοι που την ακολουθούν πιστά σε κάθε της θεατρική εμφάνιση. Η “Μαντάμ Σουσού” και ο Θανάσης Παπαγεωργίου που την πρότεινε για τη σειρά, της άνοιξαν την πόρτα για μια μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση και επιτυχίες όπως “Οι τρεις Χάριτες” και το “Ντόλτσε Βίτα” και την κάνουν σούπερ σταρ. Η Άννα Παναγιωτοπούλου σφραγίζει με την ερμηνεία της το διαχρονικό έργο του Δημήτρη Ψαθά και από εκεί και μετά, κάθε σύγκριση με τις επόμενες Σουσούδες, είναι αναπόφευκτη. Άννα Παναγιωτοπούλου και Μαντάμ Σουσού ταυτίζονται και μέχρι σήμερα, παραμένει αξεπέραστη η ταύτιση αυτή.
Η σειρά γυρίζεται από τα Studio Ατα με σκηνοθέτη τον Θανάση Παπαγεωργίου που ερμηνεύει και τον Παναγιωτάκη, ενώ ο Άγγελος Αντωνόπουλος υποδύεται τον Καντακουζηνό. Η σειρά είναι το υψηλότερο σε τηλεθέαση πρόγραμμα και κρατά δυο χρόνια (26 επεισόδια).
Η ιστορία εκτυλίσσεται στη φτωχογειτονιά του Μπύθουλα, του σημερινού Κολωνού και στο Κολωνάκι. Η Σουσού Παναγιώτου (Άννα Παναγιωτοπούλου) είναι μια φαντασιόπληκτη και μεγαλομανής -πλην πάμφτωχη- γυναίκα, η οποία ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά των Αθηνών. Όταν ανέλπιστα κληρονομεί μια περιουσία, εγκαταλείπει τον φτωχό ψαρά σύζυγό της (Θανάσης Παπαγεωργίου) και μετακομίζει στο Κολωνάκι, μπλέκοντας με έναν επικίνδυνο προικοθήρα, τον Μηνά Κατακουζηνό (Άγγελος Αντωνόπουλος).
Παίζουν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νατάσα Ασίκη, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Δήμητρα Ζέζα, Έρση Μαλικένζου, Νεφέλη Ορφανού, Νίκος Γαροφάλλου, Τάσος Χαλκιάς, Ευδοκία Σουβατζή, Κώστας Κοντογιάννης, Περικλής Λιανός, Τάσος Μασμανίδης, Μαίρη Κατσιμπάρδη, Αλέκος Ζαρταλούδης, Παύλος Χαϊκάλης, Ντίνος Δουλγεράκης, Σπύρος Κουβαρδάς, Νίκος Κάπιος, Γιώργος Σαπανίδης, Εμμανουέλα Αλεξίου, Γεωργία Καλλέργη, Ρέα Χαλκιαδάκη, Τώνης Γιακωβάκης, Δημήτρης Πανταζής, Πάνος Βασιλειάδης, Γιώργος Γιανναράκος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Γαλήνη Τσεβά, Παναγιώτης Σουπιάδης, Λία Κονταξάκη, Ελένη Παράβα, Μαργαρίτα Λούζη, Αριέττα Μουτούση, Θόδωρος Δημήτριεφ, Μάγδα Μαυρογιάννη, Αλέκος Κούρος, Ελένη Καψάσκη, Χριστίνα Στόγια κ.ά.
Θανάσης Παπαγεωργίου, Άννα Παναγιωτοπούλου. Μαντάμ Σουσού στο Μπύθουλα
Άγγελος Αντωνόπουλος, Άννα Παναγιωτοπούλου. Μαντάμ Σουσού στο Κολωνάκι
Μετά από 48 χρόνια, η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάζεται ξανά στο θέατρο, τη σεζόν 1998-1999 στο θέατρο «Βρετάνια» σε μία φιλόδοξη παραγωγή του Κάρολου Παυλάκη, για πρώτη φορά, σε μορφή μουσικής κωμωδίας. Πρωταγωνίστρια, η αγαπημένη του κοινού τηλεοπτική «Μαντάμ Σουσού», Άννα Παναγιωτοπούλου με τον Σταύρο Παράβα, στο ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Νίκο Γαλανό, στο ρόλο του Μηνά Καντακουζηνού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την εκπληκτική μουσική της παράστασης ο Διονύσης Τσακνής και τους στίχους των τραγουδιών η Μαριανίνα Κριεζή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Γιώργος Ασημακόπουλος.
Η Σουσού δίνει δεξίωση στα μέγαρά της στο Κολωνάκι:
Σουσού: Το σημερινόν σουαρέ δίδεται προς τιμήν του Πλάτωνος και θα λάβει μορφήν αρχαίου συμποσίου, μολονότι εις τους μπουφέδες μου υπάρχει ποικιλία ποτών και φαγητών, που ούτε στον ύπνο τους δεν είδαν οι αρχαίοι…
Κυρία Σμίγλερ: Μα, μαντάμ, οι αρχαίοι ήσαν λιτοδίαιτοι…
Σουσού: Εξ ου και απέθαναν όλοι!!!
Ο καθηγητής των Γαλλικών καταφθάνει στα ανάκτορα της Σουσούς για το μάθημα:
-Κάθησε, πτωχέ άνθρωπε! Παρλέ βου φρανσαί, μουσιού;
-Παρντόν;
-Παρλέ! Μην εντρέπεσθε κύριε καθηγητή! Δεν ημπορώ να σας παραλάβω και να πλερώνω τα ωραία μου λεπτά και να είσθε κουμπούρας!!! Παρλέ εν πε! Πουρκουά θέλω να ελέγξω τα γαλλικούλια σας αν είναι εκ Παρισίων ή μήπως είναι τίποτις γαλλικούλια που εξεμάθατε από τα γκαρσόνια του Τζι-Μπι και του Ζόναρς… Αλόρ! Κουράζ, πώβρ χομ!
-«Ομ», μαντάμ, γιατί το «ας» δεν προφέρεται…
-Είσθε και αναιδής βλέπω! Σιλάνς! Ορίστε μας! Ψωμί δεν έχει να φάει και έχει την αξίωσις να έχει προφορά καλύτερη από μένα που έχω εκατομμύρια!
Ο γιατρός επισκέπτεται τη Μαντάμ Σουσού στα ανάκτορά της στο Κολωνάκι. Αφού την εξετάζει:
-Ακούστε, μαντάμ, έχετε κοιλιακά.
-Κοιλιακά εγώ; Φαίνεται πως είσθε μαθημένος από τίποτις γυναικούλες του λαού που έχετε πελάτισσες και που έχουν ασθένειες λαϊκές! Εγώ δεν σας πλερώνω τόσα λεπτά για να μου πείτε πως έχω κοιλιακά, ανόητε!
-Ηρεμήστε, μαντάμ. Μήπως τις τελευταίες μέρες ήπιατε πουθενά νερό μολυσμένο;
-Μολυσμένο και βρόμικο νερό πίνεις εσύ και η οικογένειά σου, βλάξ! Εγώ πίνω νερό μόνο στο Τζι-Μπι! Ακούς εκεί να λέει στη βασίλισσα του Κολωνακίου ότι έχει κοιλιακά ωσάν να επρόκειτο περί περί καμιά πλύστρα!
Σχόλια για αυτό το άρθρο