Η πρώην οικονομική σύμβουλος γράφει ιστορία στο ισπανικό πρωτάθλημα ως διευθύνουσα σύμβουλος της Έλτσε. Πριν την ενδιαφέρουσα συνέχεια, αξίζει να δείτε εδώ τα πιο δυνατά προγνωστικά στοιχήματος για σήμερα.
Η άνοδος ήρθε για την Έλτσε στις 23 Αυγούστου αυτής της χρονιάς, όταν η σφυρίχτρα ακούστηκε στο παιχνίδι κόντρα στη Χιρόνα. Με νίκη 1-0 εξασφάλισε θέση στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας για την επόμενη σεζόν. Ήταν στιγμή απόλυτης χαράς για τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και τους οπαδούς της Έλτσε. Όπως και για τη διευθύνουσα σύμβουλο, Πατρίσια Ροντρίγκεθ. Ωστόσο, από το επόμενο πρωινό κιόλας ήταν ώρα άπαντες να πιάσουν δουλειά. Στη διάθεσή τους είχαν λίγο παραπάνω από έναν μήνα για να προετοιμάσουν κατάλληλα την ομάδα, ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις κορυφαίες ομάδες της χώρας στην ανώτατη κατηγορία.
Λίγο καιρό μετά, οι νίκες με την Έιμπαρ (0-1) και την Αλαβές (0-2) ήρθαν σχετικά εύκολα. Εκείνη που ξεχώρισε, όμως, ήταν αυτή κόντρα στη δυνατή Βαλένθια με 2-1. Η Έλτσε κατάφερε να κάνει συγκομιδή 10 βαθμών στις πέντε πρώτες αγωνιστικές της νέας σεζόν. Από όλες τις απόψεις, ήταν μία εξαιρετική εκκίνηση, δεδομένου ότι η ομάδα δεν ρίχτηκε στη μάχη με πολλές προσδοκίες. Επιπλέον ο προϋπολογισμός της κρατήθηκε χαμηλά, ενώ ο χρόνος που είχε για προετοιμασία ήταν λίγος.
“Μόλις έναν μήνα μετά τον προβιβασμό στις 23 Αυγούστου, ξεκινήσαμε τη νέα σεζόν παίζοντας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, οπότε η περίοδος προετοιμασίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη», εξηγεί η Πατρίσια Ροντρίγκεθ σε δηλώσεις της.
“Ήμασταν πολύ απασχολημένοι αυτό το διάστημα. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων για να ενσωματώσουμε περισσότερους από δέκα νέους παίκτες στην ομάδα. Τη μέρα που έληγε η μεταγραφική περίοδος, ενισχυθήκαμε με τέσσερις ποδοσφαιριστές. Είμαστε ευχαριστημένοι με τους παίκτες που έχουμε στην ομάδα. Θεωρούμε ότι έχουμε δημιουργήσει μία σοβαρή, έξυπνη και ανταγωνιστική ομάδα, που διαχειρίζεται την ισορροπία μεταξύ της αναμενόμενης απόδοσης των παικτών στο γήπεδο και του προϋπολογισμού που μας επιτρέπεται να επενδύσουμε”.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξεις μία ομάδα δεύτερης κατηγορίας σε πρώτης. Ακόμη χειρότερα όταν κορμός βασίστηκε σε προϋπολογισμό που ήταν μικρός και για τα δεδομένα της δεύτερης κατηγορίας.
“Την περασμένη σεζόν, ο προϋπολογισμός μας ήταν ο χαμηλότερος της Λα Λίγκα 2, αν εξαιρέσει κανείς τις ομάδες που προωθήθηκαν τη χαμηλότερη κατηγορία. Φυσικά, η άνοδος δεν ήταν ο αρχικός μας στόχος για τη σεζόν. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ήταν να αποφύγουμε τον υποβιβασμό”, τονίζει η Ροντρίγκεθ.
Το θρίλερ της ανόδου
Η Έλτσε πέτυχε πολλά περισσότερα από τον αρχικό της στόχο. Τερμάτισε έκτη και πήρε μέρος στα πλέι οφ ανόδου. Η πορεία της, όμως, πραγματοποιήθηκε με δραματικό τρόπο, εξ’ αιτίας του επονομαζόμενου “Φουένλαγκειτ”.
Η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Λα Λίγκα 2 είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. Η Έλτσε βρισκόταν έβδομη στην κατάταξη, δύο βαθμούς πίσω από τη Φουενλαμπράδα, που καταλάμβανε την τελευταία θέση που οδηγούσε στα πλέι οφ. Η Έλτσε κέρδισε τον αγώνα με τη Ρεάλ Οβιέδο (2-1), αλλά αυτός της Φουενλαμπράδα δεν πραγματοποιήθηκε.
Το παιχνίδι αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού και τις επόμενες δύο εβδομάδες υπήρξε έντονος διάλογος για το θέμα. Η αντίπαλός της στο συγκεκριμένο ματς Ντεπορτίβο, που είχε ήδη υποβιβαστεί, έκανε αρκετά παράπονα. Τελικά, ο αγώνας πραγματοποιήθηκε αισίως στις 7 Αυγούστου. Η Έλτσε χρειαζόταν τη νίκη της αδιάφορης Ντεπορτίβο, που ήρθε με γκολ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων για το 2-1, στέλνοντάς την στα πλέι οφ.
Οι τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ήταν περίεργες, αφού οι παίκτες της Έλτσε έπρεπε να αναβάλουν τις διακοπές τους λόγω της πολύ μικρής πιθανότητας να πάρουν μέρος στα πλέι οφ.
“Για εβδομάδες, συνεχίσαμε την προπόνηση μόνο για αυτή την περίπτωση, επειδή το παιχνίδι έπρεπε να δοθεί για να ολοκληρωθεί επίσημα η κανονική σεζόν. Ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε το κίνητρο στην ομάδα σε μία τόσο αβέβαιη κατάσταση”, θυμάται η Ροντρίγκεθ.
Η αλλαγή σε όλα τα επίπεδα
Στην προσπάθεια συμμετείχε ενεργά ο προπονητής Πατσέτα, που οδήγησε την ομάδα του σε δεύτερη άνοδο στις τρεις σεζόν του στο “Μαρτίνεθ Βαλέρο”. Το γεγονός ότι το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε ήταν έκπληξη. Η Έλτσε προσέλαβε τον Αργεντινό Χόρχε Αλμιρόν ως αντικαταστάτη του, που δεν είχε εμπειρία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η Ροντρίγκεθ παραδέχεται πως η απόφαση δεν ήταν απλή: “Γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολο να το καταλάβουν οι οπαδοί μας. Αλλά έχουμε πάντα την ευθύνη να προσπαθήσουμε για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό της σεζόν. Η απόδοση της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ήταν εξαιρετική και είμαστε ευγνώμονες για αυτό”.
Μία από τις αντιδράσεις για τον προπονητή αφορούσε τον εκπρόσωπό του, Κρίστιαν Μπραγκάρνικ, που ήταν πλειοψηφικός μέτοχος της Έλτσε από την προηγούμενη χρονιά. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, η Ροντρίγκεθ είχε να πει τα εξής: “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Χόρχε Αλμιρόν ανέλαβε την ομάδα με την αξία του. Έχει ένα καλό υπόβαθρο. Οδήγησε τη Λανούς στον δεύτερό της τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της και έφτασε στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2017. Επιπλέον, ισπανικές ομάδες όπως η Θέλτα και η Λας Πάλμας ενδιαφέρθηκαν για εκείνον το 2017 και το 2018. Νομίζω ότι αποδίδει άριστα, παρακινώντας τους παίκτες, ενώ η φιλοσοφία του έχει να κάνει με σκληρή δουλειά”.
Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της Έλτσε στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Αλμιρόν σίγουρα κέρδισε τους οπαδούς. Ο στόχος αυτή τη χρονιά είναι απλώς να αποφευχθεί ο υποβιβασμός και, αν χρειάζονται 40 βαθμοί, τότε η Έλτσε είναι ήδη στο ένα τέταρτο του δρόμου.
Όσον αφορά τους στόχους εκτός γηπέδου, η Ροντρίγκεθ αναφέρει: “Από τότε που ήρθα στην ομάδα, ετοιμάζω ένα σχέδιο, το οποίο ξεκινήσαμε την περασμένη σεζόν. Το πρώτο βήμα είναι να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσκολίες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ομάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, η στρατηγική συνεχίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία για τον σύλλογο.
Οι τρεις άξονες του σχεδίου, οι οικονομικοί, αθλητικοί και επιχειρηματικοί τομείς, καθορίζονται από τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου. Η διεθνοποίηση, η ανάπτυξη ταλέντων από άλλες χώρες, η καινοτομία και η αλλαγή είναι βασικά σημεία. Το μοντέλο που ακολουθούμε είναι να οικοδομήσουμε ένα επενδυτικό έργο στο οποίο θα επικεντρωθούμε για τη βιωσιμότητα του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα: γήπεδο, ομάδα και εγκαταστάσεις”.
Η διεθνοποίηση είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής όρος στο ποδόσφαιρο και η Ροντρίγκεθ εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. “Υποστηρίζω τη διεθνοποίηση των συλλόγων και συμφωνώ με τη στρατηγική της Λα Λίγκα σε αυτόν τον τομέα. Στην Έλτσε, αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε στην Αργεντινή, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Μαλαισία. Σε καθεμία από αυτές τις χώρες, υπάρχει ένας ειδικός λόγος και συγκεκριμένη στρατηγική για να γίνει γνωστή η Έλτσε”.
Τα οικονομικά προβλήματα και ο ρόλος τους
Το οικονομικό κομμάτι ταλαιπώρησε τους οπαδούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οδήγησε και στην πτώση της Έλτσε από τη Λα Λίγκα πριν από πέντε χρόνια. Όταν η ομάδα έπαιξε τελευταία φορά στην ανώτατη κατηγορία το 2014 – 2015, τερμάτισε 13η στο γήπεδο, αλλά υποβιβάστηκε διοικητικά.
Αυτό συνέβη αρκετά χρόνια πριν από την άφιξη τη Ροντρίγκεθ, ωστόσο περιγράφει τι συνέβη τότε και την κατάσταση που κληρονόμησε: “Ο σύλλογος υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο της Ισπανίας και το καταστατικό της Λα Λίγκα. Ο πρώην ιδιοκτήτης και οι διαχειριστές του συλλόγου δεν τακτοποίησαν τα χρέη προς τις φορολογικές αρχές εντός της καθορισμένης προθεσμίας και δεν διαπραγματεύτηκαν την αναβολή της πληρωμής ή την παροχή εγγυήσεων για το χρέος.
Οι οπαδοί άξιζαν να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, αλλά δυστυχώς άλλοι παράγοντες τους εμπόδισαν και έπρεπε να περάσουν εκείνη την πολύ δύσκολη εμπειρία. Τώρα προσπαθούμε να τους δώσουμε πίσω τον ενθουσιασμό τους σιγά-σιγά”.
Παραδόξως, η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος βρέθηκε πολύ κοντά στον υποβιβασμό και το 2015, έχοντας τότε τον ρόλο της διευθύντριας οικονομικών της Έιμπαρ. Η βασκική ομάδα τερμάτισε στη ζώνη υποβιβασμού τη σεζόν 2014 – 2015, αλλά γλίτωσε όταν η Έλτσε έπεσε.
Και άλλες πρωτιές για τη Ροντρίγκεθ
Το 2016, προήχθη ως διευθύνουσα σύμβουλος της Έιμπαρ και έγινε μία από τις λίγες γυναίκες που κατέχουν τέτοια θέση στο άθλημα. Αυτή τη σεζόν, μάλιστα, η Ροντρίγκεθ είναι η μοναδική στη Λα Λίγκα. Η ίδια μιλάει για το γεγονός αυτό: “Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον αθλητισμό. Τα διοικητικά συμβούλια χωρίς ποικιλία δεν έχουν πολλές προοπτικές να προωθήσουν τη σωστή λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δείξω στις μελλοντικές γενιές ότι υπάρχουν γυναίκες σε αυτές τις θέσεις γιατί πάντα λέω ότι αν δεν μπορούμε να δούμε κάτι, τότε δεν υπάρχει. Πρέπει να εξηγήσουμε ο αθλητισμός είναι ένας χώρος όπου οι γυναίκες μπορούν να είναι ηγέτες”.
Η Ροντρίγκεθ δεν έχει γράψει ιστορία μόνο με συλλόγους, καθώς έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της Λα Λίγκα 2. Με την άνοδο της ομάδας, η θητεία της κράτησε για λίγο, αλλά ήταν όπως δηλώνει άκρως ικανοποιητική: “Ήμουν αντιπρόεδρος για σύντομο χρονικό διάστημα επειδή εκπροσωπούσα ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία και όταν η Έλτσε ανέβηκε, δεν μπορούσα να συνεχίσω στη θέση.
Ήταν μία σύντομη και έντονη εμπειρία. Δούλεψα σκληρά για να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου από άλλους συλλόγους της κατηγορίας, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά τους. Επίσης, τους ενημέρωσα σχετικά με τη στρατηγική της Λα Λίγκα και τις αλλαγές λόγω του Covid – 19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”.
Μέχρι το 2014, η Ροντρίγκεθ εργαζόταν στον χρηματοοικονομικό τομέα και ανέλαβε τον ρόλο της οικονομικής διευθύντριας μέσα στο έτος. Έξι χρόνια, δύο ομάδες και μία θέση αντιπροέδρου στη λίγκα μετά, αναφέρει τα ακόλουθα: “Ήταν σημαντική η αλλαγή στη μετάβαση από μία μεγάλη πολυεθνική σε μία εταιρεία με πολύ μικρή δομή που άρχισε να γίνεται επαγγελματική. Η πρόκληση ήταν τόσο μεγάλη όσο και ελκυστική. Γι ‘αυτό αποφάσισα να προχωρήσω.
Τώρα, χωρίς αμφιβολία, μπορώ να πω ότι ήταν μία πολύ καλή απόφαση. Λατρεύω τις προκλήσεις. Μου αρέσει να βελτιώνω συνεχώς τον εαυτό μου και η συμμετοχή μου στην Έιμπαρ ήταν μία ευκαιρία να ξεκινήσω κάτι νέο. Ήταν μια διαφορετική δουλειά και αυτό μου επέτρεψε να συνεχίσω να αναπτύσσομαι επαγγελματικά”.
Σχόλια για αυτό το άρθρο