Η δεύτερη μέρα του Ιουνίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Εργατών του Σεξ, (International Sex Workers Day), ως φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ. Το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, έχει και αυτό τους εργάτες του, οι οποίοι δουλεύουν με άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες και πολλές φορές υφίστανται τη βία της κοινωνίας και της αστυνομίας. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, ας θυμηθούμε εταίρες, πόρνες, παλλακίδες και ιερόδουλες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που έμειναν στην Ιστορία.
H Φρύνη ήταν η πιο διάσημη εταίρα της αρχαίας Αθήνας. Γεννήθηκε το 371 π.Χ. και το πραγματικό της όνομα ήταν Μνησαρέτη. Η Φρύνη είχε ένα εφηβικό, λευκό κορμί, υπέροχο πρόσωπο, κοφτερό μυαλό και είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία από το επάγγελμά της. Φιλόσοφοι, πολιτικοί, συγγραφείς και πλούσιοι της εποχής, επιζητούσαν τα χάδια αλλά και τη συντροφιά της.
Κάποια στιγμή κατηγορήθηκε από έναν παλιό εραστή της ότι θέλει να εισάγει στην πόλη “καινά δαιμόνια” να φέρει δηλαδή νέους θεούς για να διαφθείρει τις νέες γυναίκες και την πήγαν στο δικαστήριο. Την υπεράσπισή της ανέλαβε ένας ρήτορας που την λάτρευε, ο Υπερείδης. Όταν κάποια στιγμή στην ακροαματική διαδικασία φάνηκε να χάνει τη δίκη, ο Υπερείδης τράβηξε με ορμή τον χιτώνα της Φρύνης και έδειξε στους εμβρόντητους δικαστές το γυμνό κορμί της. Αυτοί, βλέποντας αυτή την απαράμιλλη ομορφιά, αισθάνθηκαν συμπάθεια και τελικά αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να καταδικάσουν σε θάνατο μια πανέμορφη ιέρεια της Αφροδίτης και την αθώωσαν!
Ονομαστή στην Ιστορία έμεινε η εταίρα της Κορίνθου Λαϊς. Είχε όμορφες ξανθές μπούκλες, λεπτό και καλλίγραμμο σώμα και δύο στήθη “σαν κυδώνια”. Ήταν περιζήτητη και πάρα πολύ ακριβή. Για να κοιμηθείς μαζί της έπρεπε να πληρώσεις ακριβά, με σημερινά δεδομένα γύρω στα 2000 ευρώ. Λένε πως η φράση “ου παντός ανδρός πλειν ες Κόρινθον” δηλαδή “δεν είναι για όλους τους άνδρες η Κόρινθος” αναφερόταν στις τσουχτερές τιμές της.
Μόνο ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης αδιαφορούσε για τα κάλλη της. Για να τον εκδικηθεί τον κάλεσε ένα βράδυ στο σπίτι της και όταν πήγαν να κοιμηθούν, η Λαϊς έσβησε το λυχνάρι και έβαλε στη θέση της μια κακάσχημη γριά. Ο Διογένης δεν κατάλαβε τίποτα και πέρασε όλη τη νύχτα μαζί με τη γριά. Όταν την άλλη μέρα η Λαϊδα τον έκανε βούκινο σε όλη την Κόρινθο για το πάθημά του, αυτός απάντησε “Λυχνίας σβησθείσης πάσα γυνή Λαϊς” δηλαδή “Στο σκοτάδι όλες οι γυναίκες είναι ίδιες”. Εκείνη εντυπωσιάστηκε από το πνεύμα του φιλοσόφου και του πρόσφερε μια νύχτα, μαζί της αυτή τη φορά, χωρίς να πληρώσει!
Όμως η μοίρα στάθηκε σκληρή. Πέθανε νέα από πνιγμό, όταν ένα κουκούτσι ελιάς κόλλησε στο λαιμό της…
H Aσπασία έγινε γνωστή από τη σχέση της με τον Περικλή. Γεννήθηκε το 470 π.Χ. στη Μίλητο, είχε εκπαίδευση, περιουσία και τρομερό κύκλο ανδρών με πρώτο και καλύτερο τον Περικλή. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι απέκτησε την περιουσία της επειδή είχε οίκο ανοχής, αλλά είναι πιθανό αυτή η πληροφορία να φτιάχτηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του Περικλή. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ήταν σύζυγος του μεγάλου πολιτικού και έκανε μάλιστα μαζί του ένα παιδί που ονομάστηκε κι αυτό Περικλής και εκτελέστηκε μετά την ήττα των Αθηναίων στη ναυμαχία των Αργινουσών.
Μαζί με τον Περικλή μεγαλούργησε, καθώς τον επηρέαζε περισσότερο από όλους τους άλλους. Αυτή τον έπεισε να χτίσει τον Παρθενώνα, αυτή ήταν που αναμίχθηκε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αυτή ήταν πίσω από την αποστολή δύναμης κατά της Σάμου που είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το στρατό των Αθηναίων. Επέζησε του μεγάλου λιμού και μετά το θάνατο του Περικλή δεν το έβαλε κάτω, έγινε εταίρα του Λυσικλή!
H Θαϊς ήταν η αγαπημένη εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παραμένει ως τώρα άγνωστο αν η Θαϊς προσέφερε τις υπηρεσίες της στον Αλέξανδρο, αλλά είναι σίγουρο πως ο Μέγας επιθυμούσε να την έχει συνέχεια μαζί του, παρότι ήταν ερωμένη του Πτολεμαίου Α΄.
Όταν οι Έλληνες μπήκαν και κατέλαβαν την Περσέπολη, έστησαν συμπόσιο στα ανάκτορα των Περσών βασιλέων για να γιορτάσουν τη νίκη τους Τότε, πάνω στο μεθύσι, σηκώθηκε η Θαϊς και έβγαλε ένα “πύρινο” στην κυριολεξία λόγο. Κάλεσετους Έλληνες να κάψουν το παλάτι για να εκδικηθούν τους Πέρσες που είχαν κάψει την Ακρόπολη των Αθηνών. Έδωσε μάλιστα το καλό παράδειγμα, άρπαξε ένα δαυλό και άρχισε να βάζει παντού φωτιά. Οι Έλληνες ακολούθησαν και σε λίγη ώρα η Περσέπολη είχε γίνει φλαμπέ!
H Mαρία Μαγδαληνή, ήταν πόρνη την εποχή του Χριστού. Από τα Μάγδαλα ήρθε στην Ιερουσαλήμ και σύντομα έγινε διάσημη χάρις στη σπάνια ομορφιά της. Υψηλόβαθμοι Ρωμαίοι και Εβραίοι έγιναν τακτικοί πελάτες της και απέκτησε πλούτη και δύναμη. Όλα αυτά μέχρι που συνάντησε τον Χριστό και άκουσε το κήρυγμά του. Σταμάτησε το επάγγελμά της, μοίρασε στους φτωχούς τα πλούτη της και τον ακολούθησε σαν πιστή μαθήτρια.
Στα Απόκρυφα Ευαγγέλια αναφέρεται και σαν σύζυγος του Ιησού, που “την αγαπούσε περισσότερο από όλους τους μαθητές και την φιλούσε συχνά στο στόμα.” Όπως και να έχει, η Μαρία ήταν μια από τις μυροφόρες, όταν κατέβασαν το σώμα του Χριστού από το σταυρό και η πρώτη που τον είδε αναστημένο και μίλησε μαζί του. Μετά την Ανάληψη πήγε με την Παναγία και τον Ιωάννη στην Εφεσσο όπου και εκοιμήθη. Η Εκκλησία την ανακήρυξε Αγία και Ισαπόστολο.
H εταίρα Θεοδώρα έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Η άπληστη σεξομανής Θεοδώρα, βρέθηκε από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν τόσο αδηφάγα σεξουαλικά που μπορούσε σε μια μέρα να πάει με 10 άντρες και τους 30 υπηρέτες τους.
Όταν παντρεύτηκε τον Ιουστινιανό, πέρασε νόμους που απαγόρευαν αυστηρά την πορνεία (!), επέβαλλαν θανατική καταδίκη στους βιαστές και καθιέρωναν δικαιώματα ιδιοκτησίας των γυναικών. Στάθηκε δίπλα στον Ιουστινιανό, η μορφή της αποτυπώθηκε σε νομίσματα και ψηφιδωτά και όταν κατά τη Στάση του Νίκα ο αυτοκράτορας της είπε να φύγουν, αρνήθηκε λέγοντας το ιστορικό “Καλόν εντάφιον η βασιλεία” , δηλ. ότι προτιμά να πεθάνει σαν βασίλισσα. ΄Ετσι έπεισε τον Ιουστινιανό να μείνουν και έσωσε το θρόνο και το κεφάλι της.
H Mαντάμ ντυ Μπαρί ήταν μαιτρέσσα του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄. Άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι με πελάτες αριστοκράτες που την πλήρωναν για τις υπηρεσίες της. Προκειμένου να γίνει μαιτρέσα του βασιλιά, έκανε ένα ψεύτικο γάμο με τον αδελφό της, παραποίησε έγγραφα για να φαίνεται 3 χρόνια μικρότερη και επινόησε ένα ψεύτικο γενεαλογικό δέντρο που της έδινε ευγενικήκαταγωγή.
Μέσα σε ένα χρόνο κατόρθωσε από γυναίκα του δρόμου να πάρει τον τίτλο της μαιτρέσας του βασιλιά. Ωστόσο η εποχή που το κατόρθωσε αυτό δεν ήταν και η καλύτερη γιατί ξέσπασε η γαλλική επανάσταση. Καταδικάστηκε για τη σχέση της με τον Λουδοβίκο και αποκεφαλίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1793.
H Mάτα Χάρι ήταν εταίρα και κατάσκοπος. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαργαρίτα Ζόλε και είχε γεννηθεί στις Ολλανδικές Ινδίες. Εκεί παντρεύτηκε ένα λοχαγό του Ολλανδικού αποικιοκρατικού στρατού. Σύντομα χώρισε, έφυγε από την Ινδία και άρχισε να εμφανίζεται σε κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρουσιαζόταν ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι που σημαίνει ήλιος στα ινδονησιακά.
Είχε ολλανδικό διαβατήριο και μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα από χώρα σε χώρα όλη την περίοδο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1917 συνελήφθη από Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου. Κατηγορήθηκε επίσης ως υπαίτια για το θάνατο 50000 Γάλλων στρατιωτών. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στην περιοχή της Βενσέν.
H Γαβριέλλα ήταν η θρυλική πόρνη της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1916 στην Τραπεζούντα του Πόντου και μέχρι το 1991 που την δολοφόνησαν δεν σταμάτησε να εργάζεται. Στην αγκαλιά της μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανδρών.
Ξεκίνησε την καριέρα της 13 χρονών, στο πλοίο που τη μετέφερε στην Ελλάδα. Αφού σπούδασε στις καλόγριες, έμαθε πέντε γλώσσες, πήρε μαθήματα χορού και κοπτοραπτικής, τα παράτησε όλα και άρχισε να εργάζεται σαν αρτίστα σε ένα καμπαρέ. Με τα λεφτά που μάζεψε έχτισε ένα σπίτι στη οδό Μάρκου Ευγενικού στα Εξάρχεια και άρχισε να εργάζεται σαν ιερόδουλος.
Εκτός όμως από τις ερωτικές της υπηρεσίες, έκανε και φιλανθρωπίες, βοήθησε παιδιά να σπουδάσουν, έδωσε χρήματα σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας, μέχρι και ειδικές τιμές έκανε σε φοιτητές και στρατιώτες! Είχε πολλούς διάσημους πελάτες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πολιτικούς. Έβγαλε και βιβλίο με τίτλο “Γαβριέλλα , η ζωή μου” το οποίο ξεκινάει με τις εξής φράσεις “Εγινα ιερόδουλος γιατί εγεννήθην έτσι”.
Βαρέθηκα το μέσα... αποφάσισα να βγαίνω μέσα στην παύρη νύχτα, να βλέπω λίγη κίνηση του δρόμου, να συναντάω ανθρώπους, να φεύγει λίγο το μυαλό... ότι βλέπω, ότι σκέφτομαι, ότι μου αρέσει, θα το γράφω το βράδυ και κάθε βράδυ στην cosmopoliti... εκεί μπορείτε να ακούτε "το τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, τραγούδια σε αποκλειστική πρώτη μετάδοση, παρουσιάσεις βιβλίων και παραστάσεων... ευχαριστώ Χριστίνα Πολίτη, που με έβγαλες από το σπίτι και με έκανες cosmopoliti!
Σχόλια για αυτό το άρθρο
Κλείστε διακόπες με σκάφος απο την BednBlue.com και λάβετε έκπτωση χρησιμοποιώντας το κούπονι: cosmopoliti
Σχόλια για αυτό το άρθρο