Φίλοι μου και οι δύο πάνω από 25 χρόνια. Όταν τους γνώρισα, μετρούσαν περίπου δεκαπέντε χρόνια κοινής ζωής. Μια κοινή ζωή που κράτησε 43 χρόνια…Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς και η Μπουμπού – Μαρία- Μπαρμπαλιά, το διαχρονικότερο ζευγάρι της Αθήνας, έζησαν φέτος το τελευταίο τους κοινό καλοκαίρι…Ο Ηλίας δεν είναι πια μαζί μας…Ο αρχιτέκτονας που άλλαξε την όψη της Αθήνας, και συνέχισε και με νησιώτικες εκτάσεις στη Λήμνο και στη Μύκονο, θα κάνει σχέδια πια από ψηλά για την ομορφιά της πόλης… Ήθελε να κάνει την Αθήνα μια πόλη με πράσινο στις ταράτσες, μια πόλη με όμορφα και λειτουργικά κτίρια όπως το συγκλονιστικό Instituto Cervantes στη Μητροπόλεως. Κάνοντας ένα γοητευτικό επάγγελμα ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχει δημιουργήσει κτίρια υψηλών προδιαγραφών και είχε μεταβάλλει την αρχιτεκτονική σε τέχνη υψηλής αισθητικής – χωρίς να έχει δανειστεί και να χρωστάει τίποτα σε κανέναν.
Από την ίδρυση της εταιρίας του, το 1971, ο στόχος ήταν ο ίδιος: η κατασκευή κτιρίων που αντέχουν στο χρόνο μορφολογικά και λειτουργικά, και παρουσιάζουν πρωτοτυπία στην αρχιτεκτονική τους σύνθεση, στα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και στο πράσινο. Η ατομική κατασκευαστική επιχείρηση «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» ιδρύθηκε το 1971 από τον οικονομολόγο Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών (1963) και της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής Αθηνών. Ο ιδρυτής είχε προηγουμένως ολοκληρώσει την θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος στις οικογενειακές επιχειρήσεις «Αδερφοί Η. Μπαρμπαλιά Α.Ε. Βιομηχανία Δερμάτων» και «Υιοί Η.Μπαρμπαλιά Βιομηχανία Ελαστικών και Υποδημάτων Ρεκόρ» με έδρες στην Παιανία και στην Πειραιώς 132 αντίστοιχα. Από το 1972 έως και το 1973, η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησης, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής, ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών στην ίδια περιοχή.
Στην συνέχεια η επιχείρηση ασχολήθηκε με την κατασκευή πρωτοποριακών, για την εποχή, μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων με διαρρυθμισμένους εξωτερικούς χώρους, γνωστά ως «Studio 1,2,3,4,5», στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Το «Studio 1», στο οποίο συμμετείχε σχεδιαστικά ο αρχιτέκτονας Α. Μπίρης, απέσπασε το πανελλήνιο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επί υπουργίας Α. Τρίτση. Το 1977, τα γραφεία της επιχείρησης μεταφερθήκαν στο κτίριο μεικτών χρήσεων «Galatsi Center» στο Γαλάτσι (Αγίας Γλυκερίας 7), όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα. Το «Galatsi Center», στο οποίο συμμετείχε σχεδιαστικά ο αρχιτέκτονας Α. Μπίρης, βραβεύθηκε με το πανελλήνιο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στην κατηγορία έργων μεικτής χρήσης, του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος επί υπουργίας Α. Τρίτση.
Το 1980, χρονιά σταθμός για την επιχείρηση, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό τμήμα που εστίασε σε επαγγελματικά κτίρια υψηλών προδιαγραφών μεικτής, εμπορικής και γραφειακής χρήσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα ασχολήθηκε και με κάποιες τουριστικές αναπτύξεις σε νησιά. Επίσης, εξειδικεύτηκε στην ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων παρουσιάζοντας πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνικές.
Την ίδια χρονιά, ο Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς ίδρυσε στην Νέα Υόρκη την θυγατρική εταιρεία «Naos American Enterprise», σε συνεργασία με τον γνωστό Αμερικάνο αρχιτέκτονα D. Kenneth Specter. Η εταιρεία εστίασε σε κτηματοεπενδύσεις στο West Side της Νέας Υόρκης και μελέτες μετατροπών υπαρχόντων κτιρίων, σε υψηλών προδιαγραφών κτιρίων διαμερισμάτων, με σεβασμό στην πρωτύτερη χρήση τους και τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.
Από το 1985 έως και το 1986, πέρα από τις 100 και πλέον δημοσιεύσεις στον ελληνικό τύπο σε σχέση με τα έργα της επιχείρησης και τον ιδρυτή της, τα γνωστά Γαλλικά και Ιταλικά περιοδικά «Le Figaro» και «Casa Vogue» παρέθεσαν επτασέλιδο και πεντασέλιδο αφιέρωμα αντίστοιχα.
Από το 1987 έως και το 1991, η επιχείρηση ασχολήθηκε με το εκτενές έργο «Kifissias Plaza», ένα μοναδικό γραφειακό συγκρότημα 22.000 μ² αποτελούμενο από τέσσερεις κτιριακές μονάδες που συνδέονταν με αερογέφυρες και πύργους τηλεπικοινωνίας και εμπεριείχαν πρωτοποριακά συστήματα διαχείρισης ενέργειας που έθεσαν τις βάσεις για την εξέλιξη αυτής της παραμέτρου σε μετέπειτα κατασκευές.
Το 1991, ιδρύθηκαν 2 ακόμα θυγατρικές εταιρείες, με έδρα την Αγίας Γλυκερίας 7 στο Γαλάτσι, η «Τεχνόγνωση Α.Ε.» και ο «Ελληνικός Παράγων Α.Ε» οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα παροχής λύσεων σε θέματα ελέγχου, φυσικής και λογικής ασφάλειας καθώς και προμήθειας αμυντικού υλικού. Ανέλαβαν και εκτέλεσαν επιτυχώς το έργο της τηλεϊατρικής για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
To 1994, παρά την πάροδο 3 ετών από την ολοκλήρωσή του, το γραφειακό συγκρότημα «Kifissias Plaza» κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία των επιχειρηματικών κέντρων, στη διεθνή έκθεση και διαγωνισμό MIPIM στις Κάννες, όπου συμμετείχαν 45 χώρες και 5.500 σύνεδροι. Το «Kifissias Plaza» ήταν το μοναδικό ιδιωτικό χρηματοδοτούμενο έργο που διακρίθηκε στην κατηγορία του. Κατά την διάρκεια της ως άνω περιόδου (1993-1994), ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς παρέθεσε πολλαπλές συνεντεύξεις με θέμα την ανάγκη αναβάθμισης του Αθηναϊκού κέντρου. Επισήμανε την σπουδαιότητα της φύτευσης των ταρατσών των κτιρίων, προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο της πρωτεύουσας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει από τις ταράτσες της», της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων για την δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού περιπάτου, και της βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Από το 2000 έως και το 2003, εισχώρησαν σταδιακά στην επιχείρηση τα 3 παιδιά του Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά και δημιουργήθηκε ένας οικογενειακός πυρήνας: Ο Γιώργος Μπαρμπαλιάς, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών (1993) με Bachelor in Business Administration από το Deree College, η Έλενα Μπαρμπαλιά, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών (1996) με Bachelor of Fine Arts & Minor in Economics από το New York University, με Masters in Real Estate Development από το Columbia University και εμπειρία εργασίας από την Αμερικάνικη εταιρεία «The Marketing Directors» στην Νέα Υόρκη με αντικείμενο marketing, πωλήσεις και στρατηγικές λύσεις για όλα τα είδη κτηματομεσιτικών επενδύσεων στην Αμερική, και η Φαίη Μπαρμπαλιά, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών (1999) με Bachelor in Management and Organizational Behavior από το Deree College και με Bachelor in Finance από το Stern Business School του New York University.
Το 2003 η επιχείρηση επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς και δημιούργησε το εμπορικό κέντρο «Αδριανού 52» στο κέντρο του Μοναστηρακίου που συνδυάζει 3 δραστηριότητες όπως εμπόριο (Dressing Room), εστίαση (Coffee Room) και εκδηλώσεις (Attalos Hall). Το «Αδριανού 52» επιλέχθηκε από την εταιρεία American Express ως το κέντρο συνάντησης και παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004 για τα μέλη της και έγινε πόλος έλξης για μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού.
Στην 42χρονη πορεία της, η «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» έχει να επιδείξει αρτιότητα και πρωτοτυπία σχεδιασμού, διεθνές και ελληνικό πελατολόγιο και ποιοτικά έργα που η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Το ζεύγος Μπαρμπαλιά απέκτησε 6 εγγονάκια και ζούσε πάντα στο αριστουργηματικό σπίτι-μουσείο, όπως το αποκαλούν πολλοί, λόγω των σπάνιων έργων τέχνης που διαθέτει, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Για μένα θα αποτελούν πάντα πρότυπο ζευγαριού, με πολλή αγάπη μεταξύ τους, που είναι δυνατή να ξεπεράσει κάθε δυσκολία…
Σχόλια για αυτό το άρθρο