Ο Άρθουρ Μίλερ, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, έγραψε το έργο Ήταν Όλοι τους Παιδιά μου το 1947, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο δυνατά και διαχρονικά του δράματα. Το έργο διερευνά τις καταστροφικές συνέπειες των προσωπικών επιλογών και της ηθικής ευθύνης, ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο μεταπολεμικής κοινωνικής ανησυχίας και οικογενειακής κρίσης. Πρόκειται για μια βαθιά κριτική του αμερικανικού ονείρου και των αξιών της εποχής, οι οποίες υποτίθεται ότι βασίζονταν στην τιμιότητα και την ευημερία, αλλά συχνά συγκρούονταν με την πραγματικότητα της ηθικής υποκρισίας. Όπως τα περισσότερα έργα του Μίλερ, έτσι και το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», που έκανε πρεμιέρα χθες, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αλκυονίς και πραγματικά δεν πρέπει να το χάσετε!
H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου του Μίλερ, που το κάνουν πιο relevant από ποτέ όταν χώρες όπως οι HΠΑ πλουτίζουν από ασταμάτητους και συνεχείς πολέμους φορώντας το προσωπείο του προστάτη, την πιο παράλογα woke περίοδο υποκρισίας που έχει ζήσει ποτέ ο πλανήτης. Φυσικά θα θυμηθείτε και το “ατύχημα” στα Τέμπη και άλλα πολλά. Αλλά για να επιστρέψουμε στην παράσταση και στο ωραιότατο θέατρο Αλκυονίς, να πούμε πως τέτοια έργα δεν πρέπει να χάνονται γιατί μας θυμίζουν τι είναι πραγματικά το θέατρο όπως και οι συντελεστές που είναι η αφρόκρεμα του ελληνικού αληθινού θεάτρου.
Το cast είναι ένα κέντημα εξαιρετικών ηθοποιών με το Γιώργο Γάλλο, πιο ώριμο από ποτέ, την υπέροχη Άννα Μάσχα, που είναι η μοναδική “διάδοχος” της Έλλης Λαμπέτη , τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, ένα πολυεργαλείο στη σκηνή και τη Λίλα Μπακλέση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Μαζί τους οι επίσης εξαιρετικοί πρωτοεμφανιζόμενοι Άννα Λουιζίδη, γνωστή από τις “Ψυχοκόρες” και Δημήτρης Σέρφας.
Τα σκηνικό είναι της Μαίρης Τσαγκάρη και τα κοστούμια της Ντένη Βαχλιώτη.
Το έργο εξελίσσεται γύρω από την οικογένεια του Τζο Κέλερ, ενός επιτυχημένου επιχειρηματία που φαινομενικά έχει ζήσει το αμερικανικό όνειρο. Ο Τζο διευθύνει ένα εργοστάσιο το οποίο προμήθευε αεροπλάνα για τον αμερικανικό στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, η υπόληψη της οικογένειας και η ηθική ακεραιότητα του Τζο κλονίζονται όταν αποκαλύπτεται ότι είχε επιτρέψει να παραχθούν και να σταλούν στον στρατό ελαττωματικά εξαρτήματα, οδηγώντας σε αεροπορικά δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε νέους πιλότους. Ο γιος του, Κρις, αδυνατεί να δεχτεί τη συμμετοχή του πατέρα του σε αυτήν την απάτη, ειδικά καθώς ήταν στρατιώτης ο ίδιος και διατηρεί υψηλές ηθικές αξίες.
Το κεντρικό θέμα του έργου αφορά τη σύγκρουση μεταξύ ηθικής ευθύνης και ατομικού κέρδους, και το πώς η επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η διαφθορά και η ηθική αποτυχία του Τζο δεν είναι απλά ένα προσωπικό ατόπημα, αλλά αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα, όπου η οικονομική επιτυχία συχνά επικαλύπτει τις ανθρώπινες ζωές και τη δικαιοσύνη.
Το Ήταν Όλοι τους Παιδιά μου παραμένει μια από τις πιο ισχυρές κριτικές του αμερικανικού ονείρου και της κοινωνικής ευθύνης. Ο Μίλερ εξετάζει πώς η ατομική απληστία μπορεί να καταστρέψει όχι μόνο μια οικογένεια αλλά και να αφήσει σημάδια σε ολόκληρη την κοινωνία. Η βαθιά ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων, οι συγκρούσεις τους και η σκληρή αλήθεια που αποκαλύπτεται δείχνουν τη διαχρονική σημασία της ηθικής υπευθυνότητας, ένα μήνυμα που αγγίζει το κοινό ακόμα περισσότερο σήμερα.
Συντελεστές
Απόδοση – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Σκιαδά
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Σπένδου
Βοηθός Σκηνογράφου Β: Αλίκη Σπανουδάκη
Διανομή:
Τζό Κέλλερ: Γιώργος Γάλλος
Κέητ Κέλλερ: Άννα Μάσχα
Κρις Κέλλερ: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Άννυ: Λίλα Μπακλέση
Λύντια: Άννα Λουϊζίδη
Τζώρτζ: Δημήτρης Σέρφας
Προπώληση εισιτηρίων στο inTickets
Σχόλια για αυτό το άρθρο