Ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ανδρέας Κουλουμπής, ο λατρεμένος σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη, έφυγε από τη ζωή. Έζησαν μαζί ευτυχισμένοι 57 χρόνια…
Το όνομά της είναι λατινικό και σημαίνει «ποίημα». Ο πατέρας της ήταν ιταλικής καταγωγής και ήθελε να δώσει στα παιδιά του ωραία ονόματα… Την αδελφή της την λένε Ροζάρια. Εκείνη Κάρμεν… Κάρμεν Ρουγγέρη.
Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο πατέρας της ερωτεύτηκε με πάθος την Σαντορινιά μητέρα της και έμεινε στη χώρα μας. Η Κάρμεν και η αδελφή της γεννήθηκαν στην Αθήνα αλλά έζησαν τα παιδικά τους χρόνια σε πολλές πόλεις, διότι ο πατέρας τους ήταν καθηγητής ξένων γλωσσών και αναλάμβανε τη διεύθυνση ινστιτούτων γλωσσών. Είχε τρία πανεπιστημιακά πτυχία, μιλούσε εννέα γλώσσες και ήταν εκείνος που την ώθησε να ασχοληθεί με την τέχνη και το λυρικό τραγούδι, γράφοντάς την στο Ελληνικό Ωδείο. Μετά από έξι χρόνια σπουδών, μπαίνει και στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης κι αργότερα στη Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου.
Όταν γνώρισε τον κατοπινό σύζυγό της Ανδρέα Κουλουμπή, την απέτρεψε να ασχοληθεί με το λυρικό τραγούδι, με την αιτιολογία ότι ο ίδιος επαγγελματικός χώρος φθείρει τις προσωπικές σχέσεις. Για χάρη του λοιπόν, η Κάρμεν εγκαταλείπει τη Λυρική Σκηνή και στρέφεται οριστικά στο θέατρο. Εκτός από τις ανησυχίες της στη σκηνή του θεάτρου, η Κάρμεν -που είχε σπουδάσει και στη σχολή ABC- ζωγραφίζει. Ήταν η πρώτη ζωγράφος που λάνσαρε νυφικό, μπομπονιέρες και λαμπάδες ζωγραφιστές κι ασχολήθηκε με αυτό για οκτώ χρόνια, όταν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις δεν της επέτρεπαν να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση.
Ο γάμος της με τον Ανδρέα Κουλουμπή έγινε το 1969. Ο έρωτάς τους όμως γεννήθηκε όταν η Κάρμεν είδε στο σινεμά την ταινία “Ένας ντελικανής (1963)“ με τον Άλκη Γιαννακά, τον οποίο ντουμπλάριζε στα τραγουδιστικά σημεία ο Ανδρέας, που ήταν τότε 27 χρονών. Η Κάρμεν ακούει τη φωνή και …την ερωτεύεται! Έχει συνέχεια τη μελωδία της φωνής του στα αφτιά της κι όταν λίγο καιρό μετά συναντά τον Ανδρέα στη χορωδία της Λυρικής Σκηνής, το ειδύλλιο αρχίζει. Λατρεμένος σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη επί 57 χρόνια. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Χριστίνα και τον Βίκτωρα.
Ο Ανδρέας Κουλουμπής γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου (α’ βραβείο), προσλαμβάνεται αμέσως από την Εθνική Λυρική Σκηνή από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το 2005. Πολυτάλαντος, με εξαίρετη φωνή βαρύτονου, πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Ολύμπια το 1962 ως Μαζέττο (Ντον Τζοβάννι), αλλά και Τόνιο (Παλιάτσοι). Με την υποστήριξη του τότε Γενικού Διευθυντή της ΕΛΣ Κωστή Μπαστιά έγινε αρχικά μέλος της Χορωδίας, ενώ το 1967 μετά από πρόταση του αρχιμουσικού Αντίοχου Ευαγγελάτου έγινε σολίστ, ερμηνεύοντας έκτοτε όλους σχεδόν τους κύριους ρόλους του ρεπερτορίου του, όπως Παπαγκένο (Ο μαγικός αυλός), Κόμης του Μοντερόνε (Ριγολέττος), Τζόρτζιο Ζερμόν (Τραβιάτα), Μάκβεθ, Φίγκαρο (Οι γάμοι του Φίγκαρο) κ.ά.
Από το 1967 τραγουδάει όλους σχεδόν του πρώτους ρόλους βαρύτονου σε παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής. Το ίδιο διάστημα εμφανίζεται σε πολλά λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία και ΗΠΑ). Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο και συμμετέχει σε εγγραφές δίσκων όπερας. Είναι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Όπερας Δωματίου Αθηνών.
Την περίοδο 1977-2009 συμμετέχει στο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ψάλτη (βαρύτονος), σε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής και εμφανίζεται στις TV των χωρών αυτών. Γύρισε δίσκο με το «Άξιον Εστί» που εξαντλήθηκε σε όλες τις εκδόσεις.
Ερμήνευσε τον ρόλο του Καρυωτάκη, στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τον «Επίλογο» του Κουνάδη στο Μέγαρο Μουσικής και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε λιμπρέτο του Χρήστου Λαμπράκη, επίσης στο Μέγαρο Μουσικής. Διετέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την περίοδο 1994-1997.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή δίδασκε τραγούδι σε τραγουδιστές όπερας και ηθοποιούς. Έχει γράψει τους στίχους σε πολλές όπερες και σε όλα τα θεατρικά έργα της Παιδικής Σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη. Έχει εκδώσει συλλογή ποιημάτων, καθώς και ένα παραμύθι για παιδιά με τον τίτλο «Τα παραμύθια του Παππού».
«Θυμάμαι εκείνη τη βραδιά…. γράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη ...Ήταν όλα τόσο μαγικά ..τόσο όμορφα…Είδα για άλλη μια φορά τον Αντρέα μου νέο…να καταθέτει την ψυχούλα του εκεί ψηλά στον Λυκαβηττό…… τραγουδώντας το Αριστούργημα του Θεοδωράκη…. Γρήγορα που περνούν τα χρόνια……….πολύ γρήγορα……»
Ανδρέας Κουλουμπής, Κάρμεν Ρουγγέρη
Ανδρέας Κουλουμπής – Ισπανική ώρα_1972-73 – Αρχείο ΕΛΣ
Ανδρέας Κουλουμπής
Η Κάρμεν Ρουγγέρη με την μικρή Χριστίνα
Βίκτορας Κουλουμπής, Ανδρέας Κουλουμπής
Ανδρέας Κουλουμπής, Χριστίνα Κουλουμπή
Κάρμεν Ρουγγέρη, Ανδρέας Κουλουμπής, Χριστίνα Κουλουμπή
Σχόλια για αυτό το άρθρο