Με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς η Συλλογή αποτελείται από εικαστικά τεκμήρια ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία και τα γεγονότα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και απελευθέρωσης.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών για να τιμήσει με την παρουσία του το σημαντικό εικαστικό γεγονός και να συγχαρεί το ζεύγος των συλλεκτών, τον Γιώργο Γαϊτανάρη και την Ιώ Ντόλκα που διαμένουν μόνιμα στο Σιάτλ και ήρθαν από την Αμερική, ειδικά για τα εγκαίνια. Ανάμεσα τους άνθρωποι από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό, καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο, καθώς και από την κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα, η οποία ευχαρίστησε τους δύο συλλέκτες για τη «μέγιστη προσφορά τους στον τόπο μας. Η υλοποίηση της έκθεσης με τον αρτιότερο τρόπο, ήταν μια ευχή που πραγματοποιήθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, πόλη καταγωγής των δύο συλλεκτών, όπου και πρωτοπαρουσιάσθηκε η Συλλογή το καλοκαίρι, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους δύο συλλέκτες, οι οποίοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό και έκαναν πολύ μεγάλη επαγγελματική επιτυχία και παράλληλα ασχολήθηκαν με την Τέχνη», ενώ σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε την έκθεση στην Τρίπολη».
Ο βουλευτής Αρκαδίας και τέως υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Βλάσης, ο οποίος συνέβαλε ώστε η έκθεση να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στους «συμπατριώτες Τριπολίτες Γιώργο Γαϊτανάρη και Ιώ Ντόλκα, δύο σπουδαίους ανθρώπους, συναδέλφους από τον χώρο της υγείας, Έλληνες της ξενιτειάς, που μεγαλούργησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά κρατούν πάντα μέσα στην καρδιά τους τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα.»
Από την πλευρά του συγκινημένος ο Γιώργος Γαϊτανάρης, ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης και επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά για μας να μοιραζόμαστε τη Συλλογή μας που έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και χτίσαμε με αγάπη και προσπάθεια είκοσι χρόνων. Αυτή η Συλλογή μας έδεσε πάνω απ’ όλα με τις ρίζες μας. Για μας ήταν η ιστορία μας, ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Η Τέχνη δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να έχει πρόσβαση στο ευρύ κοινό», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα και έδωσε τη σκυτάλη στο έτερον ήμισυ την Ιώ Ντόλκα η οποία, εξίσου συγκινημένη, αλλά και χαρούμενη τόνισε:
«Η συλλογή αυτή είναι μια πράξη αγάπης από εμάς για την πατρίδα μας. Είναι μεγάλη μας τιμή να συμβάλλουμε στις εκδηλώσεις που γίνονται φέτος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η οποία είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας.» Η Ιώ Ντόλκα αναφέρθηκε στο λεύκωμα της έκθεσης, «τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε έναν καλό σκοπό την υποστήριξη της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης, η οποία ιδρύθηκε τον αιώνα της Ελληνικής Επανάστασης και συγκεκριμένα το 1893 και από τότε έχει ενεργή δράση στην πόλη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει μεγαλώσει γενιές Τριπολιτσιωτών. Διακρίνεται για την πρωτοτυπία και τον πλουραλισμό στο ρεπερτόριο της, κάτι που χαρακτηρίζει και τη δική μας Συλλογή.»
Την παρουσίαση της Συλλογής έκανε ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA HELLAS, ο οποίος συνέγραψε και τα κείμενα του πολυσέλιδου λευκώματος που συνοδεύει την έκθεση.
Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο εφοπλιστής και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Θανάσης Μαρτίνος με τη σύζυγο του, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων Βασίλειος Κορομάντζος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Τρίπολης Ελένη Καρούντζου, ο «πατριάρχης» του ελληνικού φαρμάκου, ιδρυτής της Φαρμακοβιομηχανίας DEMO Σταύρος Δέμος με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος της ομάδας Καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Γιώργος Αγγελόπουλος, o Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαος Καλτσάς, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ζωζώ Λιδωρίκη, η Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννα Σαπουντζή, ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού Δημήτριος Σκούτας με τη σύζυγο του, ο σύμβουλος του Ιδρύματος Κακογιάννη Αλέξανδρος Βασιλάκης με τη σύζυγο του, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Νίκος Ανάγνου, Αναστάσιος Μαχαίρας, Καλλιόπη Παππά και Γιώργος Χρούσος, ο δικηγόρος Σωτήρης Μπρέγιαννος, ο δικηγόρος Βασίλης Δεληβοριάς και ο αδελφός του Παναγιώτης, ο επιχειρηματίας Νίκος Κολλιόπουλος και ο Πρόεδρος Τριπολιτών Αττικής Φώτης Τούντας.
Επίσης έδωσαν το παρών η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Άννα Καραπαναγιώτου, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της AICA Hellas Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ο ζωγράφος, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άγγελος Αντωνόπουλος, ο καθηγητής, τέως πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, με τη σύζυγο του Θάλεια, επίσης ζωγράφο, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Φανή Τσατσάια, η καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Ερατώ Χατζησάββα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σταυρούλα Μαυρογένη, ο διευθυντής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλίας Βουδούρης με την Κατερίνα Τριβιζά, η αρχιτέκτονας, κόρη του γλύπτη Θόδωρου Νεφέλη Παπαδημητρίου, η Θάλεια Βραχοπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Νew York University, η Τζίνα Σαπουντζή από την Red Design, ο στυλίστας Κωνσταντίνος Κασπίρης, το ζεύγος Δημήτρης και Ντίνη Χαντόλιου, η Δανάη και Λυδία Κολυβήρα, η πολιτικός μηχανικός, λιμενολόγος Ντορίτα Γιαντζή, η γιατρός Νίκη Φερτάκη με το σύζυγο της, κ.ά.
Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν και πολλοί φίλοι, συγγενείς από την Τρίπολη, πόλη καταγωγής των συλλεκτών καθώς και από την Ιταλία και την Αμερική.
Τα λαμπρά εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Η Ξένια Καλδάρα Πρόεδρος του ΔΣ και γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Ελένη Καρούντζου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Τρίπολης, ο Κώστας Τζούμης Δήμαρχος Τρίπολης, η συλλέκτρια Ιώ Ντόλκα, ο συλλέκτης Γιώργος Γαϊτανάρης, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Κωσταντίνος Βλάσης τέως Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης με τους συλλέκτες Ιω Ντόλκα και Γιώργο Γαϊτανάρη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Βλάση, τέως Υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης με την σύζυγο του.
Αντώνης Σαμαράς, Ιώ Ντόλκα, Γιώργος Γαϊτανάρης, Κωσταντίνος Βλάσης
Αντώνης Σαμαράς, Θανάσης Μαρτίνος
Γιώργος Αγγελόπουλος, Κωσταντίνος Βλάσης
Ο Γιώργος Γαϊτανάρης με τον παιδικό του φίλο δικηγόρο Σωτήρη
Ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης ΑΠΘ και Πρόεδρος της AICA HELLAS (ελληνικό τμήμα της διεθνούς ένωσης κριτικών Τέχνης) με την ζωγράφο Evi Kirma.
Ο Πάνος Χαραλάμπους, τέως Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με την σύζυγό του Θάλεια.
O Άγγελος Αντωνόπουλος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και πρόεδρος ΔΣ του ΕΜΣΤ με την Ερατώ Χατζησάββα Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και ο Αλέξανδρος Βασιλάκης, σύμβουλος του Ιδρύματος Κακογιάννη με την σύζυγό του Έφη Βασιλάκη.
Ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλίας Βουδούρης με την Κατερίνα Τριβιζά.
Η κόρη του γλύπτη Θόδωρου Νεφέλη Παπαδημητρίου με την κόρη της.
Το ζεύγος των συλλεκτών με την μητέρα και την αδελφή της Ιώς Ντόλκα.
Η Θάλεια Βραχοπούλου καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στο New York University, με τον ζωγράφο Γιάννη Χρηστάκο.
Ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, που συνέγραψε τα κείμενα του καταλόγου, ξεναγεί τους επισκέπτες στην έκθεση.
Η Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονία και η Φανή Τσατσάια, Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Το ζεύγος Ντίνη και Δημήτρης Χαντόλιου από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Διάρκεια έκθεσης: ως 28 Οκτωβρίου.
Είσοδος για το κοινό, ελεύθερη. Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα ως και την Κυριακή 18:00 -22:00.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 17778, τηλ. 2103418550. www.mcf.gr
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι χαρακτηρισμένος ως covid free χώρος και για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή.
Για παιδιά έως 12 ετών χρειάζεται δήλωση αρνητικού self test 24 ωρών.
Για τους εφήβους 12 έως 18 ετών χρειάζεται είτε rapid test 48 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή.
Σχόλια για αυτό το άρθρο