Ο Κώστας Γαβράς επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αποκλειστικό ρεπορτάζ από την τελετή αναγόρευσης

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 15 Οκτωβρίου 2018

ξ

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη μεγάλη του προσφορά αποφάσισε να τιμήσει η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και να του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Την πρωτοβουλία για την τιμητική αυτή διάκριση είχε ο αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Δημήτρης Roboly.

IMG_1074

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνολική προσφορά του Κώστα Γαβρά στο χώρο των γραμμάτων και της έβδομης τέχνης είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως καθώς κατορθώνει να αντικατοπτρίσει όχι μόνο την ελληνική και γαλλική πραγματικότητα αλλά αναδεικνύει διαχρονικές πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες μέσα από μια έντονα πολιτικοποιημένη ματιά τόνισε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ναπολέοντας Ν. Μαραβέγιας προσφωνώντας εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ τον Κώστα Γαβρά.

IMG_1081

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής της Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Dimitri J. Roboly παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητας του τιμωμένου, στην Ελληνική και την γαλλική γλώσσα. Ακολούθησε η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγήτρια Ρέα Σ. Δελβερούδη, και την περιένδυση του Κώστα Γαβρά με την τήβεννο της Σχολής από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Μ. Καραμαλέγκου.

IMG_1068

Η είσοδος του Κώστα Γαβρά στην αίθουσα

IMG_1075

Ο σκηνοθέτης φορώντας την τήβεννο της Σχολής

IMG_1079

IMG_1076

Την τελετή αναγόρευσης του Κώστα Γαβρά παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης με την σύζυγο του Δανάη Στράτου, ο συγγραφέας του «Ζ» Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Παντελής Βούλγαρης με την σύζυγό του Ιωάννα Καρυστιάνη και  ο Γιάννης Κεντ των “Θεατρικών Σκηνών”.

IMG_1053

Χρήστος Σαρτζετάκης, Έφη Αργυρίου Σαρτζετάκη

IMG_1065

Δανάη Στράτου, Γιάνης Βαρουφάκης

IMG_1057

Βασίλης Βασιλικός, Βάσω Παπαντωνίου, Ευρυδίκη Βασιλικού

IMG_1061

Δανάη Στράτου

IMG_1055

Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κεντ

IMG_1062

Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης

IMG_1084

Kώστας Γαβράς, Γιάννης Κεντ

1

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2018/10/15 στις 12:37

    Ένας μεγάλος Έλληνας…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *