Το ομότιτλο διήγημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, «Κρίσιμες στιγμές», με πρωταγωνιστές τον Άκη Σακελλαρίου και την Τάνια Τρύπη και εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς, είναι το τρίτο σπουδαίο έργο της ελληνικής λογοτεχνίας που μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, με τη μορφή μίνι σειράς, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, και κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, στις 22:00.
Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς, εκτυλίσσεται η δράση του διηγήματος, με κεντρικούς ήρωες ένα ζευγάρι αστών, τον Δημήτρη και την Ντόρα Καλλιγέρη.
H ζωή του ζευγαριού αλλάζει ριζικά. Για την κυρία Ντόρα, η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη: Πρόσωπα, που την εντυπωσιάζουν έρχονται στο σπίτι. Καταστάσεις εναλλάσσονται, που από τη μία την τρομάζουν και από την άλλη τη γεμίζουν ενθουσιασμό και ελπίδα. Κάποια στιγμή έρχεται και το δράμα, που θα σφραγίσει την ύπαρξή της.
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, στις 22:00
Επεισόδιο 1ο
Τάνια Τρύπη (Ντόρα), Άκης Σακελλαρίου (Δημήτρης Καλλιγέρης)Απρίλιος του 1941. Ο πόλεμος στην Αλβανία οδεύει προς το τέλος. Τα σύννεφα, όμως, παρά τις νίκες των Ελλήνων, δεν διαλύονται.
Ο καθηγητής Δημήτρης Καλλιγέρης και η γυναίκα του η Ντόρα, εύποροι αστοί, που ζουν μια μοναχική ζωή, θα αντιμετωπίσουν έρθουν αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που θα τους οδηγήσει σε μια κρίση και αναθεώρηση της μέχρι τώρα ζωή τους…
Η Μαρία Ζορμπά χήρεψε νωρίς. Δούλεψε σκληρά για να μεγαλώσει τα τρία αγόρια της. Ο δεύτερος γιος της, ο Ηλίας, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, πολεμάει στην Αλβανία.
Κι ενώ τον περιμένει να έρθει με άδεια, όπως έγραψε από το Μέτωπο, μαθαίνει από τον Μανώλη, έναν συμπολεμιστή του, ότι σκοτώθηκε. Το γεγονός θα συνταράξει και τον Δημήτρη, γιατί ο Ηλίας ήταν από τους αγαπημένους μαθητές του.
Όπως όλοι περίμεναν, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα. Η ζωή όλων θα αλλάξει. Ο Μήτσος, ο μεγαλύτερος γιος της Μαρίας, επηρεασμένος από την Έλλη, που μαζί με τον Μανώλη και τον Ηλία ήταν σε μια οργάνωση εναντίον του Μεταξά, θα πάρει τη θέση του αδελφού του στην οργάνωση, που τώρα αρχίζει την αντίσταση εναντίον των Γερμανών κατακτητών.
Όμως και η οπτική του Δημήτρη αρχίζει να αλλάζει. Προβληματίζεται για όλα, αλλά κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γάμο του με την Ντόρα.
Η ιστορία…
Η κυρία Ντόρα (Τάνια Τρύπη) παραξενεύεται πολύ όταν ο άντρας της, ο Δημήτρης Καλλιγέρης (Άκης Σακελλαρίου), επιστήμονας μεγαλοαστός, της προτείνει να ανοίξουν το σπίτι τους, όπου για χρόνια αρνείται να δεχτεί κόσμο απορροφημένος στις μελέτες του. Τώρα το θυμήθηκε; Τη μαύρη εποχή, που ο κόσμος υποφέρει από τους Γερμανούς κατακτητές;
Ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια γάμου και άνετη αλλά κλειστή ζωή μέχρι τον πόλεμο, το σπίτι των Καλλιγέρηδων γεμίζει ζωή και η κυρία Ντόρα είναι σαν να ξαναγεννήθηκε. Της κάνει, όμως, εντύπωση ότι η παρέα του άντρα της δεν είναι ηλικιωμένοι σοβαροί επιστήμονες σαν εκείνον. Οι πιο πολλοί είναι παιδαρέλια.
Το μυστήριο κάποια στιγμή λύνεται. Ο Δημήτρης Καλλιγέρης, αυτός ο συντηρητικός αστός, ο επιστήμονας, έχει μπει στην Αντίσταση. Όμως, η οργάνωση στην οποία συμμετέχει εξαρθρώνεται. Ένα πρωί, χτυπάει η πόρτα, εισβάλλουν οι Γερμανοί και παίρνουν τον Δημήτρη μαζί τους. Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την κυρία Ντόρα. Η μόνη της έγνοια να βρει τον άντρα της…
Από την απελπισία τη βγάζει μια συνομήλική της γυναίκα, η Μαρία Ζορμπά (Εύρη Σωφρονιάδου), μητέρα τριών αγοριών, η οποία χήρεψε νωρίς. Ο δεύτερος γιος της, ο Ηλίας (Τριαντάφυλλος Πατήρης), αγαπημένος μαθητής του Δημήτρη, πολεμάει στην Αλβανία, κι ενώ τον περιμένει να γυρίσει από το μέτωπο, μαθαίνει από τον συμπολεμιστή του, Μανώλη (Νίκος Γκέλια), ότι σκοτώθηκε.
Στο μεταξύ, ο Μήτσος (Νεκτάριος Φαρμάκης), ο μεγάλος γιος της Μαρίας, επηρεασμένος από την Έλλη (Νεφέλη Κουρή), αρραβωνιαστικιά του Μανώλη, παίρνει τη θέση του αδελφού του στην οργάνωση εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Αυτοί οι δύο νέοι, η Έλλη και ο Μήτσος, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή οπτικής του Δημήτρη Καλλιγέρη.
Αναπάντεχα, η Μαρία φέρνει στην Ντόρα γράμμα από τον άντρα της. Ο γιος της, ο Μήτσος, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι και εκείνος στο ίδιο στρατόπεδο. Οι δύο γυναίκες, αν και τόσο διαφορετικές, δένονται. Γίνονται οικογένεια.
Η Μαρία, με τον μικρό γιο της Κωστάκη (Θανάσης Κρομλίδης), έρχεται τακτικά στο σπίτι της Ντόρας, η οποία υπόσχεται ότι όταν, με το καλό, απελευθερωθούν και γυρίσει ο άντρας της, θα αναλάβουν τη μόρφωσή του.
Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν ποτέ. Έφυγαν με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα αλλάξει και ότι ο θάνατός τους δεν θα πήγαινε χαμένος.
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Διασκευή διηγήματος-σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος
Casting director: Χρύσα Ψωμαδέλλη
Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης
Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Κατσέλης
Σύνθεση- Μουσική επένδυση & Μουσική τίτλων: Χρήστος Παπαδόπουλος
Στίχοι: Βασίλης Γιαννακόπουλος
Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη
Παραγωγή: ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.
Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου (Δημήτρης), Τάνια Τρύπη (Ντόρα), Νεφέλη Κουρή (Ελλη, νεαρή γυναίκα στην Αντίσταση), Νίκος Γκέλια (Μανώλης, αρραβωνιαστικός της Ελλης), Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος, γιατρός-γυναικολόγος), Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία), Michael Seibel (Ερμπαχ, Γερμανός πρέσβης), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος, μεγάλος γιος Μαρίας), Τριαντάφυλλος Πατήρης (Ηλίας), Σωτήρης Αντωνίου (Χανς, Γερμανός ακόλουθος πρέσβη), Στεφανί Καπετανίδη (Μπριγκίτε), Λευτέρης Λουκαδής (Παύλος Ευθυμίου, καθηγητής), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Ζάχος Χατζής, βοηθός Δημήτρη), Νίκος Καρδώνης (Κυριάκος, αντιστασιακός), Ελίτα Κουνάδη (Νίκη, φίλη Ντόρας), Γιώργος Φλωράτος (Στράτος, αντιστασιακός), Μαρία Παπαφωτίου (Φρόσω), Μιχαήλ Άνθης (Αξιωματικός), Δημήτρης Πελέκης (Νίκος, φαντάρος), Ειρήνη Βακάκη (Φωφώ, γειτόνισσα Ντόρας), Θοδωρής Σκυφτούλης (Γιάννης), Βαγγέλης Σαλευρής (Πέτρος, αντιστασιακός), Κατερίνα Μπαλτατζή (Πέρσα, γυναίκα Ευθυμίου), Μιχάλης Καλιότσος (Βλάσης τυπογράφος), Αλέξανδρος Ιωαννίδης (παπα-Φώτης),Τριαντάφυλλος Πατήρης (Ηλίας), Θανάσης Κρομλίδης (Κωστάκης, μικρός γιος της Μαρίας), Δέσποινα Γιαννοπούλου (Ελένη, γιατρός), κ.ά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο