Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η πολιτιστική διαδρομή Θεσσαλίας

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 15 Ιανουαρίου 2020

all city 2 (2) (Copy)

Λάρισα: Ανακαλύψτε την και ζήστε τη ζωντάνια, τον παλμό, τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, τις θεϊκές γεύσεις των εδεσμάτων της και προ πάντων τα σπουδαία κληροδοτήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας! Και όλα αυτά συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας που θα σας μαγέψει!

Fam trip diachroniko 47 (Copy)

Η χαρά μου ήταν διπλή, όταν χτύπησε το τηλέφωνο μου από την Alpha Marketing Greece ( την διευθύνουν ο Τάσος Γούσιος και η Μίνα Τολίδου, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τον επαγγελματισμό, την αξιοπιστία, το κύρος και την ευγένεια τους) από τη μία ( θερμές ευχαριστίες και στους δύο) και από την άλλη, όταν έλαβα την τιμητική πρόσκληση από ‘’Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας’’ και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλας Σδρόλια ( επίσης, θερμές ευχαριστίες) για να συμμετάσχω στην τριήμερη πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας και της πρωτεύουσας της Λάρισας, με την επωνυμία Fam Trip, φιλοξενούμενος τους! Δέχτηκα αμέσως, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δεν διαψεύστηκα στο παραμικρό, όλα ήταν άψογα υπεράνω των προσδοκιών μου.

Fam trip diachroniko 18 (Copy)

Μόλις φτάσαμε και καταλύσαμε στο πολύ καλό ξενοδοχείο Metropol, ξεκίνησε η ξενάγηση μας χωρίς ανάσα γιατί έπρεπε να δούμε τόσα πολλά αξιοθέατα και ο χρόνος  μας πίεζε. Η Λάρισα είναι μία ξεχωριστή πόλη, θαρρείς και βρίσκεσαι σε αντίστοιχη του εξωτερικού. Καθαρή, με φρέσκα νεαρά χαρούμενα πρόσωπα, φιλόξενους κατοίκους, σφύζει από παλμό, ζωντάνια, κέφι, χαμόγελα, προσεγμένη, με βιτρίνες περίτεχνα στολισμένες και ρούχα που δεν βρίσκεις στα ακριβότερα μαγαζιά άλλων μεγαλουπόλεων, άψογα φωταγωγημένη το βράδυ,με καλοντυμένους και ευγενικούς κατοίκους και άκρως ειδυλλιακή, αφού ο ποταμός Πηνειός τη διατρέχει από άκρη σ’ άκρη! Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω, βέβαια, τη νυχτερινή της ζωή, γιατί είναι η πιο κατάλληλη για  να βρείτε μπαράκια και καφέ  με ποικίλες διακοσμήσεις  για βαλάντια κάθε είδους, θεϊκά εδέσματα  σε εστιατόρια ή ψησταριές με ντόπιες νοστιμιές που προτιμά η ψυχή σας και τη διασκέδαση  να κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Αρχαίο θέατρο (Copy)

Εκείνο, όμως, που πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι η Λάρισα διαθέτει μεγάλο πολιτιστικό πλούτο για τον οποίο και μόνο αξίζει να την επισκεφθείτε, αφού βρίσκεται στο μέσον Αθηνών-Θεσσαλονίκης και η απόσταση μοιράζεται πολύ εύκολα! Είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα με το Ηρώδειο- και μοναδική- που δεσπόζει στην καρδιά της, και εννοώ στο κέντρο, αρχαίο θέατρο και μάλιστα του 3ου προ Χριστού αιώνα! Υπάρχουν διάσπαρτα τόσα αρχαιολογικά, πολιτιστικά μνημεία, εκκλησίες- και όχι μόνο- που δεν ξέρεις τι να δεις και τι να πρωτοδιαλέξεις.

mnimio Ippokrati (Copy)

Στην πρώτη σας επιλογή, το αρχιτεκτονικό στολίδι , το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας , όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ευρήματα του θεσσαλικού πολιτισμού από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τον 19ο αιώνα, ο Μύλος του Παπά- πολιτιστικός χώρος Τέχνης και φυσικά το διαχρονικό και φημισμένο Θεσσαλικό θέατρο που έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα στον πολιτισμό ! Επισκεφθείτε επίσης: τον Άγιο Αχίλλειο, τα Βυζαντινά τείχη,   το Γενί Τζαμί, το μεγάλο Οθωμανικό λουτρό, το Μπεζεστένι, τον Λόφο του φρουρίου, την Εβραϊκή συναγωγή, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, το Δημαρχείο και άλλα…Η Λάρισα ξεχειλίζει από ζωή και ευφορία , πρέπει να σχεδιάσετε ένα weekend , να πάτε εκεί και να ευφρανθείτε με οίνον και γευστικές απολαύσεις αλλά το κυριότερο να γίνετε κατά πολύ πλουσιότεροι πνευματικά και ψυχικά από τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά και θα με θυμηθείτε…

High lights

Λάρισα: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μύλος του Παπά, Θεσσαλικό θέατρο!ΕΣ - ΡΩΜΑΙΚΗ 3Διαχρονικό Μουσείο

Ένα καινούργιο αρχαιολογικό μουσείο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία στα τέλη του 2015, ένα μουσείο που ξεχωρίζει από τα άλλα, χάρη στη διαχρονική του προσέγγιση. Προβάλλονται όλες οι περίοδοι του πολιτισμού, από τα παλαιολιθικά μέχρι τα νεώτερα χρόνια, μέσα από πλήθος ευρημάτων που προέκυψαν από ανασκαφές και παραδόσεις ιδιωτών.

ΕΣ - ΜΕΝΧΙΡ 2

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ 1

Μύλος του Παπά

ισόγειο - άλεση β

όροφος- αλευροποίση-έκθεση προιόντων

Θεσσαλικό Θέατρο

Το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό να φέρει σε επαφή τον κάτοικο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων χωριών με τη θεατρική τέχνη. Είχε στόχο να φτάσει τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια δραματουργία μέχρι την τελευταία γωνιά της Θεσσαλίας. Και πράγματι το έκανε.

O ΓΑΜΟΣ

Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας

Τύρναβος: Φημίζεται για τα κρασιά του, κάντε μία στάση στο Οινοποιείο του ευγενικού του οικοδεσπότη Χρήστου Ζαφειράκη και δοκιμάστε τα υπέροχα κρασιά του και το τσίπουρο. Ένα μοναδικό οινοποιείο για τα πρότυπά του ιδρύθηκε στην περιοχή Τύρναβος το 2012. Το Οινοποιείο Ζαφειράκη βρίσκεται στην περιοχή “Παλαιόμυλος” στο Τύρναβο. Η οικογένεια Ζαφειράκη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή του Τύρναβου για περισσότερα από 100 χρόνια.

ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ

Ο Χρήστος Ζαφειράκης, ο τέταρτος στην γραμμή που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, μεταφέρει την οικογενειακή επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο με την εμφιάλωση του πρώτου οίνου από τους ιδιωτικούς αμπελώνες του το 2005.

Fam trip diachroniko 16 (Copy)

Ελασσόνα: Διάσημα τα τυροκομικά της προϊόντα! Ο comme il faut δήμαρχος της Νίκος Γάτσας μας έκανε το τραπέζι- πόσο πλουσιοπάροχο- με θέα τον Όλυμπο. Δείτε το ηλιοβασίλεμα ατενίζοντας τον, μέσα από μία πανδαισία χρωμάτων , όπου κυριαρχούν το φούξια και το ροζ θα μαγευτείτε. Θα νομίσετε ότι θα κατέβουν οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου να σας υποδεχτούν και να γευματίσουν μαζί σας!

DSC_0239 (Copy)

Πύθιο: Οι ναοί του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα και ο βυζαντινός τάφος της Παναγίας.

Fam trip diachroniko 62 (Copy)

Σπαρμός: Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος (οι φιλόξενοι μοναχοί θα σας κεράσουν καφέ και γλυκό του κουταλιού) και το Πλατανόδασος.

Σαραντάπορο: Θα εντυπωσιαστείτε από τον αρχαιολογικό χώρο που διασώζεται.

Fam trip diachroniko 31 (Copy) Fam trip diachroniko 2 (Copy) DSC_0199 (Copy) DSC_0229 (Copy) Fam trip diachroniko 1 (Copy) Fam trip diachroniko 34 (Copy) Fam trip diachroniko 50 (Copy)

Οι ομορφιές της Λάρισας δεν τελειώνουν, οπότε θα επανέλθουμε σύντομα!

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2020/01/15 στις 15:06

    Μα τι φανταστικό μουσείο!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *