Μία «γηραιά κυρία» πρόκειται να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη – καισυγκεκριμένα το θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ – ανήμερα τα Χριστούγεννα. Δενείναι άλλη βέβαια από την σπουδαία ηθοποιό ΜίρκαΠαπακωνσταντίνου, η οποία υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Φρήντριχ Ντύρρενματ «Η επίσκεψη της γηραίας κυρίας» που σκηνοθέτησε ευφάνταστα και ευρηματικά ο Αλέξανδρος Κοέν. Μην χάσετε αυτή την παράσταση! Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου θα σας καθηλώσει, είναι πραγματικά συγκλονιστική, εξαιρετική, δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας επί σκηνής. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι είναι από τις ελάχιστες θεατρίνες που διαθέτει το θέατρο. Είναι μία από τις κυρίες της ελληνικής σκηνής, η οποία μόλις πατήσει το σανίδι,πλημμυρίζει από το πληθωρικό ταλέντο της και την τεράστια υποκριτική της γκάμα, και δημιουργεί τη μαγεία του θεάτρου που τόσο δύσκολα επιτυγχάνεται σε μία παράσταση. Τα εκφραστικά της μέσα, η τεχνική της, η σκηνικήτης παρουσία, η ζηλευτή της στόφα ήρθαν και «κούμπωσαν» με το ρόλο της Κλαιρ Ζαχανασιάν, με αποτέλεσμα η ερμηνεία της να είνα ιανεπανάληπτη και να γραφτεί με «χρυσά γράμματα» στο θεατρικό πάνθεον. Δεν μπορώ να μην σταθώ στον επίσης σημαντικό ηθοποιό Δημήτρη Πιατά, ο οποίος «κεντάει» στο ρόλο του Ιλ – ευθύβολη η επιλογή του Κοέν – καθώς και στους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης, όλα τα νέα παιδιά και τις έμπειρες και ικανές ΑιμιλίαΥψηλάντη και Υβόννη Μαλτέζου. Τρέξτε, οπωσδήποτε, να δείτε την παράσταση.
– Ηθελες πολύ να παίξεις την «Γηραιά κυρία» του Φρήντριχ Ντύρρενματ;
Σου το έχω ξαναπεί στις τόσες πολλές συνεντεύξεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Δεν με ενδιαφέρουν οι ρόλοι, αλλά οι συνεργασίες. Μου αρέσουν οι πιο «σπασμένες» ηρωίδες, όπως η Σίρλει Βάλεντάιν. Η Κλαιρ Ζαχανασιάν είναι πιο μονοδιάστατη ως ρόλος. Αλλά, επειδή μου το πρότεινε ο Αλέξανδρος Κοέν, που υπήρξε μαθητής μου, αυτό για εμένα ήταν μία πρόκληση, γιατί μου αρέσει να δουλεύω με μαθητές μου. Παλαιότερα, είχα συνεργαστεί πολύ με τον Νίκο Καραγέωργο. Δουλέψαμε πάρα πολύ στο έργο αυτό. Το είδαμε από την σκοπιά που το βλέπει και ο Ντύρρενματ, δίνοντας έμφαση στο βαθύ και πικρό χιούμορ που έχει. Δεν σταθήκαμε μόνο στην καταδίκη, αλλά στο πώς μία ολόκληρη κωμόπολη διαφθείρεται από το χρήμα και σιγά – σιγά βλέπει την ηθική που δεν έβλεπε μέσα από αυτό. Το έργο είναι τόσο επίκαιρο, σαν να έχει γραφτεί σήμερα. Οι συνάδελφοί μου με τους οποίους παίζω, ο Πιατάς, η Υψηλάντη, η Μαλτέζου και όλα τα νέα παιδιά είναι εξαιρετικοί. Ο κόσμος θα διαπιστώσει ότι είναι μία ευφάνταστη και δημιουργική παράσταση. Γιατί η επιτυχία μιας παράστασης δεν οφείλεται μόνο στους πρωταγωνιστές ή στο σκηνοθέτη, αλλά σε όλους τους συντελεστές…
– Ποια ήταν η σκηνοθετική άποψη του Αλέξανδρου Κοέν στο αριστουργηματικό αυτό έργο;
Ακολούθησε τον Ντύρρενματ. Επίτηδες, ήθελε γκροτέσκα την πολιτεία και να κινείται γύρω από το χρήμα. Δεν έφυγε από την αλήθεια του έργου. Είδε γελοίο και ακραίο ανθρωπάκι τον Ιλ, αλλά και την Γηραιά κυρία, μία γυναίκα με φοβερή προσωπικότητα και με βαθύ σκωπτικό χιούμορ, κυρίως για τον εαυτό της. Υποδύομαι την Κλαιρ Ζαχανασιάν εμφανισιακά και υποκριτικά, όπως την θέλει ο Ντύρρενματ. Τον ακολουθήσαμε πιστά και αυτό το επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά. Είναι ένα πολύ «άτιμο» έργο, γιατί απαιτεί απίστευτη τεχνική και δύναμη και χαίρομαι που ήρθε σε αυτή τη στιγμή της ζωής μου.
– Πιστεύεις ότι υπάρχει Θεία Δίκη;
Ναι, αλλά όχι με την έννοια της εκδίκησης. Αν ξέραμε πότε και πώς θα φύγουμε, δεν θα ήταν καλό αυτό. Όλοι προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε κάτι από τη μοίρα. Αλλά, όλοι θέλουμε να μας λένε καλά πράγματα, ακόμη και αυτοί που λένε τα άστρα… Δεν θέλουμε να ακούμε τα άσχημα. Δεν θέλω να φανεί ότι μοιρολατρώ αλλά είναικαλύτερο να αφήνουμε τα πράγματα να έρχονται όπως κυλάει το νερό. Ετσι, θα κυλήσει και η ζωή. Πιστεύω στη Θεία Δίκη, αλλά το παίρνω και πίσω κάποιες φορές. Πρέπει να προσέχεις τΙ εύχεσαι, γιατί μπορεί αυτό να γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό το εννοώ ουσιαστικά. Επειδή περνάμε πολύ δύσκολα ως χώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε τη Θεία Δίκη… Ας κοιτάμε μπροστά και ας ελπίζουμε… Δεν είναι εύκολο την ώρα που περνάμε «τέρατα», αλλά ας το προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Γιατί, αν βουλιάξουμε είναι πολύ εύκολο να έλθει και σε εμάς – αν και ήρθε ήδη – μία «Γηραιά κυρία»
– Γιατί αποφασίσατε να μεταφέρετε το έργο και στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ;
Επειδή είχε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Παρ’ όλο το ότι είναι μία πολυέξοδη παραγωγή, εύχομαι να πάνε όλα καλά, ιδιαίτερα για τον Αλέξανδρο (Κοέν) που είναι και ο παραγωγός, γιατί έκανε αυτό το έργο με το αίμα της καρδιάς του. Ήθελε, όμως, να δείξουμε τη δουλειά μας και στη Θεσσαλονίκη
– Μετανιώνεις για το χαμένο χρόνο;
Όχι, γιατί μετά από μία ηλικία και ύστερα, όπως «πειράζεις» το κοντέρ του αυτοκινήτου, στην ίδια φάση βρίσκομαι κι εγώ. Εν τούτοις, δεν είναι ζήτημα απολογισμού.
– Ό έρωτας είναι μία από τις πρωταρχικές δυνάμεις στη ζωή σου
;Δεν ξέρω αν είναι πια ο έρωτας, αλλά το φλερτ θα σου απαντήσω με σιγουριά. Είναι η αίσθηση ότι έχω γύρω μου αγαπημένους ανθρώπους όχι, όμως, με την ερωτική έννοια. Είναι πολύ ωραίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε και βλέπω το δειλινό από το παράθυρο του σπιτιού μου και όταν ξημερώσει η αυγή που θα δω τον ερχομό της καινούριας ημέρας. Νομίζουμε ότι αυτά είναι μικρά πράγματα. Λάθος μας, είναι πολύ ουσιαστικά! Δεν κάνω μεγαλόπνοα σχέδια, επειδή τα χρόνια περνούν… Αλλά, επειδή είμαι και αμετανόητο άτομο, αν έρθει ο έρωτας δεν θα πω «όχι».
– Το «Σόι σου» γιατί αγαπήθηκε τόσο πολύ από το τηλεοπτικό κοινό;
Είναι καλοπαιγμένο, καλοσκηνοθετημένο, έχει ένα «νόστιμο» σενάριο και είναι, επίσης, μία «καθαρή» δουλειά. Τον χαίρομαι πολύ αυτόν το ρόλο, αν κι έχω 10ωρα γυρίσματα. Περνάμε πολύ ωραία, γελάμε μεταξύ μας στη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και ο κόσμος με το αποτέλεσμα που βλέπει στην οθόνη.
– Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Αυτή τη στιγμή είμαι κοντόφθαλμη και με κοντά χέρια. Θέλω να πάνε καλά οι παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και να συνεχιστεί μέχρι το τέλος «Το σόι σου». Εχω πολλά σχέδια, θα δούμε… Πρώτα από όλα, να είμαστε καλά, δυνατοί και να αντέχουμε… Όσο αυτό είναι εφικτό και να χαμογελάμε, αν και δεν είναι εύκολο… Ακόμη, να φτιάχνουμε τις στιγμές της καθημερινότητάς μας
Σχόλια για αυτό το άρθρο