Ο Julian Rachlin, ένας από τους πιο εμβληματικούς βιολονίστες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ήρθε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια μοναδική συναυλία. Μαζί του, ο διακεκριμένος Έλληνας μαέστρος Γιώργος Μπαλατσινός και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με έργα του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι συνθέτης που αποδεδειγμένα κινείται πέραν και πάνω από στερεότυπα και κάθε λογής ταμπέλες αισθητικών κατηγοριοποιήσεων. Πολυσχιδής και ανήσυχος, ευαίσθητος και οραματικός, νιώθει το ίδιο οικεία στο χώρο του έντεχνου λυρικού τραγουδιού, στη μουσική για κινηματογράφο αλλά και στη λόγια συμφωνική μουσική· και ακριβώς αυτή η ευρύτητα και η ικανότητά του να αφομοιώνει δημιουργικά στα έργα του στοιχεία από διαφορετικά στιλ είναι που καθιστά τη μουσική του τόσο ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και πάνω απ’ όλα ειλικρινή, με αμεσότητα που καθηλώνει.
Η συναυλία άνοιξε με το “Pollock Fractals”, μια σύνθεση που λειτουργεί ως συμφωνική ουβερτούρα της βραδιάς. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, επιχειρεί εδώ να μεταφράσει τη χαρακτηριστική τεχνική του Πόλοκ σε μουσική γλώσσα για να δημιουργήσει έναν ηχητικό καταιγισμό γεμάτο ενέργεια, ένταση και πάθος.
Το “Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, ο συνθέτης το έχει αναθεωρήσει και βελτιώσει, προσφέροντας μια νέα ακουστική ισορροπία που αναδεικνύει το βιολί με έναν τρόπο που το καθιστά πραγματικά ιδιαίτερο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το βιολί ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα που συνδυάζει στοιχεία από την ελληνική μυθολογία και την αναγεννησιακή παράδοση, δημιουργώντας μια μαγευτική αλλά και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα, γεμάτη ζωή και ενέργεια. Με την ερμηνεία του, ο Rachlin έφερε στο έργο τη βιρτουοζιτέ και τη μοναδική τεχνική του, αναδεικνύοντας την ένταση και το βάθος του.
Η “Συμφωνία αρ. 1” είναι ένα έργο χαρακτηριστικό των προσπαθειών του συνθέτη να απογυμνώσει την ελληνικότητα από τα φολκλορικά στοιχεία της, συνδυάζοντας την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση με τη συμφωνική γραφή. Ο μελωδισμός της μουσικής αφήνεται έτσι να αναπνεύσει, απαλλαγμένος από τα στενά όρια της παραδοσιακής μορφής. Η σύνθεση είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: “Η πύλη”, “Η στιγμή ως νεκρή φύση” και “Απόπλους”, τα οποία συνθέτουν μια μουσική αναζήτηση.
Στο πόντιουμ της ορχήστρας ήταν ο Γιώργος Μπαλατσινός, ο οποίος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την καλλιτεχνική του προσφορά και τη σπάνια ικανότητά του να διαχειρίζεται το βάθος των συμφωνικών έργων. Η συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έδωσε μια αναλυτική και δυναμική ανάγνωση των έργων του Παπαδημητρίου. Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σπάνια συνάντηση μεγάλων καλλιτεχνών, που ανέδειξαν σπουδαία έργα της σύγχρονης μουσικής.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι: Αντώνης Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βερόνικα Δαβάκη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Βίκυ Βολιώτη, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Εύα Νάθενα, Κώστας Λαμπρόπουλος, Ανδρέας Ροδίτης, Ντόρα Βυζοβίτου, Αλέξανδρος Καραμανλής κ.α.
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βερόνικα Δαβάκη
Αντώνης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαδημητρίου
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ντόρα Βυζοβίτου, Αλέξανδρος Καραμανλής
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Εύα Νάθενα, Κώστας Λαμπρόπουλος
Εύα Νάθενα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Εύα Νάθενα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Βερόνικα Δαβάκη
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ανδρέας Ροδίτης
Βίκυ Βολιώτη
Βερόνικα Δαβάκη, Αντώνης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαδημητρίου
Η συναυλία ήταν συμπαραγωγή: Ελληνικό Σχέδιο / Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σχόλια για αυτό το άρθρο