Με αφορμή το ταξίδι μου στο Παρίσι για το 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αισθητικής, επέλεξα να σας μεταφέρω όσα άκρως ενδιαφέροντα άκουσα από τον Dr ALAIN BUTNARU, Ιατρό-Αισθητικό, σχετικά με ένα πολυσυζητημένο μεν, αλλά πάντα επίκαιρο θέμα: τις πανάδες και τις κηλίδες του δέρματος.
Μέχρι το 1936 το σκούρο χρώμα αποτελούσε ένδειξη των γυναικών των χαμηλότερων κοινωνικά και οικονομικά τάξεων, γιατί αυτές συνήθως εργάζονταν στην ύπαιθρο και επομένως μαύριζαν πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Το λευκό δέρμα μέχρι τότε, ήταν προνόμιο της αριστοκρατίας. Αρκεί να ανατρέξετε και σε πίνακες των προηγούμενων αιώνων: τα όμορφα πρόσωπα των γυναικών ήταν κάτασπρα.
Από το 1940 περίπου και μετά, το μαύρισμα άρχισε σταδιακά να γίνεται «μόδα». Μαζί του όμως άρχισαν να εμφανίζονται και το μέλασμα, η φωτογήρανση, οι διάφορες μορφές καρκίνου και μεταξύ αυτών το κακόηθες μελάνωμα.
-Φωτογήρανση: Με τη λέξη φωτογήρανση εννοούμε την ατροφία του δέρματος, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση, την υπέρχρωση και πολλές φορές την εμφάνιση ακμής και διαφόρων μορφών δερματίτιδας.
-Υπέρχρωση: Οι αιτίες που την προκαλούν μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς, ορμονικούς [π.χ. εγκυμοσύνη, μάσκα εγκυμοσύνης] ή και φαρμακευτικούς [π.χ. αντισυλληπτικά κ.α.] παράγοντες αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κάποιόν τραυματισμό του δέρματος που με τη σειρά του δημιουργεί μετατραυματική πανάδα, η οποία αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα.
Καμία πάντως από όλες αυτές τις αιτίες δεν θα δημιουργήσει δυσχρωμίες χωρίς το πρόσωπο να έχει εκτεθεί στον ήλιο, αυτός είναι που δημιουργεί και διαμορφώνει το τελικό πρόβλημα.
Η αντιμετώπιση
Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα που ο ήλιος είναι παρών (ευτυχώς) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνεπώς, η προστασία μας από τον ήλιο είναι αναγκαία και απαραίτητη χειμώνα-καλοκαίρι. Ακόμη βεβαίως πιο επιβεβλημένη τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και εννοούμε την τοποθέτηση του αντιηλιακού μας μισή ώρα πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο και πάνω σε στεγνό δέρμα. Επίσης δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε στους δείκτες προστασίας, ένα spf 30-50 μας καλύπτει πλήρως.
Το σημείο όμως στο οποίο πρέπει να είμαστε σχολαστικοί είναι η επανάληψη: ανανεώνουμε κάθε 2,5- 3 ώρες σε κανονικές συνθήκες, αμέσως μετά το μπάνιο και αν έχουμε υπερβολικό ιδρώτα . Αυτό δε, που πρέπει να γίνει συνήθεια σε όλες τις γυναίκες και μάλιστα από νεαρή ηλικία είναι το να προστατεύουν το λαιμό τους, το ντεκολτέ τους και τις εκτεθειμένες επιφάνειες των χεριών τους, κυρίως όταν οδηγούν.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεταξύ των ωρών 11π.μ – 4 μ.μ τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι όταν είμαστε κάτω από ομπρέλα που βρίσκεται στην άμμο, στο τσιμέντο, σε πλακάκια η δίπλα σε πισίνα ή και τη θάλασσα, η προστασία που αυτή μας προσφέρει είναι μονάχα ένα 20% και αυτό οφείλεται στο ότι όλες αυτές οι επιφάνειες αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία . Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να εκτίθεται το αντιηλιακό στον ήλιο ή μέσα στο αυτοκίνητο. Επιπροσθέτως, να ξέρετε ότι σε κάθε συσκευασία υπάρχει ένα ειδικό σηματάκι (ένα βάζο με ανοιχτό καπάκι) που αναγράφει πόση διάρκεια ζωής έχει το προϊόν από τη στιγμή που το ανοίγεται.
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται καμία λευκαντική αγωγή. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων πρέπει να γίνεται σε χρονικές περιόδους που εκτιθέμεθα λιγότερο στον ήλιο. Έχουμε πλέον αρκετά θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση τους, αλλά αυτά θα τα ξαναπούμε το φθινόπωρο!
Θα κλείσω με την φράση που έκλεισε ο ομιλητής του συνεδρίου: Μην προκαλείτε τη μελανίνη!
Σχόλια για αυτό το άρθρο