Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή αφιερώνει όλο το Σεπτέμβριο στη νόσο Alzheimer και διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τον νέο κύκλο των ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή «Παιχνίδι για Μεγάλους» και «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους», διαδραστικές ξεναγήσεις στο νησί της Άνδρου και μια ημερίδα με ειδικούς το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Ημερίδα στις 21 Σεπτεμβρίου
Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ (HIAAD) διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη νόσο Alzheimer η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς αλλά και την ενότητα “Ask the experts”, προκειμένου να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να λύσει τυχόν απορίες σχετικά με το Alzheimer.
Η ημερίδα απευθύνεται σε φροντιστές, σπουδαστές αλλά και το ευρύ κοινό και θα ξεκινήσει στις 18.30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος με κατατοπιστικές ομιλίες από τον Κωνσταντίνο Λυκέτσο, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και Πρόεδρο της HIAAD, τον Παναγιώτη Βλάμο, Διευθυντή του Εργαστηρίου βιοπληροφορικής και ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της HIAAD καθώς και τον Νότη Παρασκευόπουλο, Αντιπρόεδρο της HIAAD.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας «Ask the experts: το κοινό ρωτά, οι ειδικοί απαντούν», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για όποια επιμέρους θέματα σχετικά με τη νόσο μπορεί να το απασχολούν, απευθύνοντας τις ερωτήσεις που επιθυμεί σε ειδικούς στη νόσο Alzheimer, συγκεκριμένα στον καθηγητή νευρολογίας στο ΕΚΠΑ Νικόλαο Σκαρμέα, στην ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου ημέρας άνοιας Ιωαννίνων Μαρία-Λαμπρινή Κούλα καθώς και στον Κωνσταντίνο Λυκέτσο.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.
Για πληροφορίες και κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/world-alzheimers-day
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί επίσης μέσω live streaming στην ίδια σελίδα.
«Παιχνίδι για Μεγάλους» και «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους»
Ο νέος κύκλος των ειδικά σχεδιασμένων δράσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, που πραγματοποιούνται δωρεάν σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω και με την πολύτιμη υποστήριξη της Alpha Bank, αντλεί έμπνευση από το αφιέρωμα του Ιδρύματος στον πρωτοπόρο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson και ξεκινά την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.
Η νέα, διαδραστική σειρά συναντήσεων καλεί τους συμμετέχοντες σε μια μοναδική αναζήτηση στον κόσμο του ασπρόμαυρου φιλμ, της φευγαλέας εκείνης ανάμνησης που διεκδικεί ένα κομμάτι στην αιωνιότητα, μέσα από στοιχεία ιστορικής καταγραφής, σύνδεσης με τις δικές μας ιστορίες και, τελικά, απελευθέρωσης των συναισθημάτων μας.
Παιχνίδι για μεγάλους
«Στιγμές μονοχρωμίας: Τα αιώνια ταξίδια του Cartier-Bresson»
Ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο του Henri Cartier-Bresson, επιλέγουμε το δικό μας γκρι και ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στιγμές περασμένων εποχών χρωματίζονται από τις δικές μας αναμνήσεις και μοιραζόμαστε την αίσθηση που μας αφήνει η παρουσία μας μπροστά, αλλά και πίσω από τον φακό.
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης όπου παρουσιάζεται το αφιέρωμα στον Henri Cartier-Bresson και, μέσα από μια διαδικασία που θυμίζει παιχνίδι, αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στις στιγμές του μεγάλου φωτογράφου.
Κάθε Παρασκευή, από 13 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2024 | 17.00-18.00
Για πληροφορίες και κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/games-for-adults-the-eternal-travels-of-cartier-bresson
Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους
«Χρόνος και αντιθέσεις: Ψηφιακές συναντήσεις μιας αναλογικής εποχής»
Μπορούμε να ακούσουμε μια εικόνα; Ταξιδεύοντας πίσω στην εποχή του φιλμ, στον ρομαντισμό της αυθόρμητης φωτογραφίας, στον κόσμο που δημιούργησε για εμάς ο Henri Cartier-Bresson, κουβεντιάζουμε για την ποιητική πλευρά των δικών μας αναμνήσεων, σε μια διαδραστική συνάντηση στην οποία οι συμμετέχοντες επιλέγουν τα δικά τους «κλικ».
Το Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους προσφέρεται δωρεάν, πραγματοποιείται μέσω Zoom και μπορούν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο!
Οι ψηφιακές δράσεις του Ιδρύματος για άτομα της τρίτης ηλικίας ανοίγουν νέους δρόμους σε κόσμο που δεν έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Αθήνα και να γνωρίσει τη Συλλογή του από κοντά. Παράλληλα, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
Πέμπτη 19/9, 3/10, 17/10 | 18.00-19.00
Για πληροφορίες και κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/digital-games-for-adults-time-and-contradictions-digital-meetings-of-a-past-era
Μικρές ξεναγήσεις για Μεγάλους: ειδικά σχεδιασμένη δράση για άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Παράλληλα, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή πάντα σε συνεργασία με το θάλλω τρέχει τις «Μικρές ξεναγήσεις για Μεγάλους», μια δράση ειδικά σχεδιασμένη για ηλικιωμένους και άτομα με άνοια που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του. Στόχος της δράσης είναι να προκαλέσει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις ανθρώπινες αισθήσεις και στα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος, ξυπνώντας διαφορετικές μνήμες.
Στο Μουσείο με άλλα… γυαλιά: Η μουσειοσκευή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για την τρίτη ηλικία ταξιδεύει στην Άνδρο
Μέσα στον Σεπτέμβριο η ειδικά σχεδιασμένη μουσειοσκευή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, που περιλαμβάνει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headset) για εικονική περιήγηση, τρισδιάστατα αντίγραφα (3D prints) και τρισδιάστατα μοντέλα επιλεγμένων έργων τέχνης της Συλλογής, ταξιδεύει στην Άνδρο για να προσφέρει μια πρωτότυπη και πολύ ιδιαίτερη εικονική περιήγηση σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα καθώς και σε άλλα μέρη στην Άνδρο, στη μνήμη της Φωτεινής-Μαρίας Πομόνη και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Άνδρου.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ: 210 725 2895
visit@goulandris.gr | goulandris.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο