Η Λέσβος είναι ένα νησί που κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τους επισκέπτες του. Μία από τις πιο σημαντικές, είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου (90 χλμ. περίπου από τη Μυτιλήνη) στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.σε απόσταση. Ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, την έρευνα, την ανάδειξη, την έκθεση, τη συντήρηση και την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αποτελεί κοινωφελές νομικό πρόσωπο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Μουσείο παρουσιάζει τα σημαντικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κορμούς δέντρων, κλαδιά, ρίζες, καρπούς και φύλλα που μαρτυρούν τη σύνθεση της χλωρίδας στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου κατά το Κατώτερο Μειόκαινο καθώς και πληροφορίες για το δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τη μελέτη και έρευνα του Απολιθωμένου Δάσους, με πλήρως εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν καταγραφή και χαρτογράφηση του Απολιθωμένου Δάσους, ερευνητικές δράσεις, ανασκαφικά προγράμματα, εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, δράσεις προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, οργάνωσης περιοδικών εκθέσεων για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδόσεων. Παράλληλα αποτελεί δυναμικό μοχλό πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διεθνή επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, διαλέξεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το Μουσείο συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, με επιστημονικούς φορείς, Μουσεία, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβεύθηκε με το Eurosite management award 2001, για την ανάδειξη και διαχείριση του Απολιθωμένου Δάσους. Το 2008 απέσπασε το Διεθνές Πρώτο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οικοτουρισμού της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού SKAL INTERNATIONAL, στην κατηγορία «Οικοτουριστικός προορισμός». Το 2009 η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος ανακηρύχθηκαν ως Κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Destinations of Excellence (EDEN) Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας.
Με μοναδικές συλλογές και συνεχή δραστηριότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του. Η περιήγηση στις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου και στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες.Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από το ξεκίνημα του λειτουργεί ως χώρος γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας. Εκτός από όλα τα παραπάνω, στο Μουσείο θα ενημερωθείτε και για το πώς να προστατευτείτε από σεισμό. Υπάρχει κατασκευασμένη ειδική αίθουσα σχολείου με θρανία, που πάλλεται σε βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ!
Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησε ένα εξειδικευμένο Εργαστήριο Συντήρησης Απολιθωμάτων με εξοπλισμό και έμπειρα στελέχη που συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Η διατήρηση των απολιθωμάτων στα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αλλά και στο Μουσείο, είναι μια επίπονη και απαιτητική διαδικασία που απαιτεί γνώση, υπομονή, επιμονή και αντοχές για εργασία κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συντήρησης δίνει όμως και την ικανοποίηση της συμβολής στην διατήρηση πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας του πλανήτη και της ζωής.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διασώζει την ιδιαίτερη κληρονομιά του νησιού και μας δίνει τη δυνατότητα να την ανακαλύψουμε, να τη γνωρίσουμε και να την αγαπήσουμε. Μια κληρονομιά που αξίζει… εκατομμύρια χρόνια!
Ένας από τους πιο παλιούς χάρτες με τα μονοπάτια της Λάβας, σας καλωσορίζει στην είσοδο του Μουσείου
Ο Νικόλαος Ζούρος είναι ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την ίδρυσή του, το 1995. Τον Ιούνιο 2021, αναδείχθηκε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Λέσβος και η διάσωση της κληρονομιάς της, οφείλει πολλά σε αυτόν τον αξιόλογο άνθρωπο και επιστήμονα.
Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας και ανήκει σε κατηγορία ζώων που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία εκείνη την περίοδο. Βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό της βορειοδυτικής Λέσβου Γαβαθάς
Στο Μουσείο θα βρείτε πολλά λευκώματα και βιβλία για την ιστορία του νησιού και του Απολιθωμένου Δάσους που αξίζει να τα έχετε στη βιβλιοθήκη σας. Θα βρείτε επίσης πολλά ωραία σουβενίρ και ενθύμια αλλά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού καθώς και πολλά ακόμη προϊόντα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοποτάμου Λέσβου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο